Anneler çocuklarına masa başı İş istiyor

Annelerin çocuklarına masa başı iş istediği belirtildi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 23 Eylül 2013 11:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Anneler çocuklarına masa başı İş istiyor

Çalışma ve İş Kurumu İzmir İl Müdürü Kadri Kabak, iş piyasasında en büyük talebin sanayiden geldiğini, kalifiye eleman ihtiyacının yüksek olduğunu ancak birçok kişinin sırf statü ve iş tanımı kaygısıyla bin 700-2 bin TL arasındaki ücretler yerine daha fazla çalışma saati ve 900 TL'ye razı geldiğini gözlemlediğini söyledi. Bu duruma ilk başta kendisinin inanamadığını dile getiren Kabak, işsiz annelerinin hafif işleri tercih edip, 'Ama çocuğunuz yüksek ücret alacak' sözüne, 'Üstünü ben tamamlarım' karşılığını verdiğini kaydetti.

İŞSİZ ANNELERİ '900 TL OLSUN MASA BAŞI OLSUN, ÜSTÜNÜ BEN TAMAMLARIM' DİYOR

Çalışma ve İş Kurumu İzmir İl Müdürü Kabak, en büyük talebin sanayi, makine imal sektöründe ve diğer üretime yönelik tornacı, makinacı, kaynakçı, elektrikçi gibi alanlarda olduğunu söyledi. Kişilerin mesleki bir eğitimden geçip nisbi olarak da biraz İngilizce bilmesi gerektiğini anlatan Kabak, şöyle konuştu: "150 kelimelik İngilizce bile yeterli. Üretime yönelik olan çalışma şartlarında daha fazla işimiz var. Ancak, tercihler konusunda zaman zaman zorluk yaşayabiliyoruz. İnsanlarımız daha hafif alanları tercih edebiliyor. Belki daha uzun saat çalışıyor ama onu tercih ediyorlar. Bir de mesleklere getirilmiş olan statüden dolayı, kişiler daha fazla ücret alabileceği bir işyerine, daha az ücret aldığı ancak statü olarak şu mesleği yapıyorum dediğinde daha pozitif bir algı oluşacağını düşündüğü işi daha fazla tercih edebiliyor. Mesleklere statü verilmesinden kurtulamadık bir türlü ne yazık ki. Hatta iki kat fazla verilmesine karşın kabul etmiyor. Örneğin kaynakçı. 1750 TL gibi bir ücret yerine hastanede bilgisayar başında 900 TL'yi kabul edebiliyor. İşsiz anneleri de, 'Benim oğlan kaynakçı olmasın, bilgisayar başında olsun. Üstünü ben tamamlarım' diyor."

Kadri Kabak, işsizliğin en yüksek olduğu kentlerin başında gelen İzmir'de gerçekleştirdikleri çalışmalarla 2013 yılının ilk 8 aylık döneminde, 39 bin kişiyi işe yerleştirdiklerini söyledi.

Kadri Kabak, 2012 rakamlarına göre kayıtlı işsiz oranının 247 bin olduğu İzmir'de işgücüne katılım oranının ve kadın çalışan istihdam oranının ise diğer kentlerden yüksek olduğunu belirtti.

İZMİR'DE İŞSİZLİĞİN YÜKSEK GÖRÜNMESİNİN NEDENİ ÇALIŞANLARIN İŞGÜCÜ PİYASASINDA DAHA FAZLA YER ALMAK İSTEMESİ

2000'li yıllarda yüzde 17 olan kadın işgücü oranının bu ay itibariyle yüzde 31'in üzerine çıktığını kaydeden Kabak, İzmir'deki işsizlik oranının yüksek görünmesinin temel nedeninin İzmirli çalışanların işgücü piyasasında daha fazla yer almak istemesi olduğunu vurguladı.

KADIN İSTİHDAM ORANI YÜZDE 31'İN ÜZERİNE ÇIKTI

Kabak, kadın istihdam oranının İzmir'de Türkiye ortalamasının bir hayli üzerinde olduğunu söyledi. Mesela Türkiye'nin son süreçte hakikaten kadınların istihdama katılımında çok mesafe katettiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Pozitif ayrımcılık, teşvikler, kadınların primlerinin devlet tarafından karşılanması gibi. Yani 2000'li yıllarda yüzde 17 olan kadınların işgücüne katılım oranı en son bu ay itibariyle yüzde 31'in üzerine çıktı."

Kabak, tespitlerini şu rakamlarla açıkladı: "İzmir'de işsizlik rakamı yüzde 14.8 ile Türkiye ortalamasının üzerinde görünüyor. Ancak, Türkiye'de işgücüne katılım oranı yüzde 50 oranında iken İzmir'de bu oran yüzde 54'ün üzerinde. Dolayısıyla bu da işsizlik rakamlarına doğrudan etki yapıyor. Eğer işgücüne katılım oranı Türkiye'de bir puan yükseldiğinde yaklaşık 280 bin kişiye tekabül ediyor. İzmir'de de bir puanlıklık yükseklik yaklaşık 35 bin kişiye tekabül ediyor. İzmir'de 2012 rakamlarına göre kayıtlı işsiz oranı 247 bin. Bu 247 bin rakamını yüzde 54 değil de, yüzde 50 yani Türkiye ortalamasına yönelik ele aldığımızda yaklaşık 100 bin düşer işsiz rakamı. İşsizlik rakamı Türkiye ortalamasıyla aynı düzeye gelir. Yani Türkiye'deki işsizlik oranına göre İzmir'deki işsizliğin biraz daha yüksek görünmesinin temeldeki nedeni İzmir çalışanının daha fazla işgücü piyasası üzerinde yer almak istemesi."

SON SEKİZ AYDA İZMİR'DE 39 BİN KİŞİYİ İŞ SAHİBİ YAPTIK

İzmir'deki 247 bin işsizin 150 binden fazlasını kayıtlı hale getirebildiklerini dile getiren Çalışma ve İş Kurumu İzmir İl Müdürü Kadri Kabak, 8-5 mesaisi ile değil hizmet ve insan odaklı çalışma anlayışıyla 2013'ün son sekiz ayında 39 bin kişiyi iş sahibi yaptıklarını belirtti.

Kuruma kayıtlı işgücünün 150 binden fazla olduğunu belirten Kabak, sözlerini şöyle sürdürdü: "247 bin işsizin büyük kısmını kurumumuza kayıtlı hale getirebildik. İzmir'de işsiz sayısı mı arttı diyorlar, kayıt oranlarımızı görünce. Yo İzmir'de işsiz sayısı artmadı. Kişiler bu kurumdan bir medet ummuyorlardı. Gitsem de bana iş çıkmaz endişesiyle başka kanallarla iş arıyorlardı. Yeni yapılanmayla birlikte biz tüm işsizlerimize, iş arayanlara, kendini geliştirmek isteyenlere yardımcı oluyoruz."

BU YIL BİN 500 KİŞİYE GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ VERECEĞİZ

İşsizlere mesleki kurslar ve sertifika programları düzenlediklerini, sadece bu yıl bin 500 girişimci yetiştirmek için kurs açacaklarını açıklayan Kadri Kabak, sözlerini şöyle tamamladı: "Bin 500 kişinin üzerinde kurs verip işe yerleştirmişiz. Bunun dışında bizim yetiştirip de başka işlere giden birçok kursiyerimiz de sözkonusu. 1500 üzerinde girişimci yerleştireceğiz bu yıl KOSGEB kanalıyla. Sigortalarını bile ödüyoruz. Sertifikalarını aldıktan sonra projelerini kabul ettirdiğinde 30 bin TL hibe, 70 bin TL de kredi alıyor. Hakikaten bu çerçeveyi birlikte ele aldığımızda bu kurum yeni şeyler söylüyor. Kendisine yeni bir rota çizdi, büyük mesafe aldı. Rakamlarımızı her alanda katladık."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber