Egzoz cezaları araca el koymaya kadar varacak!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Mart 2006 12:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Araca el koymaya kadar varan egzoz cezaları geliyor. Çevre Kanunu Tasarısı'nda, egzoz muayenesi yapılmadığı ve çevreyi kirlettiği belirlenen araçlara para cezasından başlayarak el koymaya kadar varan cezalar uygulanması öngörülüyor.

Çevre ve Orman Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Öztürk, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Çevre Kanunu Tasarısı ile çevre cezalarının caydırıcı hale getirilmesinin öngörüldüğünü belirterek, "Tasarı'nın kabul edilmesiyle birlikte egzoz muayenesi yapılmadığı ve çevreyi kirlettiği belirlenen araçlara, el koymak da dahil ciddi yaptırımlar uygulayacağız" dedi.

Çevre Kanunu Tasarısı'nın gelecek hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesini beklediklerini kaydeden Öztürk, "26 maddelik tasarı ile eski kanunun bütün maddeleri değiştiriliyor. Avrupa Birliği normlarına geçiş sağlanıyor" dedi.

Tasarıyla, Türkiye'deki çevre mevzuatının kapasitesinin geliştirilmesinin hedeflendiğine işaret eden Öztürk, Avrupa Birliği'nin de bunu istediğini vurguladı.

Tasarının, Meclis'te kabul edilmesiyle birlikte, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın, çevreye olumsuz etkisi olan her türlü faaliyeti izleme, denetleme ve raporlama yetkisine kavuşacağını bildiren Öztürk, ayrıca yasaya aykırı faaliyette bulundukları belirlenen kişi ve kuruluşlara idari para cezalarının yanı sıra hürriyeti bağlayıcı cezaların da uygulanabileceğini söyledi.

Öztürk, çevre cezalarının caydırıcı hale getirilmesindeki amacın, çevreyi etkili biçimde korumanın sağlanması olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Kanunla birlikte AB kıstaslarını belirli bir süreç ve plan içinde hayata geçireceğiz. 2012'ye kadar çevre sorunlarının yarı yarıya azaltılmasını istiyoruz. Bu nedenle, çevreyle ilgili yaptırımları ağırlaştırdık. Örneğin, çevreyi kirleten sanayi tesislerine, belediyelere hatta egzozuyla havayı kirleten araçlara bile önemli cezalar öngörüyoruz.

Türkiye'de, egzoz gazları havayı kirleten, havadaki karbondioksit oranını arttıran en önemli etkenlerden birisi. Bu nedenle egzoz muayeneleriyle ilgili düzenlemeler de yaptık. Artık egzoz emisyon ölçümleri, muayene istasyonlarında yetkili kişilerce yapılacak.

Tasarının kabul edilmesiyle birlikte egzoz muayenesi yapılmadığı ve çevreyi kirlettiği belirlenen araçlara, el koymak da dahil ciddi yaptırımlar uygulayacağız.
Bu kademeli olarak gerçekleştirilecek. Egzoz muayenesi olmadığı belirlenen araç için önce para cezası verilecek. Sorun hala giderilmemişse para cezası arttırılarak uygulanacak. Eğer, kişi hala egzoz muayenesi yapılmamış aracıyla trafiğe çıkmayı sürdürüyorsa aracına el konulacak."

BELEDİYELER ATIK BEDELLERİNİ BELİRLEYEBİLECEK

Mustafa Öztürk, tasarının belediyelere de önemli imkanlar sağladığına işaret ederek, "Çevre konusunda belediyelerimize önemli işler düşüyor. Belediyeler, çevre konusunun önemli taraflarından olduğundan onlara bazı yasal hak ve sorumluluklar yüklendi" diye konuştu.

Tasarının, belediyelere atık su ve katı atık bedellerini belirleme olanağı tanıdığını belirten Öztürk, elde edilecek gelirlerin, belediyelerin yeni yatırımlar yapmalarına katkıda bulunacağını söyledi. Öztürk, ayrıca tasarı yasalaşırsa atıkların kaynağında ayrıştırılması, katı atık bertaraf tesislerinin tamamlanması konularında da belediyelerin önemli sorumluluklar üstleneceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber