'100 çalışandan 85'inin kıdem tazminatı yok'
Özel sektörde çalışan her 100 işçiden 85'i kıdem tazminatı alamıyor ve bu, herkesin sorumluluğudur
Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye genelinde yaklaşık 11 milyon çalışanın kıdem tazminatı alamadığını belirterek, "Kıdem tazminatı, konusu artık sorun oldu. Özel sektörde çalışan her 100 işçiden 85'i kıdem tazminatı alamıyor ve bu, herkesin sorumluluğudur" dedi.
Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kıdem tazminatı konusunda yeni bir model oluşturmaları gerektiğini anlattı.
Kıdem tazminatı konusunun herkes tarafından tartışılması gerektiğini belirten Arslan, "Türkiye genelinde 11 milyon 700 bin sigortalı çalışanımızın, 11 milyonu özel sektörde bulunuyor. Bu işçilerimizin tamamı, toplu iş sözleşmesi haklarından yararlanamıyor. Bu arkadaşlarımız, kıdem tazminatını da alamıyor. Biz de sendika olarak, bu konuyu tartışmaya hazırız. Kıdem tazminatı alamayan arkadaşlarımızın, bu durumunu tartışmak için hazırız" diye konuştu.
Arslan, Türkiye'deki kıdem tazminatı sorununun fon aracılığıyla çözülebileceğini söyledi.
"Kazanılmış haklarımızı geri götürmeden yeni bir çözüm modeli ortaya koyabiliriz" diyen Arslan, "Bu, kıdem tazminatını ortadan kaldırma değildir, tam tersine kıdem tazminatını ilerletmektir. Bunun için çalışmaya hazırız ama bir kısım sendika ve işverenler buna karşı olduğu için ilerleme elde edemiyoruz." ifadesini kullandı
Arslan, Türkiye'de, tüm işçilerin kıdem tazminatı alabileceği bir sistemden yana olduklarını vurgulayarak, "Bu modeli, hep birlikte kurmalıyız. İşçilerimizin, bu konuda sendikalarından alacağı vardır. Sendikalar da bunun için çalışmalıdır. Çalışma Meclisi'nden beri bu konuyu gündemde tutmak istiyoruz. Tüm sosyal kesimlerin bu konuda çalışması gerekiyor" dedi.
Kıdem tazminatı üzerinden tartışarak en iyi çözümü bulmaları gerektiğini anlatan Arslan, şöyle devam etti:
"Kıdem tazminatı, konusu artık sorun oldu. Özel sektörde çalışan her 100 işçiden 85 tanesi kıdem tazminatı alamıyor ve bu herkesin sorumluluğudur. Bunların çözümü için elimizden geleni yapmamız lazım. Mevcut yasalar, kıdem tazminatı konusundaki sorunların çözümünde yetersiz. Bir işçiyi, 6 ay çalıştırıp tekrar işten çıkartıyorlar ve tazminat alamıyor. Bir sürü gerekçeyle bunun önüne geçiyorlar. İnşallah işçilerimizin hayrına bir model oluşturmamız gerekiyor."