Konya'da ilkokul öğrencilerinden eylem

Konya'nın Beyşehir ilçesinde bir belde ilkokulunda 4 sınıfın birleştirilerek tek öğretmenle eğitim yapılması, öğrenciler ve velileri tarafından protesto edildi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Ekim 2013 12:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Konya'da ilkokul öğrencilerinden eylem

Konya'nın Beyşehir ilçesinde bir belde ilkokulunda 4 sınıfın birleştirilerek tek öğretmenle eğitim yapılması, öğrenciler ve velileri tarafından protesto edildi. Uygulamaya tepki gösteren aileler çocuklarını okula göndermeyeceklerini söylerken, öğrenciler de taşıdıkları dövizlerle seslerini Milli Eğitim Bakanlığı'na duyurmaya çalıştı.

30'un altında öğrencisi bulunan Kurucuova İlkokulu'nda tüm sınıfların birleştirilerek tek öğretmen tarafından eğitim verilmeye başlanması, velilerin tepkisine neden oldu. Öğrenci velileri okul bahçesinde toplanıp alkışlarla uygulamayı protesto ederken, çocukları da ellerinde taşıdıkları dövizlerle ve Türk bayraklarıyla seslerini duyurmaya çalıştı. Uygulamaya tepki gösteren ilkokul öğrencileri, "Bakan Bey sesimizi duy" diye uzun süre slogan attı. İlkokul öğrencilerine ortaokulda öğrenim gören ablaları da destek verdi. Okul bahçesinde eylem yapılacağını haber alan kurumda görevli idareci ve öğretmenler ise yaşadıkları tedirginlik nedeniyle alanı terk etti.

"ÇOCUKLARIMIZI OKULA GÖNDERMEYECEĞİZ"

Kurucuova İlkokulu Okul Aile Birliği Başkanı Nuri Öner yaptığı açıklamada, yerleşim biriminin ilçe merkezine 55 kilometre mesafede olduğunu vurgulayarak, kırsal bölgede yaşayan bir toplum olduklarını söyledi. Okuldaki tüm sınıfların birleştirildiğini ve 4 sınıfın bir arada yaşayıp eğitim aldığını belirten Öner, bu yüzden çocuklarının iyi, kaliteli bir eğitim almaktan uzak olduğunu ifade etti. 4'üncü sınıfa giden bazı öğrencilerin uygulanan eğitim modelinden dolayı okuma-yazmasını dahi bilmediğini ileri süren Öner, "Biz öğrenci velileri olarak Milli Eğitim'e başvurduk, çeşitli öneriler sunduk. Bize dediler ki; 'Norm kadronuz ve öğrenci sayınız eksik'. Peki bizim çocuklar okuyamayacak mı?" diye konuştu.

2 kilometre yakınlarındaki kasabada da benzer sorunlar yaşandığını, bu iki yerleşim birimindeki okulun yetkililere birleştirilmesini önerdiklerini ancak bunun kabul edilmediğini de belirten Öner, "'Hayır, olmaz' dediler, sebep taşıma merkezi değilmiş ikisi de. Bu taşıma merkezini biz mi yapacağız? Çocuklarımız mağdur, veliler olarak da, öğrenciler olarak da sıkıntıdayız. Yetkililerin bize yardımcı olmasını bekliyoruz. Bizim çocukları taşıyın ama nereye taşıyacaksanız taşıyın. Biz okumak için, eğitim için mücadele ediyoruz. Çocuklar bir şey okumadıktan sonra bugünden itibaren biz okula çocuklarımızı göndermeyeceğiz. Suç olduğunu bilmemize rağmen göndermeyeceğiz tüm velilerin kararıyla. 'Haydi okula' diyorlar, çocukları getiriyoruz, öğretmen yok. Biz köylüysek ölelim mi? 4 sınıfta 25 öğrencimiz var, bir tane öğretmenimiz var. Bir öğretmen dört sınıfa birden nasıl hizmet ve eğitim verecek?" şeklinde konuştu.

"BAKAN BEY BİZİM SESİMİZİ DUY"

Öğrenci velisi Cihat Sabırlı ise, Milli Eğitim Bakanlığı ve devletin yanlış eğitim politikalarından ve yaşanan öğretmen açığından dolayı kasabadaki birçok öğrencinin yerleşim birimi dışına ve şehir merkezine gittiğine dikkat çekti. Sabırlı, "Öğretmenlerin tam olduğu yerlere gidince bu sefer de öğrenci sayımız aşağıya çekildi. Aşağıya çekilince de norm kadro tutmuyor diye bir öğretmen verdiler. 1, 2, 3 ve 4'üncü sınıftaki öğrenciler aynı sınıfta bir arada eğitim görüyor. 4'ün dediğini 1, 1'in dediğini 4 anlamaz. Derslerden hiçbirini bilmiyorlar. Devlet yeni politika üretti, 'Haydi Okula' kampanyası. Ama 10 kilometre yerden öğrenci taşıyan Milli Eğitim Bakanlığı, Kurucuova'daki 25 öğrenciye iki öğretmen vermekten aciz. Diyor ki, şehirdeki çocuklar okusun, kendilerini geliştirsin ama taşradakiler dağda yaşasın, hayvan otlatsınlar. Bunlara başka gözle bakıyorlar" dedi.

Öğrenci velileri birleştirilmiş eğitim sistemini alkışlarla protesto ederken, ellerindeki Türk bayraklarını sallayan öğrenciler de çeşitli sloganlar atarak okula öğretmen istedi. Öğrenciler, Milli Eğitim Bakanı'na seslenerek, "Bakan bey bizim sesimizi duy" diyerek hep birlikte slogan atarak, "Tek suçumuz köylü olmak mı", "Okumak için geldik, cahil kaldık", "Cahil kaldım, okumak istiyoruz", "Öğretmen istiyoruz", "Haydi okula dediler, geldik eğitim yok", "Eğitim bu ise ben bu eğitimi istemiyorum" yazılı dövizler taşıdı.

Eylem sonrası öğrenciler okulu terk edip evlerine giderken, öğrenci velileri de hep birlikte aldıkları karar uyarınca okula öğretmen ataması yapılana kadar çocuklarını göndermeyeceklerini belirttiler.

"ÇOCUKLARINI OKULA GÖNDERMEYEN VELİLERE YASAL İŞLEM BAŞLAR"

Beyşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Taşdelen ise, öğrenci velilerinin daha önce de kendilerine aynı sorun yüzünden müracaat ettiklerini belirterek, "Bir grup bana da geldi, durumu kendilerine izah ettik. Sadece Kurucuova değil, Kurucuova gibi küçük kasabalarımızın hepsinde aşağı yukarı yani tek öğretmen kalıyor. Yeni sisteme göre de 30'un altında öğrenci sayısı olduğu zaman ikinci öğretmen verme şansımız ve normumuz yok" diye konuştu.

Mevcut sistemin Türkiye'nin tamamında uygulandığını anımsatan Taşdelen, "Öyle zannediyorum Kurucuova'da 1 ile 4'üncü sınıflarda öğrenim gören toplam 23 öğrencimiz var. Öğrenci velimiz belki haklı olabilir ama taleplerinin yerine gelmesi için sistemde bir değişiklik veya norm güncellemesinde bir değişiklik yapılması lazım. O da bakanlığımızın yapacağı bir iş. Taşıma yapma şansımız da yok. Çünkü taşıma yönetmeliğine göre köy ve köy altı grubu olması lazım. Burası kasaba" dedi.

Taşdelen, öğrenci velilerinin çocuklarını okula göndermeme konusu ile ilgili olarak da şu uyarıları yaptı:

"Göndermeme gibi bir şansımız olamaz. Çünkü veliler, öğrenciyi göndermekle yükümlü. Göndermezlerse biz takip ederiz, devamlılık süresini bildiririz. Belli bir süreden sonra ise yasal işlem başlar. Biz uyarı yazılarını yazarız. Yönetmelikte, 'Günlük belli oranda para cezası şeklinde uygulanılır' denir. Ama uygulanır mı, uygulanmaz mı bilemem."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber