Hava kirliliğinin yüzde 50'si egzoz emisyonundan

Ankara-İstanbul gibi büyükşehirlerdeki hava kirliliğinin yüzde 50'si egzoz emisyonundan kaynaklanıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ekim 2013 13:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hava kirliliğinin yüzde 50'si egzoz emisyonundan

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürü Süfyan Emiroğlu, Ankara-İstanbul gibi büyükşehirlerdeki hava kirliliğinin yüzde 50'sinin egzoz emisyonundan kaynaklandığını söyledi.

Emiroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'de önemli ölçüde yaşlı otomobil bulunduğunu belirtti.

Türkiye'nin; ticari araç, otomobil, kamyon, otobüs, ağır ticari araç ve traktördeki araç parkının "eski" olduğunu ifade eden Emiroğlu, şunları kaydetti:

"Ülkemizde traktör dışında 20 yaş üzeri 4 milyon civarında araç var. Bu durum yol güvenliği, akaryakıt sarfiyatı, tamir bakım masraflarını artırıyor. Ayrıca çevreyi çok ciddi şekilde kirletiyor. Ankara-İstanbul gibi büyükşehirlerdeki hava kirliliğinin yüzde 50'si egzoz emisyonundan kaynaklanıyor. Devlet de bu noktada sosyal sorumluluk, tasarruf, çevrenin temiz tutulması açısından belli yaştaki araçları dönem dönem araç parkından çekiyor, hurdaya ayırıyor."

Yaşlı araçların parktan çekilmesi için eylem planı hazırlandığını anımsatan Emiroğlu, belirlenen 2,5 milyona yakın aracın bir anda çekilmesi mümkün olmadığını, bunun 2014'te peyderpey gerçekleştirileceğini dile getirdi.

- Sanayi üretim alışkanlığı

Sanayi üretiminin bir "kültür" olduğuna dikkati çeken Emiroğlu, bu alışkanlığa sahip olmayan ülkelerin zor duruma düşebileceğini aktardı.

Ülke ve kentlerin sanayi üretim alışkanlığının geliştirmesi gerektiğini vurgulayan Emiroğlu, "Yunanistan üretim alışkanlığı olmadığı için çökmüştür. Dünyada sanayi artık farklı bir noktaya gidiyor. 'Komşuda üretme', 'akrabasının fabrikasındakinin aynısını üretme' veya 'gördüğünü üretip satma' gibi bir yolu terketmemiz lazım. 'Daha katma değerli yeni bir şey ne yapabiliriz' bunun derdine düşmek gerekiyor. Mevlana'nın dediği gibi 'yeni bir şeyler yapmak' lazım" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber