Sahte nüfus cüzdanına 5 yıl hapis

Haber Giriş : 10 Mart 2006 14:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) sahte nüfus cüzdanıyla gitmek isterken yakalanan Mersinli 44 yaşındaki Şükrü Şimşek, 5 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

18 Temmuz 2005 günü Adana Havalimanı'na gelen Şükrü Şimşek'in, Şükrü Demirkol'a ait nüfus cüzdanına kendi fotoğrafını yapıştırarak kullandığı ortaya çıktı. Sevkedildiği mahkemede tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Şimşek hakkında, Adana 8'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde ?sahte nüfus cüzdanı kullanmak' suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Ticaretle uğraşan Şimşek, duruşmalara katılmayınca talimatla ifadesinin alınması için nöbetçi Mersin Asliye Ceza Mahkemesi'ne yazı yazıldı. İfadesi beklenirken kendisi duruşmaya katılan Şimşek, nüfus cüzdanını kullandığı kişinin daha önce yanında çalıştığını ileri sürerek, ?Kimliği bende kalmıştı. Kıbrıs'a mal yetiştirmek için gitmem gerekirken, o an yanımda kimliğim olmadığı için onun kimliğine fotoğrafımı yapıştırdım? dedi.

Duruşma Savcısı Ali Ertan, karar için verdiği mütalaasında, Şimşek'in daha önce de Mersin 3'ncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde benzer suçtan 1 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırılıp, şartlı tahliyeden yararlandığını, bu da dikkate alınarak 5 yıl hapis cezası verilmesini ve tutuklanmasını talep etti. Savcının bu talebi üzerine cezaevine girme korkusu yaşayan Şimşek, aynı duruşmadaki son savunmasında ifade değiştirip, ?Babam PKK tarafından öldürülmüştü. Hayati tehlikem olduğu için sahte kimlik kullandım. Kıbrıs'a gitmek isterken Adana Havalimanı'nda polisler beni yakaladı? dedi.

Mahkeme hakimi de kararında, daha önce de sahte nüfus cüzdanı kullanmak suçundan hapis cezası alıp, şartlı tahliyeden yararlanan Şimşek'e, en üst sınır olan 5 yıl hapis cezasını verip, tutukladı. Tutuksuz girdiği duruşma salonundan polislerin eşliğinde tutuklu çıkan Şimşek, eski cezasının kalan bölümünü de çekeceği için şoke oldu.

Bu karar, hukukçular tarafından örnek olarak nitelendirildi. Sahte nüfus cüzdanı kullanan bazı kişilerin, kimlik sahiplerinin haberi yok iken şirketler kurup, bankalardan çek alarak piyasayı binlerce YTL dolandırdığını, bu konuda açılmış davalar olduğunu hatırlatan hukukçular, ?Sahte nüfus cüzdanı kullanımını önlemek ve caydırıcı olması açısından örnek bir karar verilmiştir? yorumunu yaptı.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber