E-üniversite kapılarını aralıyor

" Türkiye’de E-Üniversite gibi uluslararası geçerliliği olan ve verdiği lisans, yüksek lisans ve doktora diplomalarını veren bir başka platform henüz yok"

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 21 Ekim 2013 16:47, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
E-üniversite kapılarını aralıyor

Sizi tanıyabilir miyiz?

09.04.1974 yılında Samsun'un Çarşamba ilçesinde dünyaya geldim. Lise öğrenimime kadar burada okuduktan sonra 1991 yılında Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nü kazandım. Burayı 3,5 senede bitirdim. Daha sonra çeşitli alanlarda çalıştıktan sonra 1999-2002 yılları arasında Milletvekili danışmanlığı yaptım. Burada hayatı daha yakından görme fırsatım oldu. 2007 yılından itibaren Sistemturk Uluslararası Belgelendirme Ltd. Şti.'ni kurdum. Burada TÜBİTAK, Avrupa Birliği ve Dünya Bankası projelerinde koordinatör ve yürütücü olarak yer aldım. Halen e-üniversite.com.tr'de Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev almaktayım.

Sistem Türk'ü ve E-Üniversite'yi bize anlatır mısınız?

SistemTurk 2007 yılından bu yana Ankara'da Uluslararası Belgelendirme, Eğitim ve Danışmanlık alanlarında faaliyet göstermektedir. Sağlık Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği, EGO Genel Müdürlüğü başta olmak üzere çok sayıda kamu kuruluşuna ve özel kuruma hizmet veren SistemTurk 2008 yılında Türkiye'nin ilk özel Uzaktan Eğitim Platformu'nu kurmuştur. Bu yapının içerisinde sınava hazırlık programları(KPDS, KPSS, ALES, DGS, AÖF...vb) ile sertifika programları senkron(canlı) ve asenkron(video kaydı) olarak verilmektedir.

SistemTurk şimdi ise Türkiye'nin ilk "Online Degree" platformu olan E-Üniversite'yi hayata geçirmektedir. Bu platform aracılığı ile tüm dünyada geçerli, uluslararası üniversite akreditasyon kuruluşlarından onaylı online lisans, online yüksek lisans ve online doktora programlarına Türkçe / İngilizce/ Fransızca dil alternatifleri ile erişip Amerikan Üniversitelerinden mezun olabiliyorsunuz. Ayrıca ücretsiz e-dersler ve e-sertifika programları ile dünyanın üst düzey üniversitelerinin, popüler öğretim üyelerinden ders dinleyebiliyor, sınavlara girebiliyor ve sertifika alabiliyorsunuz. E-Üniversite'ye evinizden, işyerinizden, tabletinizden, akıllı telefonunuzdan erişim mümkündür.

Daha çok E-Üniversite üzerinde durmak istiyorum. Neden E-Üniversite? Türkiye'de başka nerelerde e-üniversite uygulamaları var?

Öncelikle şöyle başlamak lazım: Türkiye'de E-Üniversite gibi uluslararası geçerliliği olan ve verdiği lisans, yüksek lisans ve doktora diplomalarını veren bir başka platform henüz yok. Yani bunu ilk defa biz gerçekleştiriyoruz ve bunun gururunu yaşıyoruz.

İkinci olarak; günümüzde teknolojinin inanılmaz büyük bir hızla geliştiği ve hayatımıza yön verdiği gerçeği herkes tarafından kabul edilmektedir. Bugün teknolojinin geldiği nokta, aynı standart ve kalitedeki eğitimin sınırsız olarak tüm dünyada gerçekleşmesine imkan tanımaktadır.

Sanal ortamda eğitim gören öğrenci sayısı sürekli artarken; ABD'de üniversiteler, dünyanın en ücra yerindeki öğrencileri aynı sınıfta okutmaktadırlar. Bunun yanında ABD üniversitelerindeki akademisyenlere göre e-eğitimde başarı oranı yüzde 95. Mekan bağımsızlığı ve zamanı etkin kullanabilme kavramının yaygınlaştığı günümüzde, sanal iletişim ile eğitimin etkisinin gün geçtikçe artığı da yadsınamaz bir gerçek artık.

ABD'de neredeyse 20 yıldır yapılan uzaktan eğitim yöntemi ile eğitim öğretim hizmetleri ülkemizde de hızla yaygınlaşmaktadır. Teknolojik ilerlemeler insanların ihtiyaçlarını ve zaman planlamasını oldukça değiştirmiştir. Dünyanın cebinizde olması gerçeğinden hareketle insanoğlu kendine daha fazla zaman ayırmak istemektedir. Sosyalleşmek için artık AVM'leri kullanmaktan vazgeçmektedir. Üniversite kampüslerinde zaman öldürmek, sıkıcı sıralarda oturmak yerine daha fazla özgürlük beklentisiyle yaşamak istemektedir. Dolayısıyla ABD'de yaşanan değişim ve gelişim mutlaka ülkemizde de olacaktır. Bu bizim için inanılmaz bir fırsatın kapılarını aralayacaktır.

Kabul etmek gerekir ki uzaktan eğitim yöntemiyle eğitim almak bir kültür meselesidir. Bu kültür ülkemizde maalesef oturmamıştır. Ancak önümüzdeki 5 yıl içerisinde bu yöntemi kullanarak eğitim almak isteyenlerin oranı inanılmaz derecede artacaktır.

Bunların yanında E-Üniversite zaman ve mekan sınırlamalarını ortadan kaldırdığı için eğitim öğretim hizmetlerinde ciddi fırsat eşitliği sağlamaktadır. Büyük şehirlerde bulunan kaliteli öğretim üyelerinden eğitim alabilme fırsatı, insanlar için inanılmaz önem arz etmektedir.

E-Üniversite'ye nasıl kayıt olunuyor? Eğitim nasıl yapılıyor? Eğitim ücretleri, ödeme şekilleri ve eğitim süresi hakkında bilgi verir misiniz?

E-Üniversite'ye kayıt olmak çok basit. Bunun için gerekli başvuru formlarını dolduruyorsunuz ve bitti. Kayıt oldunuz. Dolayısıyla programlara kayıt olmak için ALES, YDS, GRE, GMAT, TOEFL, IELTS, COPE gibi sınavlara girme zorunluluğu yoktur.

Programlara kayıt olmak için E-Üniversite başvuru formunun yanı sıra, katılacağınız programa dair bir adet niyet mektubu, akademik ya da profesyonel iş yaşamından üç adet referans mektubu, güncel özgeçmiş, noter onaylı nüfus cüzdanı ya da pasaport sureti, üç adet noter onaylı diploma sureti ve fotoğraf yeterli olmaktadır. Varsa katılım ve başarı sertifikaları da başvuru esnasında gönderilebilir.

Eğitim %100 Türkçe yapılmakta ve internetin olduğu her yerden eğitimlere ulaşılabilmektedir. Bilgisayar, tablet veya telefonunuzdan internetin olduğu her yerden dersleri takip edebilme şansına sahipsiniz.

Lisans programlarımız toplam 120 kredidir. Yüksek lisans programlarımız 48, doktora programlarımız da 60 kredidir. Lisans programlarımız en erken 3.5 yılda, yüksek lisans 1.5 yılda, doktora programlarımız ise en erken 3.5 yılda tamamlanabilmektedir.

Eğitim ücretleri ise; herhangi bir Amerikan üniversitesinin ücretlerinin beşte biri kadardır. Lisans ve Doktora için eğitim ücretleri 18.000 US$, Yüksek lisans ücreti ise 12.000 US$'dır. Bu ücretler tüm eğitim dönemlerini kapsamakta olup yıllık ya da dönemlik ücretler değildir.

E-Üniversite , çözüm ortağınız eğitim kuruluşları hangileri?

ABD'nin en önemli üniversiteleri bizim çözüm ortaklarımız. Bunlar; American University of Leadership, Harvard University, Stanford University, PenState University, Massachusetts HYPERLINK "http://www.mit.edu/"Institute HYPERLINK "http://www.mit.edu/" of HYPERLINK "http://www.mit.edu/"Technology(MIT).

E-Üniversite'nin avantajları neler?

Öncelikle E-Üniversite öğrencinin zamandan ve mekandan bağımsız eğitim almasına olanak tanır. Öğrenci kişisel öğrenme hızına uygun olarak dersleri sınırsız izleme imkanına sahiptir.

E-Üniversite'de öğrenciler, konusunda uzman akademisyenlerin yönlendirmesi, akademik ve sosyal danışmanlık ile en doğru programı seçebilir. Uluslararası geçerlilik ve akreditasyon sistemi ile tüm dünyada geçerli bir diplomaya sahip olunan E-Üniversite'ye başvurmak için herhangi bir sınava girmek de gerekmemektedir. Multimedya öğeler ve teknolojik imkanlar, zengin ve kolay kullanılabilen içeriklerle öğrenmenin kalıcı olması sağlanır.

E-Üniversite'yi bitirenlerin diplomaları nerelerde geçerli?

Diplomalarımız üüm dünyada geçerlidir. Ayrıca programa kayıt yaptıran öğrenci mezun olduktan sonra bireysel başvuru ile YÖK Denkliği alabilmektedir. Bununla birlikte öğrenci, programa kabul yazısını aldıktan sonra yapacağı bireysel başvuru ile askerlik tecilini de yaptırabilmektedir.

Bugüne kadar kaç kişiyi E-Üniversite eğitimlerinden geçirdiniz? Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini hangi dil alternatifleri ile veriyorsunuz?

E-Üniversite henüz çok yeni bir platform olduğu için mezunumuz yok. Ama yüzün üzerinde çeşitli programlara kayıtlı öğrencilerimiz mevcut.

Lisans, yüksek lisans ve doktora programlarımızı İngilizce, Fransızca ve Türkçe dil alternatifleri ile öğrencilerimize sunuyoruz.

E-Üniversite iş dünyası veya sanayi işbirliği çalışmalarınız var mı? Mezunlarınız kolaylıkla iş bulabiliyor mu?

E-Üniversite olarak çeşitli sivil toplum örgütleriyle ve kamu kuruluşlarıyla özel anlaşmalar imzalayarak öğrencilerimize ekstra indirimler sağlıyoruz. Üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde öğrencilerimize staj imkanı ve çeşitli avantajlar sağlıyoruz. Bunun yanında bir Amerikan üniversitesinden mezun olmanın tüm avantajlarını öğrencilerimize sunuyoruz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber