Yıl sonuna kadar 42 bin öğrenci AB gençlik programlarından yararlanacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Mart 2006 10:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yükseköğretim alanında 2010 yılındaki hedefleri kapsayan Bolonya Süreci'ni, Türkiye'nin titizlikle takip ettiğini bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), AB sürecinde eğitim alanında kaydedilen gelişmeler konusunda, AB üyesi ülkelerin büyükelçileri, müsteşarları ve eğitimden sorumlu ataşelerini bilgilendirmek amacıyla, bakanlıkta toplantı ve ardından resepsiyon düzenledi.

Milli Eğitim Bakanı Çelik, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın da katıldığı toplantıda yaptığı konuşmada, gelişmiş ülkelerin, eğitim düzeylerinin de yüksek olduğuna işaret ederek, hükümetin bu anlayışla eğitime yaklaştığını belirtti.

Bilim-araştırma ve eğitim-kültür alanlarında AB ile tanıtıcı ve ayrıntılı tarama toplantılarının 2005'in son aylarında gerçekleştirildiğini anımsatan Çelik, bilim-araştırma alanında müzakere sürecinin başlatıldığını ifade etti.

Çelik, "tarama süreçlerinin hızla tamamlanması ve müzakere sürecine geçilmesinde en önemli etken, Türk eğitim sistemini düzenleyen yasal çerçeve ile AB müktesebatının bire bir örtüşmesidir" dedi.

Yüksek öğretim alanındaki gelişmelere değinen Çelik, bugün Türkiye'de 53 devlet, 24 vakıf üniversitesinde 80 bin öğretim elemanının 1 milyon 900 bin öğrenciye hizmet verdiğini belirtti.

Hükümetin, yükseköğretim ve araştırma faaliyetlerine özel bir önem verdiğini kaydeden Çelik, bu çerçevede 15 yeni devlet üniversitesi kurulması için kanun çıkarıldığını ve bu üniversitelerin kuruluş çalışmalarının 2006 yılı içinde tamamlanacağını ifade etti.

Bakan Çelik, 2006 yılından itibaren 5 yıl boyunca her yıl bin kişiyi yurtdışındaki üniversitelere, lisansüstü çalışmalar yapmak amacıyla gönderme kararı aldıklarını belirterek, bu yolla Avrupa Birliği programları ile desteklenen üniversitelerin, Avrupa yükseköğretim hedeflerine katkıda bulunacağını dile getirdi.

Çelik, 2006 yılı sonuna kadar Türkiye'deki 42 bin 500 öğrencinin AB Eğitim ve Gençlik Programlarından yararlanmış olacağını kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber