Erdoğan: Çözüm sürecini ihlal eden bedelini öder

Başbakan Erdoğan, çözüm sürecinde kararlı olduklarını belirterek, “Bizim açımızdan çözüm süreci yürüyor. Çözüm sürecini ihlal eden bedelini öder. Süreci ihlal eden biz olmayacağız” diye konuştu.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 25 Ekim 2013 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kosova dönüşü uçakta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Son dönemlerde batı basınında MİT Müsteşarı Hakan Fidan hakkında çıkan yorumlar, ardından da ABD ve İsrail'den gelen açıklamaları değerlendiren Erdoğan, "Hakan Fidan benim bürokratım ve benim verdiğim millete hizmet görevini yapıyor. Tıpkı Emre bey ve Afet Hanım gibi" diye konuştu. Erdoğan'a sorular ve verdiği cevaplar şöyle:

-İçerideki muhalefete ek olarak dünya basınında da muhalefet görüyorsunuz?

Yola çıkarken Türkiye partisi olacağız demedik. Dünya partisi olacağız dedik. Bizim partiyle ilgili üniversitelerde tezler yazılıyor. Dünya gündeminde figüran değilsin. Gündem belirliyorsun. Dünyadaki ekonomik gelişmeler içinde varız. Bu durum bazı muhalifleri rahatsız ediyor.

-MOSSAD'ın hava alanlarında pasaportsuz olarak operasyon yapma yetkisi olduğuna dair haberlere ne diyorsunuz?

Ben Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak böyle bir şeyi bilmiyorum. MOSSAD eski başkanının sözleri... İsrail bir açıklama yaptı bu yazılan çizilen konusunda. İsrail, Türkiye ve ABD'nin ilişkilerini bozmaya yöneliktir diye. Bu açıklamayı daha makul buluyorum. Böyle bir adamın bir NATO üyesini NATO'dan çıkarmayı teklif etme hakkı var mı. Bunlara konuşmak bile abes, yok MOSSAD eski başkanıymış falan... Bu iş bugün başlamadı. Hatta Osla sürecine kadar dayanan bir süreç. o dönemde de Hakan Fidan'ın görevlendirmesini yapan benim dedim. Bir şey sorulacaksa bana sorulsun. Emre Beyi de Afet Hamını da biz görevlendirdik. Hakan Fidan benim bürokratım ve benim verdiğim millete hizmet görevini yapıyor. Hakan Bey İmrali sürecinde de görev aldı. Bunları yürütürken ülkenin refahı huzuru için yaptılar. Akil insanlardan Allah razı olsun, ülkenin mutluluğu refahı için gidip dolaştınız. Biz bunların neticesinde demokratikleşme paketini çıkardık.

-Çözüm sürecinde tıkanıklık nedir. Öcalan ile Kandil arasındaki uyuşmazlık mı?

Kandil ile Öcalan arasındaki uyuşmazlık ortada. Eli silahlı kimse kalmadı havasına girdiler. Ben önce yüzde 15 çıktı dedim. Sonra da yüzde 20 dedim. Sonra kendisi de kabul etti yüzde 20'yi. Türkiye Cumhuriyetinin istihbaratı var. 10 yıl öncesi değil. İnsani, elektronik bütün imkanlar kullanılıyor. GES'in MİT'e devredilmesiyle daha güçlendi.15 Ekim ne oldu. Hani çözüm süreci bitecekti. Ne oldu? Sağır duymaz uydurur meselesi. Biz hiç birzaman güvenlik güçlerimizin yerini terk etmesi gibi bir iş içine girdemik. Bizim açımızdan çözüm süreci yürüyor. Kararlıyız. Çözümsürecini ihlal eden bedelini öder. Süreci ihlal eden biz olmayacağız.

Haluk Koç CHP'nin yıktırdığı camilerin hesabını sorsun

-Haluk Koç'un cami yıkımına karşı çıkarız' açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Eğer yol için caminin yıkılması gerekiyorsa biz onu yıkarız ve bir başka yere yaparız. Belediye başkanıyken Küçükköy'de küçük bir cami vardı. Yol geçmesi gerekiyordu. Biz orayı kaldırıp uygun yere daha güzelini yaptık. Fatih ilçesinde tek parti döneminde yıktığı camilerin arşivlerden çıkarsın yeter. Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne yazı yazsın resmi cevabını alsın. 3 değil beş değil. Gitsin kendisi sorsun öğrensin. Zaten işin aslı şu, islamda kuranda cami diye bir şey yok mescit var. Mescit ifadesi geçer. Cami toplanılan yer anlamında daha büyük bir fiziki mekanı demek. Mescd-i Aksa, Mescid-i Haram deniyor. Cami cem olunan yani toplanılan yer.

Irakla ilişkimiz üst seviyede

-CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun "Türk vatandaşları Irak, Suriye, Lübnan sokaklarında rahat rahat dolaşamıyor. Sorumlusu Erdoğan'dır" suçlamasına ne diyorsunuz?

Bu zatın ve MHP'deki zatın adını anmayacağım. Onların sadece zihniyetlerini eleştireceğim. Onlar küfretsinler, hakaret etsinler. Irak'ta bizim iş adramlarımız gidip geliyor. işlerini yapıyorlar. Cumartesi Hoşyar Zebari Ankara'ya geliyor. Ardından Dışişleri Bakanımız Irak'a gidecek. Daha üst seviyede ziyaretler olursa şaşırmayın. (Irak Başbakanı) Maliki gelebilir. Irak Meclis Başkanı Nuceyfi gelmişti. Cemil Bey (Çiçek) ziyatte bulundu. Siyasette acemi olmak, bunun bedelini ödemek çok ağırdır. Bazı vaadlerde bulunarak gidiyorlar ama görüşmeden geliyorlar. Sistani ile görüşebildi mi? Parti genel başkanıyken Bush bizi oval ofiste kabul etti. Meclis'te bunlar konuşulduğunda hangi sıfatla dolaşıyor diyorlardı.

Füzede kriterlere Çin uyuyor

-Çin ile füze anlaşmasına eleştiriler geldi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Operosyonel, fiyat, ortak üretim, üçüncü ülkeye satış gibiZ 6-7 kriterlerin hepsinin puanı var. Gelen teklifleri hepsini puanladık. Bizimle ortak yatırıma giren sadece Çin var. En düşük fiyat Çin. Üçüncü ülkeye satışta en rahat Çin. Ardından Fransa-İtalya konsorsiyomu 1 milyar dolar farklı geliyor. Ardından 200 milyon dolarla ABD ardından da Rusya 4 milyar dolarla geliyor. Ama kalitede en iyisi Rusya'nın. Bu süreçte değişik görüşmeler oldu. Sayın Obama ile de Putin ile de konuştum. Putin indirim yaptıklarını söyledi ama fazla bir değişiklik olmadı. Gelirse düşünürüz.

'Ben istemiyorum yapmayacaksın' tavrı faşizandır

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, demokrasinin en başta birbirine saygı, hoşgörü ve bir arada yaşama kültürü olduğunu söyledi. 'Ben istemiyorum yapmayacaksın' demenin demokratik bir tavır, özgürlükçü bir tavır, başkasının haklarına saygı değil baskıcı otoriter, bencil ve faşizan bir tavır olduğunu ifade eden Erdoğan, "Ben yaptım oldu tavrı ne kadar yanlışsa, ben istemiyorum olmayacak tavrı da o kadar yanlıştır. O kadar faşizandır." diye konuştu. AK Parti hükümetinin yeşille tabiatla hasım gibi gösterilmesinin çok büyük haksızlık olacağını ifade eden Erdoğan konuşmasına söyle devam etti: "Yapılan eylemlerin altında çevre duyarlılığı diye bir şey yok. Farklı bazı başka niyetlerin olduğunu görüyoruz. Aziz milletimizde görüyor. Kimin ne meselesi varsa 5 ay sonra sandık kurulduğunda o meseleyi orada halleder."

ERDOĞAN'DAN GÜL'E HAC TEBRİĞİ

Başbakan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile eşi Hayrünnisa Gül'e hacdan dönmeleri nedeniyle bir nezaket ziyaretinde bulundu. Akşam yemeğinde gerçekleşen buluşma 3 saat sürdü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber