TRT'de çalışıp başka kanala sunuculuk yapan da vergi öder

TRT'de çalışıp başka kanallara sunuculuk yapan bir kişi, Maliye'ye 'vergi ödemem gerekir mi' diye sordu. Maliye ise bir özelge yayınlayarak kısaca 'evet Vergi ödenmeli' dedi.

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 23 Ekim 2013 13:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TRT'de çalışıp başka kanala sunuculuk yapan da vergi öder

NEŞE KARANFİL

ANKARA- Gelir İdaresi Başkanlığ'na gelen bir soruda yalnızca TRT'ye değil başka televizyon kanallarına ve prodüksiyon şirketlerine de sunuculuk yapan bir kişi elde ettiği kazancının vergiye tabi olup olmadığını sordu. Maliye de sunucunun vergi ödemesi gerektiğini bildirdi.

HEM SUNUCULUK HEM PROGRAM YAPIYORUM

Sunuculuk yapan bir kişi İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'na başvurarak, yalnızca TRT'ye değil başka televizyon kanallarına da sunuculuk hizmeti verdiğini ayrıca program içeriği hazırlama hizmeti de yaptığını belirterek, kazancının vergiye tabi olup olmadığını sordu. Bu soruya Gelir İdaresi Başkanlığı bir özelge ile yanıt verdi. Özelgede, ücret ve serbest meslek kazancının mevzuattaki yeri anlatıldıktan sonra, uygulamada bazı durumlarda ücret ile serbest meslek kazancının ayırımında zorluklarla karşılaşıldığı vurgulandı.

BAĞLI MISIN, TABİ MİSİN?

Bu tür durumlarda en önemli ölçütün iş yerine bağlılık ve işverene tabilik olduğu belirtilerek, "İş yerine bağlılıktan maksat; kendisine ait olmayan bir organizasyonun işyerinde çalışılmasıdır. İşverene tabilikten maksat ise; işverenin hizmetli üzerinde hiyerarşik bir kontrol ve yaptırım uygulama hakkının bulunup bulunmamasıdır. Bu unsurların bulunmaması halinde, gelir vergisi açısından işverene tabi olarak işveren-hizmetli ilişkisinden bahsedilemez" denildi.

VERGİ ÖDENMESİ GEREKİR

Sunucunun elde ettiği kazancın serbest meslek geliri mi yoksa ücret geliri mi olduğunun tespitinde televizyon kanalları ve prodüksiyon şirketleri ile yapılmış sözleşmelerin içeriğinin önemli olduğuna dikkat çekilen özelgede, "Sunuculuk ve program içerik hazırlama faaliyetinizin, TV kanalları ve prodüksiyon şirketlerine bağlılık arzedecek şekilde hizmet sözleşmesine istinaden yapmanız halinde, bu iş karşılığı elde edilecek gelirin ücret olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Diğer taraftan, söz konusu faaliyetinizin, TV kanalları ve prodüksiyon şirketlerine bağlı olmaksızın şahsi sorumluluk altında, kendi nam ve hesabınıza icra etmeniz halinde serbest meslek erbabı olacağınızdan, bu faaliyetten elde edeceğiniz kazanç serbest meslek kazancı olarak değerlendirilecektir" görüşüne yer verildi.

YÜZDE 17 STOPAJ VAR

Gelir vergisinin mevcut halinde sanatçılar, yapımcılar, sunucular, senaristlerin elde ettikleri kazançlar üzerinden yüzde 17 oranında stopaj kesiliyor. TBMM'ye sunulan Gelir Vergisi tasarısı ile sanatçılara da beyanname zorunluluğu geliyor. Tasarı eğer TBMM'de aynen kabul edilirse 188 bin lirayı aşan gelirler için beyanname verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber