Erzincan beyaz ette merkez oluyor

Doğu Anadolu Bölgesi’nin ilk ve tek tavuk entegre tesisi Et ve Süt Kurumu tarafından Erzincan’a yaptırılıyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Ekim 2013 19:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Erzincan beyaz ette merkez oluyor

Doğu Anadolu Bölgesi'nin ilk ve tek tavuk entegre tesisi Et ve Süt Kurumu tarafından Erzincan'a yaptırılıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın da katıldığı törende, 9 ilin istifade edeceği ve en büyük yatırımı olan Erzincan Tavuk Entegre Tesisi'nin temeli düzenlenen törenle atıldı.

Erzincan Organize Sanayi Bölgesi'nde düzenlenen temel atma törenine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk, Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, Devlet Hava Meydanları İşletmeleri Genel Müdürü Orhan Birdal ve çok sayıda davetli katıldı. Et ve Süt Kurumu'na ait Tavuk Kombine Tesisi'nin temel atma töreninde konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, tesisin 9 ilde tavukçuluk sektörünü canlandıracağını ve dolaylı olarak binin üzerinde kişiye istihdam alanı oluşturacağını ifade etti.

Bakan Eker, "Sadece Erzincan'da yetiştirilecek olan tavuk kesimhanesi olmayacak. Bölgedeki 9 tane vilayetimizde, tavukçuluğu harekete geçirecek, tavukçuluğu canlandıracak. Beraberinde özel sektörü de buraya taşıyacak olan aslında lokomotif, görevi görecek olan bir yatırım. Burada sadece bu kesimhanede ihtiyaç hissedilecek tavukların, yetiştirileceği 312'ün üzerinde kümes gelişecek. Her bir kümeste üç, dört tane istihdam yaratacağını düşünsek, binin üzerinde sadece yetiştiricilik kısmında tavuk yetiştiriciliğinde, binin üzerinde kardeşimiz burada iş bulacak. Sadece bu bölgede yetiştiricilik bile tek başına binlerce aileyi bu sahaya çekecek onların aş ve iş sahibi olmasına yol açacak önemli bir yatırım. Sadece Türkiye pazarını değil uluslar arası pazarları da dikkate alıyoruz. Çünkü burada kullanılacak olan teknoloji, helal kesim teknolojisine uygun, ne demek bu yanlış anlamayın şuan yapılanlar helal kesim değil demek manasına gelmiyor. Özellikle helal kesim talebi bulunan uluslar arası pazarlara islam ülkelerine ihracat yapmamızı kolaylaştıracak bir tesis olacak" diye konuştu.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise 11 yıl Türkiye'de hizmet ettiklerinin altını çizerek, "Başta Sayın Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve onun ekibi olarak bizler, ülkemizi kalkındırmak, refahı milletimize ulaştırmak ve 2023 Cumhuriyet 100. yıl Türkiye'sini hazırlamak için var gücümüzle çalışıyoruz. 11 yılda geldiğimiz nokta işte burada, 60 yılın biriken yapılmayan hizmetlerini teker teker gerçekleştirdik. Bu değişimi, bu gelişmeyi Erzincan'da görüyorsunuz, Diyarbakır'da görüyorsunuz, Kars'ta görüyorsunuz, Hatay'da görüyorsunuz, Kırklareli'nde görüyorsunuz Yozgat'ta görüyorsunuz yani doğusuyla, batısıyla, kuzeyiyle, güneyiyle 81 vilayetimiz 780 bin kilometre karelik vatan toprağının her köşesinde hizmetlerimiz var" dedi.

Konuşmaların ardından, Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Bakan Mehdi Eker'e 'Fahri Hemşehrilik Beratı' takdim etti. 2014 Ağustos ayında bitirilecek olan Et ve Süt Kurumuna ait Tavuk Kombine Tesisi'nin temeli bakanlar tarafından atıldı.

62 Milyon TL'ye mal olacak entegre tesis, saatte 8 bin adet kapasiteli, günlük 37 bin 500 adet, yıllık 9 milyon 375 bin adet canlı tavuk satın alabilecek kapasiteye sahip. Tavuk Kombinesinin 2014 yılı Ağustos ayında bitirilmesi hedefleniyor. İnşaat; makine ve soğutma üniteleriyle birlikte projenin toplam yatırım bedeli 62 milyon TL olurken, toplam kapalı alan 24 bin metre kare alan depolama kapasitesi olarak 2 bin 600 ton olacak tesisin, kesim hattı helal kesim standartlarına uygun olarak planlandı. Tesiste en modern robot sistemli makinalar çalışacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber