Hakim ve savcı atamasında bayanlara pozitif ayrımcılık

Haber Giriş : 16 Mart 2006 08:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hakim ve savcı atamasında artık bayanlara pozitif ayrımcılık uygulanacak. Savcıların geceleri de görev yapması sebebiyle bayan adaylar doğrudan hakim olarak atanabilecek.

Hakim ve savcı adaylarının görevlerinin belirlenmesinde, bayanlara pozitif ayrımcılık yapıldı. Sınavı kazanıp staja başlayan adaylardan kimin hakim, kimin savcı olacağı şimdiye kadar kurayla belirlenirken, son uygulamayla bayanlar kuraya girmeden hakim yapılıyor. Erkek adaylar arasında hakim ve savcılık görevlendirmesi içinse kura çekiliyor.

Adli yargı hakim ve savcı adaylarının görev ayrımının belirlenmesi için geçtiğimiz hafta Adalet Bakanlığı binasında kura çekimi gerçekleştirildi. 350 ve 222 kişilik iki ayrı grup olarak stajlarını sürdüren toplam 572 stajyerin görevleri belirlendi. Ancak 102 bayan adaydan gönüllü olarak savcılığı seçen 2 kişi dışında tamamı kura çekilmeden hakimliğe atanmak üzere ayrıldı. Bayanlardan boş kalan hakimlik kadroları için erkek adaylar arasında kura çekildi. Kura sonucunda erkek adayların 80'i hakim olarak görevlendirilirken, 390 aday cumhuriyet savcılığına atanmak üzere ayrıldı. Bayan adayların kura çekilmeden hakimliğe atanmasında; savcıların gerektiğinde geceleri de görev yapması, soruşturma ve yer gösterme işlemlerinin zorluğunun etkili olduğu belirtiliyor. Yeni Ceza Muhakemesi Kanunu'yla savcıların yetkileri artırılarak, suçluların takibi ve soruşturma işlemlerinin savcıların gözetim ve denetiminde gerçekleştirilmesi yönünde önemli değişiklikler yapılmıştı. Yasanın tam olarak işleyebilmesi için savcı sayısının artırılması gerekiyor. Bu nedenle yeni hakim ve savcı görevlendirilirken savcılara ağırlık veriliyor. Şu anda stajlarını sürdüren 572 kişilik gruptan 400 aday, cumhuriyet savcısı olarak görevlendirilirken, 172 stajyerin hakimliğe atanması kararlaştırıldı. Bayan adaylar, kura çekimine katılmadan doğrudan hakim olarak görevlendirilmekten memnun gözükürken, hakim olmak isteyen, ancak savcılığa ayrılan erkek adaylar ise uygulamayı eleştiriyor. Bazı adaylar, şimdiye kadar hakim ve savcı olarak görevlendirme işleminin kadın-erkek ayrımı gözetilmeden kurayla yapıldığını hatırlatarak, yeni uygulamanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu savunuyor.

Daha önce hakim ve savcılığa ayrılma kuraları, staj bitiminde gerçekleştiriliyordu. Hakim ve savcıların meslek öncesi eğitimleriyle ilgili yönetmelik değişikliğiyle bu kuranın, staj bitmeden yapılması ve eğitimlerin de görev bölüşümüne uygun olarak gerçekleştirilmesi yönünde düzenleme yapıldı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber