Başbakan'dan Belediye Başkanı'na dava

Haber Giriş : 02 Mart 2006 13:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Adana'da yayınlanan bir gazetedeki röportajda kendisine hakaret ettiği iddiası ile Adana'nın MHP'li Ceyhan İlçe Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ile röportajı yapan gazeteci Hülya Ekmekçi aleyhine toplam 20 bin YTL'lik tazminat davası açtı.

Haftalık Gazete Adana'nın sahibi Hülya Ekmekçi 19 ve 25 Aralık 2005'deki baskılarında Ceyhan Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ile ?Mızrak Çuvala Sığmaz' başlıklı röportaj yayınlandı. Bu röportaj nedeniyle Başbakan'ın avukatı Fatih Şahin Adana 7'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde Başbakan adına açtığı tazminat davasının dilekçesinde, MHP'li Başkan Sözlü'nün röportajdaki sözlerinin Erdoğan'ın manevi şahsiyetine, kişilik haklarına tecavüz ettiğini, gazetecinin de aynı suça katılmış olduğunu iddia etti.

Bugün başlayan tazminat davasına MHP'li Başkan Sözlü, Başbakan Erdoğan ile gazeteci Ekmekçi'nin avukatları katıldı. Sözlü'nün avukatı Mehmet Nacar, müvekilinin röportajda Başbakan'a hakaret etmediğini içeren 3 sayfalık yazılı savunma sundu. Gazeteci Ekmekçi'nin avukatı Turan Özer de, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın mali durumunun araştırılmasını istedi. Ayrıca, verdiği yazılı savunmada ise, Başbakan Erdoğan'ın dava dilekçesinde kendisini ?Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı - Ak Parti Genel Başkanı' olarak belirtmesi, bağımsız ve tarafsız yüce yargı üzerinde, manevi baskı kurma çabasında olduğunu gösterdiğini öne sürerek, ?Bizce bu gereksiz bir çabadır. Zira müvekkilimiz de, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır? dedi. Müvekkilinin bir gazeteci olarak ilçenin ve ülkenin genel durumu ile ilgili olarak siyasi kimliği olan belediye başkanı ile yaptığı röportajı olduğu gibi yayımlayarak toplumu bilgilendirdiğini belirten Avukat Özer, ?Hakkında, ulusal ve uluslararası basında daha ağır ithamlar ve yayınlar yapıldığında suskun kalan davacının, sınırlı sayıda okura ulaşabilen bir yerel gazeteye karşı davalar açması, bize ulusal ve uluslararası basına karşı, yerel basın üze SUÇLANAN SÖZLER

?Bu düpedüz Başbakan'ın Türk milletine ihanetidir. Başbakan şu anda ihanet şebekesinin bir üyesi olmakla beraber Türkiye'deki lideridir. Haçlı ittifakının Türkiye'deki maskeli taşeronluğunu yapıyor... O halde neden Abdullah Gül'ün hain olduğunu gizleyelim. Abdullah Gül haindir. Başbakan haindir. Onun ortaklarının hepsi haindir...?

rinden gözdağı verilmeye çalışıldığını düşündürmektedir. Bu durum da müvekkilimin adeta kurban seçildiğini göstermektedir. Bu nedenle de davanın samimi olmaması sebebiyle reddi gerekir? dedi.

Mahkeme hakimi, Başbakan Erdoğan'ın mali durumunun şu anda araştırılmasına gerek görmezken, duruşma tarafların kanıtlarını bildirmeleri için 2 Mayıs 2006'ya ertelendi.

Başbakan Erdoğan'ın MHP'li Başkan Sözlü ile gazeteci Ekmekçi hakkında ceza davası açılmasıyla ilgili yaptığı şikayetin soruşturması sürerken, Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün de Ankara'da tazminat davası açtığı belirtildi.

?BAŞBAKAN KUTSANMASINI İSTİYOR'

Başbakan Erdoğan'ın tazminat davası açtığı MHP'li Ceyhan Belediye Başkanı Sözlü, duruşma çıkışı Adliye önünde gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Sözlü, Başbakan'ın açtığı davayla ilgili şunları söyledi:

?Sayın Başbakan yerel bir gazeteye verdiğim röportajı hakaret sayıp tazminat davası açmış. Sanıyorum muhalefetin susturulması var burada. Röportajda, Türkiye'nin, devletinin, ülkesinin, milletinin, bölünmez bütünlüğü konusundaki hassasiyetini dile getirdik. Sayın Başbakan'ın Türkiye'nin etkin ayrıştırması konusundaki üslubuna itirazımızı, katılmadığımızı bunu ülkemiz için Atatürk'ün dediği gibi ?gaflet delalet ve hatta ihanet çizgisinde olduğunu' ifade ettik. Sayın Başbakan bunu hakaret olarak kabul etmişler. Röportajın bütünlüğünde temel hassasiyetlerimizden başka bir şey görülmez. Son dönemde görülüyordur. Sayın Başbakan ülke basınının da dış servislerden beslendiğini söylüyor. Muhalefetin sesinin çıkmasını istemiyor. Başbakan kendisinin kutsanmasını istiyor. Ama biz, Türk milletinin genel ölçü ve terbiyesi sınırlarında bilgimiz doğruları ifade edeceğiz.?

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber