DPB başkanı engelli memur alımını anlattı

Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığının ev sahipliğinde düzenlenen konferans ?Farkındalığı Ve İstihdam Fırsatlarını Artırma? gündemiyle toplandı.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Eylül 2013 15:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
DPB başkanı engelli memur alımını anlattı

Konferansta bir konuşma yapan Devlet Personel Başkanı Sayın Mehmet Ali KUMBUZOĞLU şöyle dedi;

Engelli bireylerin istihdamı konusunda uluslararası uygulamaların analiz edileceği, böylesine hassas bir konunun değerlendirileceği bu konferans'ta söz almaktan son derece memnuniyet duydum.

Devletin engelli-engelsiz ayrımını gidermede gösterdiği üstün gayretler, Anayasasının temel ilkelerinden olan "SOSYAL DEVLET" ilkesinin en ileri seviyede hayata geçirildiğinin göstergesidir.

Devlet tüm kurumları ve imkanlarıyla ötekileştirme yapılmasına karşı durmaktadır.

Sosyal Devlet anlayışının engelli kardeşlerimiz ve ailelerinin hayatlarına yansıtılmasında,

Engelli-engelsiz ayrımının giderilmesine ilişkin ülkemizde sürekli yeni projeler geliştirilerek hayata geçirilmektedir.

Bu çalışmalarımız tüm engelli kardeşlerimiz için ideal, insancıl bir yaşama ortamı sağlanıncaya kadar sürecektir.

Hiçbir engelli ferdimizin, kendisini YALNIZ, DIŞLANMIŞ, ÖTELENMİŞ ve AYRIMCILIĞA MARUZ KALMIŞ hissetmesini istemiyoruz.

Devlet tüm olanaklarıyla bu amaç doğrultusunda, onların hizmetine amade edilmiş durumdadır.

Devletimiz engelli vatandaşlarımıza "YARDIM veya LÜTUF" temelli bir anlayış yerine "HAKLARIN TESLİM EDİLMESİ" anlayışını benimsemiştir.

Konumu, yaşı, cinsiyeti, engel türü, engel oranı, ne olursa olsun her insan gibi engelli insanlarımızda "İNSAN HAK VE ONURUNA YARAŞIR" bir şekilde yaşamayı hak etmektedir.

Engellilik bir "KADER MAHKUMİYETİ" değildir, böyle görülemez., görülmemelidir.

Değerli katılımcılar,

Engellilerin toplumsal hayatta var olabilmeleri, onlar hakkında zihinlerde yerleşmiş olan engellerin ve önyargıların kaldırılmasıyla mümkündür.

Doğru bakış açısıyla, kullanılabilir imkanlar sağlandığında, engellilerimiz bilimde, sanatta, sporda, edebiyatta ve daha bir çok alanda isimlerinden iftiharla söz ettirmişlerdir.

Londra'da Paralimpik Oyunlarına katılan engelli sporcularımız 10 tane madalya kazanarak bizi gururlandırdılar.

Başka bir örneğini engelli memur yerleştirme programında yaşamış bulunmaktayız.

Programda kendi kendine okuma yazmayı öğrenen, dışarıdan ilkokulu, orta okulu ve liseyi bitiren.

Bununla yetinmeyip iki şiir kitabı yazan, Büşra Kızımızın içerimizi dağlayan şu sözleri yabana atılmamalıdır.

NE OLUR HOR GÖRMEYİN BENİ,

SİZDE OLABİLİRDİNİZ BENİM YERİMDE,

BU HAYATI YAŞAYABİLİRDİNİZ SİZLERDE,

BENDE OLMAK İSTEMEZDİM BÖYLE.

NE OLUR HOR GÖRMEYİN BENİ,

Yine, dünyaca ünlü matematik-fizik profesörü STEPHEN W. HAWKİNG engel tanımayan bir başka DAHİ olarak, ENGELLİ zaferinin çok güzel bir örneğidir.

Sayın BAŞBAKANIMIZIN LİDERLİĞİNDE engelli bireylerimizin ve ailelerinin yaşadıkları sorunların çözülmesinde, engellilerin toplumla bütünleştirilmelerinde, refahlarının artırılmasında ve İSTİHDAMA kazandırılmalarında ülkemizde çok önemli mesafeler kat edilmiştir.

Artık eve hapsedilen değil. sosyal hayatla kucaklaşan..., tüketen değil.. üreten.., üzülen değil... sevinen..., okuyan., sorgulayan.., araştıran, katma değer yaratan, yüzleri gülümseyen engelli bireylerimizle gurur duyuyoruz..,

Sporda, sanatta, bilimde, siyasette var olan, sinerji yaratan, enerjileriyle engelsizlere BİLE dinamizm kazandıran engellilerimizi hayatın her alanında görmekten ŞAHSIM ADINA DA ÇOK mutluluk duyuyorum...,

Ülkemizde bu bağlamda son 10 yılda çok köklü değişimler yaşanmıştır.

Engelliler lehine çok sayıda yasal düzenleme yapılarak süratle uygulaması başlatılmıştır.

Başkanlığımız, Engellilerin memur statüsünde istihdam edilmeleri ile ilgili yasal yükümlülüklerin yerine getirilmesinin takip ve denetiminde sorumlu kurumdur.

Bu mesuliyetle Başkanlığımız, bir çok projeye öncülük etmiş, hazırlanan birçok projeye de gereken katkı ve desteği sağlamıştır.

Devlet Personel Başkanlığımızın katılımlarıyla sürdürülen, memur statüsünde engelli istihdamı çalışmalarına ana başlıklarıyla değinmek istiyorum.

Yeni bir Kanunla, Kamu kurumlarının engelli memur istihdamını yerine getirmeleri için, kadro kontenjanından engelli atamalarının istisna tutulması sağlanmıştır.

Böylece kurumlara engelli memur atamaları için pozitif bir teşvik sistemi getirilerek motivasyonları artırılmıştır.

Engelli memur alım sınavlarının merkezi sınav ve merkezi yerleştirme şeklinde yapılmasına ilişkin kanuni düzenleme yapılmıştır.

Burada dünyada ilk kez ülkemizde uygulanan Engelli Memur Seçme Sınavından bahsetmeden geçemeyeceğim.

Bu sınav ile ülkemizdeki engelli vatandaşlarımız engel grupları itibariyle eğitim düzeylerine göre ayrı ayrı sınava tabi tutulmuştur.

Adaylar internet ortamından tercihlerini zorlanmadan yapabilmişlerdir.

Yapılan yerleştirmelerde yaklaşık 12.000 vatandaşımız engelli statüsünde memuriyete başlatılmıştır.

Avrupa Birliği ülkelerinde engelli memur istihdamına ilişkin örnek uygulamalar mercek altına alınmıştır.

Bu manada yakın bir zaman öncesinde TAIEX programları düzenlenmiş, uzman personelimize araştırmalar yaptırılmıştır.

Ayrıca Avrupa Birliğine üyelik sürecinde müktesebat uyum çalışmaları dahilinde ayrımcılıkla mücadele başlığı altında bulunan engellilik konusuna özel bir önem vermekte ve yakından izlemekteyiz.

Engelli-engelsiz tüm sivil toplum örgütleri ve kamu kurumlarıyla ortaklaşa toplantılar yaparak, sistemin aksayan yönlerine çözümler üretmeye çalıştık.

Engelli temsilcisi sivil toplum kuruluşları ile memur sendika ve konfederasyonlarının da toplantıya iştirak etmelerine önem gösterilmekte, yapılan çalışmalarda sosyal diyaloga olmazsa olmaz nazarıyla bakılmaktadır.

Yayımladığımız genelgeler ve verdiğimiz yüzlerce hukuki mütalaalar ile de kamu kurumlarına uygulamaya yönelik yön vermeye devam ediyoruz.

Bu alanda, kurumsal ve toplumsal bilinçlenme ve duyarlılığın, en az yapılan mevzuat değişikliği kadar önemli olduğunun farkındayız.

İŞTE BU SEBEPLE, engelli personel istihdamı hususunda kamu kurumlarının bilgilendirilmesi ve kamu kesiminde bu konuda duyarlılığın artırılmasına yönelik Avrupa Birliği destekli projeler yürütülmesini önemsiyoruz.

Engelli bireylerimize sadece istihdam aşamasında değil, istihdam edildikten sonra çalışma hayatında da kolaylıklar sağlanmaktadır.

İstihdama katılmış engelli memurlarımız engel oranına göre gelir vergisi avantajlarından yararlandırılmaktadır.

Yine engel oranına göre kademeli olarak erken emeklilik hakları bulunmaktadır.

Ayrıca dünya engeliler gününde idari izinli sayılmakta ve duruma göre farklı mesai saatlerine tabi tutulabilmektedirler.

Değerli katılımcılar, yapılan bu düzenlemeler ile engelli vatandaşlarımızın kamuda ve özel sektörde istihdamında önemli ölçüde artışlar sağlanmıştır.

2012 yılı nisan ayında Dünya ülkelerinde uygulaması bulunmayan ve ilk kez ülkemizde hayata geçirilen Engelli Memur Seçme Sınavı yapılmıştır.

Sadece bu sınav sonrasında yapılan engelli memur alımlarıyla yaklaşık 12 000 engelli insanımız memur statüsünde istihdam edilmeye başlamıştır.

2002 yılında kamuda istihdam edilen engelli memur sayısının sadece 5.777 olduğu dikkate alınırsa engellilerin istihdamına verilen önem anlaşılmış olacaktır.

Bugün itibariyle istihdam edilen engelli memur sayısının 32.800 (32.787) olduğu dikkate alınırsa son 10 yılda % 500 (% 467) oranında bir artış olduğu görülecektir.

Yapılan yerleştirmeler engellimizi küstürüp, dört duvar arasına bağlayıcı yerleştirmeler değil, eğitim ve kabiliyetlerine göre mühendis, sosyolog, kimyager gibi branşlı yerleştirmelerdir.

Daha önceki on yılları defalarca katlayan böyle bir oranda engelli vatandaşın Devlette istihdam edilmesi son derece önemli bir gelişmedir

Dünyada devam eden krizlerin istihdam sorununa zirve yaptırdığı bir dönemde, engelli bireylerimizin Kamuda, üstelik de özel bir bakış açısı ve hassasiyetle meslek hayatına başlaması tarif edilemez bir mutluluktur.

Devlet olarak bu sevinci, yıllarını, gençliğini, hayatını engelli yavrusuna adamış anne ve babalarla paylaşıyoruz.

Bundan sonraki süreçte Engelli kardeşlerimizin sıkıntı ve imkansızlıkları değil, başarıları gözlerimizi yaşartacak.

Devletimiz engelli istihdamına büyük önem vermektedir.

Bu konuyla ilgili kronikleşmiş sorunların çözümü için çok büyük adımlar atılmaktadır.

Sayın BAŞBAKANIMIZ'IN Engelli Memur Seçme Sınavı sonuçlarına göre yapılan merkezi engelli memur yerleştirme programlarına bizzat katılması konuya verdiği önemin bir göstergesidir.

Bizde Hükümetimizin çizmiş olduğu politikalar çerçevesinde, Devlet Personel Başkanlığı olarak sorumluluğumuzun bilincindeyiz.

Engelli vatandaşlarımızın toplumsal hayata daha fazla katılmalarını ve çalışma hayatı içerisinde daha fazla yer almalarını istiyoruz.

Tabii ki bu çalışmalarımızı ve çabalarımızı yeterli görmüyoruz.

Kamudaki engelli istihdamı ideal seviyelere ulaşıncaya kadar çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız.

Konferansın, tüm katılımcılar açısından verimli geçmesini ve engelli personel istihdamına yönelik yürütülecek proje çalışmalarına örnek teşkil etmesini diliyorum.

Ve Sayın Bakanım Faruk Çelik'in canı gönülden katıldığım şu sözleriyle konuşmamı noktalamak istiyorum.

"Bu çağda insanın en büyük özrü, Kolundaki, Gözündeki, Kulağındaki özür değil, vicdanındaki özürdür, vicdan kıtlığıdır, sevgi eksikliğidir."

Tüm katılımcılara bu güzel organizasyona verdikleri destekten dolayı teşekkür ederken, tüm engellerin aşıldığı, sevgi dolu, hoşgörülü bir hayat diliyorum.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber