56 bin meslek liseli çıkacak son kararı bekliyor...

Haber Giriş : 11 Mart 2006 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

DANIŞTAY'IN Açık Lise Yönetmeliği'nin yürütmesini durdurmasının ardından ortada kalan 56 bin öğrencinin durumu belirsizliğini koruyor. Milli Eğitim Bakanlığı, 23 Ocak 8 Şubat tarihleri arasında Açık Lise'ye kayıt yaptıranların ?öğrenciliğe hak kazandıklarını' açıklamıştı. Danıştay'ın kararına itiraz eden Bakanlık, yargı sürecinin tamamlanmasını beklerken dün şok bir gelişme daha yaşandı.

MEB, karara uymuyor

YÖK, Danıştay tarafından bazı maddelerinin yürütmesi durdurulan Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği çerçevesinde yapılan kayıtların ve alınacak diplomaların geçersiz olacağını, buna dayanılarak ÖSS'ye müracaat edilemeyeceğini açıkladı.

Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in başkanlığındaki YÖK Genel Kurulu toplantısı sürerken, ?Genel Kurul' adına açıklama yapıldı. Açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı'nca 14 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlanan Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği'nin bazı maddelerinin iptali istemiyle Danıştay'a YÖK tarafından dava açıldığı hatırlatıldı. Milli Eğitim Bakanlığı'nın ?sözde kazanılmış hak adı altında' Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararını uygulamaktan kaçındığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:

Hukuka aykırı hak olmaz

?Yargı kararının tebliğine kadar dava konusu yönetmeliğe dayanarak Açıköğretim Lisesi'ne kayıt yaptıran öğrencilerin kazanılmış haklarının bulunduğu iddiası hukuki değildir. Açıköğretim Lisesi Yönetmeliği'nin yürütülmesinin durdurulmasının nedeni açık olarak hukuka aykırı olması ve uygulanması halinde telafisi güç zararlara yol açacağıdır. Hukuk düzenimize göre ?hukuka aykırı olarak kazanılmış hak elde edilmesi mümkün değildir.'

YÖK'E MECLiS'TEN DE TEPKi GELDi

Mehmet Yüksektepe (AK Parti Denizli Milletvekili): Açık Lise'ye başvuran öğrenciler mağdur edilmemeli. Kararla, imam hatip ya da meslek lisesi öğrencileri çifte diploma sahibi alarak ÖSS'de katsayıdan yararlanabilecekler. Danıştay, YÖK Başkanvekilinin atamasını da iptal etti. YÖK önce bu hukuki kararı uygulasın, sonra görüş bildirsin. Bakanlığın uygulamasını sonuna kadar destekliyorum.

Prof. Dr. Zahrettin Aslan (İÜ Öğr. Üyesi): Yürütmenin durdurulması kararından önce kayıt yaptıran öğrencilerin kazanılmış bir hakkından söz edilmesi mümkün değildir. Çünkü hukuka aykırılığı idari yargı merciince tespit edilmiş bir genel düzenleyici işlemde olmadığı için yaptırılan kayıtların geçerliliği de yoktur. Mağduriyeti olanların iptal davası açma ve yargı yoluna gitme hakları vardır.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber