Norm kadro yönetmeliği değiştirilmek zorundadır

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Eylül 2013 00:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Norm kadro yönetmeliği değiştirilmek zorundadır

4+4+4 Eğitim kanunu yürürlüğe girmiş fakat ilgili yönetmeliklerde gerekli değişiklikler yapılmıştır. Bu paralelde müteakip defalar norm kadro yönetmeliğinde düzenleme yapılması konusundaki haberlerimizi birleştirip “4+4+4 nedeniyle yaşanan sorunlar çözümlenmelidir” başlığı altında tek haberde toplamıştık. Fakat herhangi bir değişiklik yaşanmadı.

Yetkili sendika ve MEB insan kaynakları genel müdürlüğü KİK kararlarında norm kadro yönetmeliğini değiştirmeyi, ilkokullarda yöneticilik için 150 öğrenci sayısını 100'e düşürmeyi,601 öğrenciye bir müdür yardımcısı normunu 400 öğrenciye düşürmeyi, rehber öğretmenler için 250 öğrenci sayısı şartını 150 öğrenciye düşürmeyi mutabakatla kararlaştırılmıştır.

Norm kadro yönetmeliği değiştirilmediği takdirde,

1. Rehber öğretmenler norm fazlası olacak,

2. İlkokullarda 150 öğrenci sayı şartı nedeniyle binlerce okul müdür ve müdür yardımcısı norm fazlası olacak,

3. Hem ilkokul hem de ortaokulda 601 öğrenci sayı şartı nedeniyle de binlerce müdür yardımcısı norm fazlası olacaktır.

Bütün bunların neticesinde adeta domino etkisi gibi norm fazlaları münhalleri dolduracak, sınavlı atama bekleyen yönetici adayları, rotasyona uğrayacak yöneticiler, isteğe bağlı okul değiştirecek yöneticiler tercih için okul bulamayacaklardır. Aynı sıkıntı rehber öğretmenler içinde geçerlidir.

Millî Eğitim Bakanlığı Kurum İdari Kurulu'nca hazırlanan “Nisan 2013 Çalışma Raporu” nun 6.maddesinde kararlaştırılan konular hayata hemen geçirilmelidir.

İşte o madde;.

“6 "Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kuramların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelikte ciddi değişiklikler bir an Önce yapılmalıdır. İlköğretim kurumlanma 6287 sayılı Kanun sonrası ilkokul ve ortaokul olarak ayrılmasından dolayı özellikle yönetici normları belirlenirken mevcut şartlar gözden geçirilmelidir. Bu kapsamda;

a) İlkokul müdürlüğü için 150 öğrenci sayısının 100'e, ilköğretim kurumlarında müdür yardımcılığı için (Kil sayısının ise 400 sayısına çekilmesine yönelik değişiklik yapmalıdır.

b)Aynı şekilde rehber öğretmen normu için 250 olan Öğrenci sayısı 150 Öğrenciye düşürülmelidir.

c) 6287 sayılı Kanunla ilkokul ve ortaokul olarak belirlenen okullar ile genel liselerin Anadolu liselerine dönüşmesine bağlı olarak sınıf, şube ve ders yükü bazında seçmeli dersler dikkate alınarak norm kadrolar bir an önce belirlenerek il içi ve iller arası yer değiştirmeler başlamadan önce ilan edilmelidir.”

Yukarıda yer verilen öneriler hakkında İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünce çalışma başlatılması üzerinde görüş birliğine varılmıştır.”

Ahmet KANDEMİR

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber