Gazi Üniversitesi'nde muhalif sitelere sansür

Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde muhalif internet sitelerine sansür uygulandı.

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 19 Eylül 2013 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gazi Üniversitesi'nde muhalif sitelere sansür

Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde, karikatür dergisi Penguen, sosyal medya platformu Ekşisözlük ve haber siteleri kemalistler.org ve sendika.org adlı internet sitelerine erişim yasaklandı. Sitelere olan erişimin fakülteye internet sağlayan ana sunucudan engellendiği öğrenildi. Engellenen sitelere fakültede yer alan bilgisayarlardan girmek isteyen akademisyenlerin karşısına “Bağlantı zaman aşımına uğradı” yazılı ekran görüntüsü çıktı.

Aynı fakülte, daha önce de mimarlık maketlerinin, içerisinde kilise tasarımlarının yer alması nedeniyle, parçalanmasıyla gündeme gelmişti. Fakülte yönetimi, fakülte binasının pencerelerinin önünde ve dış cephesinde bulunan figürleri, İsrail bayrağında yer alan Davud Yıldızı'na benzetmiş, bunun üzerine figürler alçıyla kapatılmıştı. Değişiklik, yıldızların arasına alçı çekilerek yapılmıştı. Değişikiliğin fakülte yönetimi tarafından istendiği belirtilmişti. Fakültenin öğretim üyeleri değişikliği fark etmelerinin ardından aynı figürlerin, AKP Genel Merkez binasında da bulunduğunu belirterek, yapılanın komik olduğu söylemişti. Ayrıca fakülte bahçesinin de bostana dönüştürüldüğü ortaya çıkmıştı. Bahçeye domates, patlıcan ve mısır ekilirken, fakültenin girişindeki peyzaj için ayrılan alana ekilen bitki ve sebzeleri fakülte yönetiminin ektiği iddia edilmişti.

Son olarak Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde muhalif internet sitelerine sansür uygulandı. Fakülte içerisinde kullanılan bilgisayarlardan, “eksisozluk.com”, “penguen.com”, “sendika.org” ve “kemalistler.org” adlı internet sitelerine giriş engellendi. Engellemenin, fakülteye internet erişimi sağlayan ana sunucuya (server) yapılan teknik müdahale ile sağlandığı belirtildi. Bu engellemeyi fakülte yönetiminin yaptığı dile getirilirken engellenen sitelere girmek isteyen akademisyenlerin karşısına, “Bağlantı zaman aşımına uğradı” yazılı ekran görüntüsü çıktı. Uygulanan sansür, akademisyenler ve öğrencilerden tepki toplarken, bilim kurumunda teknolojik olanakların gelişmesiyle birçok haber alma olanağının bulunduğu çağda muhalif sitelere sansür uygulanmasına anlam verilemediği ifade edildi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber