İthal doktora doğu görevi yok

Haber Giriş : 03 Mart 2006 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

?BİR anda binlerce yabancı hekim gelmez? diyen Recep Akdağ, ithal doktorla ilgili yasal düzenleme yapılacağını söyledi. Bakan Akdağ, ?Yurt dışından gelen hekim, zorunlu hizmete tâbi tutulamaz. Bu çok zor? dedi

SAĞLIK Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de çalışacak yabancı hekimlerin iyi Türkçe bilen, mutlaka denklik sınavlarını vermiş kişilerden seçilmesi gerektiğini belirterek, ?Konuyla ilgili suni tartışmalar oluyor. Bu hususta endişe olmamalı? diye konuştu.

Ankara 112 Komuta Kontrol Merkezi'nin açılışına katılan Akdağ, burada gazetecilerin sorularını cevapladı. ?Zorunlu hizmet uygulamasıyla ilgili yasal süreç tamamlanmadığı için yeni mezun doktorların diplomalarının onaylanmadığına ilişkin şikayetler bulunduğu, bunun doğru olup olmadığı? sorusu üzerine Akdağ, geçen Temmuz ayından itibaren mezun olan pratisyen ve uzman hekimlerin devlet hizmeti yükümlülüğüne tabi olduklarını hatırlattı.

Sözlü bilgilendirme

Türk Tabipleri Birliği'nin (TTB) bununla ilgili itirazları üzerine Danıştay'ın Başbakanlık genelgesiyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı aldığını anlatan Akdağ, Yüksek Mahkeme'nin 2 maddeyle ilgili de Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğunu söyledi. 8 Mart'ta Anayasa Mahkemesi'nde sözlü bilgilendirme yapacağını bildiren Akdağ, Yüksek Mahkeme'nin bu konuda karar vermesiyle sorunun çözüleceğini belirtti.

Doktor açığı var

?Ülkede doktor açığı var? sözlerinin anımsatılarak, ?Gelecek kaç yabancı doktorun Türkiye'deki hekimlerin yükünü hafifleteceği, çalışma şartlarının ne olacağı ve mecburi hizmete gidip gitmeyecekleri?nin sorulması üzerine Akdağ, şunları bildirdi:

?Türkiye'de hekim sayısının artmasına muhalefet eden çevreler, her kimse onlar kendilerini biliyorlar. TTB, ana muhalefet partisi, maalesef diyeceğim, Türkiye'deki hekim sayısının artmasına muhalefet ediyorlar. Bu çevreler, Türkiye'deki bir gerçeği bilmiyor. Hekim yetersizliği yalnızca vatandaşımızı, halkımızı sıkıntıya sokmuyor. Değerli Türk hekimlerinin çalışma şartlarını da önemli ölçüde zorlaştırıyor. Hekimlerimizin iş yükü fazla. Ama vatandaşlarımıza ?hekime gitmeyin' diyebilir miyiz? Biz yurt dışından gelebilecek hekimlerle bu açığın tamamen kapatılabileceği gibi bir düşünce içinde de değiliz, bunu hiç ifade etmedik. Bu yardımcı bir unsur olacaktır. Aslolan, Türkiye'de tıp fakültelerinde yetişen öğrencilerin ve uzmanların sayılarının artırılması olmalıdır.?

Akdağ, yabancı doktorların Türkiye'de çalışmasına olanak tanınması halinde binlerce doktorun bir anda ülkeye geleceğinden de bahsetmediklerini ifade etti. Masıl bir yasal düzenlemeye gidileceği sorusu üzerine de Akdağ, bunu tarafların görüşlerine sunduklarını bildirdi.

?Kalite azalmayacak'

Akdağ, Türkiye'de görev yapacak yabancı hekimlerin Türkçe'yi iyi bilmeleri gerektiğini vurgulayarak, bunun sınanacağını söyledi. Bu kişilerin Türkiye'deki denklik şartlarını da yerine getirmeleri gereğine işaret eden Akdağ, ?Halkımızın sağlığını korumak için bu çabaların içindeyiz. Yapılacak düzenlemeler, verilecek sağlık hizmetinin kalitesini asla azaltacak durumda olmayacak? dedi. Bir başka soruya karşılık da Akdağ, yabancı doktorların zorunlu hizmete tâbi tutulamayacağını, bunun zor olduğunu söyledi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber