Org. Özkök'ten olağanüstü cümleler

Haber Giriş : 18 Mart 2006 11:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orgeneral Özkök, Harp Akademileri Komutanlığı'nda şöyle seslendi: Lider, herkesin bir tarafa baktığı sırada diğer tarafta olup biteni de görebilendir. Şartlanma zincirini kırmadan unutulmaz kişi olamazsınız

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, İstanbul'da Harp Akademileri Komutanlığı'nda entelektüel seviyesi çok yüksek bir konuşma yaptı. Özkök, Türkiye'nin nükleer tehditle karşı karşıya olduğu ve internetin bir silah gibi kullanıldığı tespitlerine yer verdiği konuşmasını dipnotlarla da süsledi. Orgeneral Özkök'ün, soru-cevap metodunu da sık sık kullandığı konuşmasından bazı önemli satırbaşları şöyle:

DELİYE İHTİYAÇ OLABİLİR:
'Bir deli kuyuya bir taş atmış, 40 akıllı çıkaramamış; 'Bu sözün tersi bir yaklaşımla, bazen problemlerin çözümünde bir deliye de ihtiyaç duyulabilir. İçinizden birinin aklına gelen ve sizlere başlangıçta oldukça sıra dışı gelen bir fikir, çözümün anahtarı olabilir. Sizlere tavsiyem; hiçbir zaman ileri sürülen bir fikre karşı ön yargıyla hareket etmeyiniz. Çok aykırı fikirlerle karşılaşabilirsiniz, hele bu fikirlere 'vatan haini bir düşünce' gibi çok iddialı bir önyargı yla yaklaşırsanız, fikirlerden istifade marjını daha başlangıçta sıfırlamış olursunuz. Uygarlık karşı fikirlerin çarpışmasıyla gelişmiştir.

ARŞİVLER VE GEREKSİNİM:
'Arşiv' diye adlandırdığınız dokümanları hangi sıklıkla kullanıyorsunuz? Biliyorum ki, soru hepinizi ürküttü. Şu anda içinde bulunduğunuz tedirginliği gözlerinizden okuyabiliyorum. Bazılarınız, 'ne desem?' diye düşünmeye başladı bile. Bu soruyu yöneltmemdeki maksat, artık elinizdeki geçmiş yıllardan kalan dokümanların şu anki gereksinimlere yanıt verememesi gerektiğini vurgulamaktır.

TEST, LİDERLİĞİ ÖLDÜRÜR:
Bir İngiliz tasarımcısı olan Ross Lovegrove, "21. Yüzyılı Tasarlamak" konulu sunumunda öğrencileriyle ilgili olarak şunları söylemektedir: "Öğrencilerime bakıyorum. Çok zeki ve yetenekliler. Ama bunları kullanmak akıllarına gelmiyor. Çünkü öyle bir sistemde yetiştirilmişler. Geçen sene bir öğrencim yalvarıyordu; 'Siz fikir verin, ben ne isterseniz yapacağım' diye. Fikir vermedim. Önce zorlandı, sonra çok güzel fikirler bulup uyguladı. Eksiklik burada. Yapamamakta değil, yapmamakta. Yanlış alışkanlıklar kazandırılmasında. Ne yazık ki, bizde de son yıllarda çoktan seçmeli imtihan usulleri, bir iki neslin hareket tarzı yaratma kabiliyetini yok etmiş, hepsini lider değil, tabi yapmıştır."
Güney Kore'ye ziyaretim esnasında Koreli rehberin sorduğu şu soruyu unutmuyorum: "1=5, 2=25, 3=125, 4=625 ise 5 nedir?" Bu soru aslında bir matematik sorusu gibi görünse de bir matematik sorusu değildir. Tamamen algılama ve soruya bakış açısıyla ilgilidir. Sorunun cevabı birçoğunun düşündüğü gibi 3125 değil, 1'dir. Çünkü 1=5 ise 5=1'dir. Şartlanmaların zincirini kırmadan unutulmaz kişiler olamazsınız.

LİDER NASIL OLMALI?:
Lider, herkesin bir tarafa baktığı sırada diğer tarafta olup biteni de görebilendir. Yaptıklarını başkası beğensin diye değil, kendisi beğenip doğru bulduğu için yapandır. Tepelerin arkasını görebilendir. Sadece kabul edilebilecekleri yapan değil, yaptığını kabul ettirendir. Önümüzdeki dönemde, yabancı dil bilmeyen personelin TSK'da kendisine gelecek bulması daha da zorlaşacaktır.

1. SINIF DEVLET NASIL OLUR?:
Bir devletteki yönetim kalitesini, devleti oluşturan kurumların kalitesi belirlemektedir. Ayrıca bunu tamamlayan diğer hususlarsa, kurumların iç ahengi ve diğer kurumlarla uyumlu, etkili işbirliği ve eşgüdüm içinde çalışmasıdır. Bunları gerçekleştirebilen ulusların profili sürekli yükselmektedir. Bu nedenle bir ulusun refahı, istikrarı, geleceği, bağımsızlığı için iç barışın öneminin altını kalın çizgilerle çizmek istiyorum.

SABAH

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber