Anayasa Mahkemesi, özelleştirmedeki son sözü yine yargıya verdi

Anayasa Mahkemesi, özelleştirmedeki son sözü yine yargıya verdi

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 04 Ekim 2013 13:08, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Anayasa Mahkemesi, özelleştirmedeki son sözü yine yargıya verdi

2012 yılında yapılan düzenleme ile özelleştirmeler yapılıp tamamlandıktan ve ilgili firma özelleştirilen firmayı aldıktan sonra verilen yargı kararlarının uygulamada çıkardığı sorunlar nedeniyle, torba kanun ile düzenleme yapılmıştı.

Torba kanun ile özelleştirme uygulamalarını düzenleyen 4046 sayılı Kanuna eklenen madde şu şekildeydi:Ç

"Ek Madde 5 - Tabii afetler nedeniyle zarar gören çiftçilerin özelleştirme kapsam ve programındaki Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.'ye olan borçlarının vade farkı alınmaksızın ertelenmesi veya vadelendirilmesi ile özelleştirme uygulamaları sonucunda kuruluşların nihai devir sözleşmelerinin imzalanarak devir ve teslim işlemlerinin tamamlanmasından sonra özelleştirme işlemlerinin bütün sonuçlarıyla birlikte tamamlanmış bulunması, söz konusu kuruluşları devralanlar tarafından üretim, yatırım, modernizasyon, istihdam ve bunlara bağlı her türlü hukuki, ticari ve mali tasarruflarda bulunulması nedeniyle oluşacak fiili imkansızlık karşısında geri dönülemeyecek bir yapının ortaya çıkması halinde yargı kararlarının uygulanmasına yönelik olarak, Bakanlar Kurulu tesis edilecek iş ve işlemler konusunda karar almaya yetkilidir."

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin başvurusu üzerine söz konusu hükmü iptal etti.

Bu yeni durum karşısında, özelleştirmeler yapılıp tamamlansa, alan firma özelleşen kurum üzerinde tasarrufta bulunsa dahi, son söz Bakanlar Kurulunun değil yine yargının olacak. Yani yargı kararı uygulanacak.

1) Tüpraş: ÖİB, Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun kamuya açıklanmayan bir kararını dayanak alarak Tüpraş'ın yüzde 14.76'sını, kurumun tamamının özelleş- tirmeye çıkılmasından 6 ay önce, başka hiçbir aracı kuruluşa haber vermeden Global Menkul Değerler aracılığıyla, yaklaşık 1 yıl önce vefat eden İsrailli işadamı Sami Ofer'e ait 6 fona, o günkü borsa değerinin yüzde 8 altında fiyata sattı. Danıştay 2005'te yapılan işlemi iptal etti ve hisselerin geri alınmasını istedi.

2) Seydişehir Eti Alüminyum: Mehmet Cengiz'e Haziran 2005'te peşin 290 milyon dolara verildi. Cengiz'e, Eti Alüminyum ile beraber Oymapınar santralının da verildiği ve bu santral için bir bedel alınmadığı ortaya çıkınca Danıştay, satışı 2007'de iptal etti.

3) Seka Balıkesir: ÖİB, 51.2 milyon dolarlık değeri olan SEKA Balıkesir Kağıt Fabrikası'nı 1.1 milyon dolara Yeni Şafak gazetesinin sahibi Albayrak ailesine verdi. Bursa 2. İdare Mahkemesi satışı iptal etti, Danıştay da kararı 'yerindedir' diyerek onadı.

4) Kuşadası Limanı: 2003'te yapılan ihalede İhale Komisyonu, birinci olan şirket ödeme yapamazsa ihalenin iptal edilmesine karar verdi. Ancak ihale onanmadı ve ÖYK, kararı değiştirerek ikinci sırada olan Sami Ofer-Mehmet Kutman ortaklığını sıralamaya soktu. Limaş ödemeyi yapmayınca, liman Ofer-Kutman'a kaldı. Danıştay ihaleyi iptal etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber