Asrın Projesi Marmaray açıldı

“Asrın Projesi” olarak nitelendirilen Marmaray, ilk seferini gerçekleştirdi. Vatman koltuğuna Cumhurbaşkanı Gül’ün oturduğu tren, 20 dakikada Üsküdar’dan Yenikapı’ya gitti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Ekim 2013 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Asya ve Avrupa'yı deniz altından demiryolu ile birleştirecek Marmaray açılıyor. Açılış Canlı olarak Zaman WebTv'den izleyebilirsiniz. Protokol konuşmalarının ardından Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, dua etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Bugün bayram, bayram günlerinde metro ve otobüslere nasıl bir uygulama yaptığınızı biliyoruz, buraya nasıl bir güzellik düşünüyorsunuz?" dedi, Başbakan Erdoğan, "15 gün süreyle halkımıza ücretsiz olarak hizmet verelim" dedi.

Cumhuriyet'in 90. yılında İstanbul Boğaz'nda tarihi bir gün yaşandı.

Marmaray, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birçok yerli ve yabancı birçok liderin katılımıyla hizmete açıldı.

Marmaray için açılış töreni Üsküdar İstasyonu'nda gerçekleştirildi.

GÜL: EN UZAK UÇLARI BİRLEŞTİRİYORUZ

Törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, şu ifadeleri kullandı:

"Cumhuriyetimizin 90. yaş gününü kutlarken hükümetimiz çok büyük hediyeyi sunuyor. Marmaray, sadece İstanbul için değil, dünya için sayılı projelerden birisidir. Büyük projeler önce hayal edilir, sonra ideal haline gelir. İşbilen, kararlı, vizyon sahibi insanlar da bu hayalleri gerçekleştirir.

Sanılmasın ki biz sadece Asya ile Avrupa kıtası arasındaki en yakın uçlarını birleştiriyoruz. Asya-Avrupa arasındaki en uzak uçları da bu tünel vasıtasıyla birleştiriyoruz. Atlas Okyanusu ile Hint Okyanusu arasında kesintisiz yolculuk yapılacak. Pekin ile Londra arasını bağlayan bir proje oldu. Son yıllardaki istikrar ve güven ortamı büyük projeleri hayata geçirme imkanı vermiştir.

Emeği geçen herkese Türk milleti adına canı gönülden teşekkür ediyorum. Çok büyük bir mühendislik projesidir. Bu projeyle hep beraber gurur duyacak, yeni projeleri hayata geçireceğiz. Tekrar hayırlı, uğurlu olsun."

Başbakan Erdoğan:
- "Bu büyük projeyle, hem Cumhuriyetimizi yüceltiyor hem de demokratik bir cumhuriyetin, istikrar içinde, güven içinde, kardeşlik ve dayanışma içinde bir cumhuriyetin neleri başarabileceğini bugün ispat ediyoruz"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bu büyük projeyle, hem Cumhuriyetimizi yüceltiyor hem de demokratik bir cumhuriyetin, istikrar içinde, güven içinde, kardeşlik ve dayanışma içinde bir cumhuriyetin neleri başarabileceğini bugün ispat ediyoruz" dedi.

Marmaray 15 gün ücretsiz olacak/ Video

Erdoğan, Asya ile Avrupa arasında, denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımını sağlayacak, dünyanın alanındaki önemli projelerinden Marmaray'ın Üsküdar Meydanı'nda düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada, Marmaray'ın İstanbul'a, Türkiye'ye ve tüm insanlığa hayırlı olmasını temenni etti.

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Viktor Ponta ile 8 ülkeden bakanları ve yabancı konukları selamlayan Erdoğan, yabancı konuklara teşekkür etti.

Fatih Sultan Mehmet'in, "Hüner bir şehr bünyad etmektir; reaya kalbin abad etmektir" şeklindeki dizelerini hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

"1453'te şehre girdiği andan itibaren işte bu dizelerinde ifade etiği gibi, İstanbul'u imar etmek, halkın gönlünü kazanmak için çalışmış, halkın gönlünü 'abad etme' vazifesini bizlere bir miras olarak bırakmıştı. Bu anlamlı günde, bu şehrin fatihi Sultan 2. Mehmet'i bir kez daha rahmet ve minnetle yad ediyorum. Açılışını yaptığımız projenin hayallerle yetinmeyip bu hayali kağıtlara, planlara, projelere döken Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülhamid'e de Rabbimden rahmet niyaz ediyorum. Başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere, İstanbul ve Türkiye için, tüm insanlık için yüreklerini ve emeklerini ortaya koymuş, Türkiye'yi bugünlere taşımış, bu projenin gerçekleşmesine katkı sunmuş, başta Ulaştırma Bakanım olmak üzere, bakanlık mensuplarına, devlet adamlarına, siyasetçilerimize, bürokratlarımıza gönülden şükranlarımı ifade ediyorum."

"Asrın projesi" Marmaray'ın, son derece anlamlı bir günde, anlamlı bir yıl dönümünde hizmete açıldığını kaydeden Erdoğan, "Bugün Cumhuriyetimizin kuruluşunun 90. yıl dönümünü kutluyor, milletçe 81 vilayetimizde, yurt içinde, yurt dışında 90. yıl coşkusunu yaşıyoruz. Marmaray'ı özellikle, 29 Ekim'de, özellikle 90. kuruluş yıl dönümünde açmak istedik. Zira bugün, işte bu büyük projeyle, hem Cumhuriyetimizi yüceltiyor hem de demokratik bir cumhuriyetin, istikrar içinde, güven içinde, kardeşlik ve dayanışma içinde bir cumhuriyetin neleri başarabileceğini bugün ispat ediyoruz" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, cumhuriyeti sadece ulaştırma ağlarıyla ayağa kaldırmak noktasında olmadıklarını belirterek, "Cumhuriyetimizi aynı zamanda kardeşlik, birlik ve dayanışma ağlarıyla, adalet, eşitlik ve demokrasi ağlarıyla, adeta nakış nakış işleyerek çok daha büyük, daha yüce, daha daha güçlü bir yapıya kavuşturduk" dedi.

Erdoğan, Asya ile Avrupa arasında, denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımını sağlayacak, dünyanın alanındaki önemli projelerinden Marmaray'ın Üsküdar Meydanı'nda düzenlenen açılış töreninde yaptığı konuşmada, yaşanılan büyük gururun, Türkiye'nin, milletin ve İstanbul'un gururu olduğunu söyledi.

Başbakan Erdoğan, "Ama bugün yaşadığımız gurur aynı zamanda cumhuriyetimizin, demokrasimizin, birlik ve kardeşliğimizin gururudur. Cumhuriyetimizin 10. yıl dönümünde Türkiye, inşa ettiği demir ağlarla gurur duyuyordu. O izi takip ederek, 10. yıl kazanımlarına yenilerini ekleyerek, demir ağları, karayolları ağlarını, deniz yolları ağlarını, hava yolları ağlarını kat kat artırarak, 90. yılında benzer gurur ve şuurla idrak ediyoruz" dedi.

Cumhuriyetin ilanına giden süreci, bu yolun nasıl zor ve meşakkatli olduğunu da hiç unutmadıklarını dile getiren Erdoğan, Gazi Mustafa Kemal'in İstanbul'dan Samsun'a ulaşmak için kırık dökük bir gemiyle Karadeniz'in çılgın dalgalarıyla mücadele ederek günler süren yolculuk yaptığını, kağnılar üzerinde taşınan cephaneyle zafere ulaşıldığını, destanlar yazıldığını söyledi.

Şehitlere Allah'tan rahmet dileyen Erdoğan, yolun medeniyet, bağımsızlık ve kalkınma olduğunun cumhuriyete giden yolda milletçe çok yakından tecrübe edildiğini ve çok iyi anladıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Cumhuriyetin kuruluşuyla başlayan ulaştırma projeleri, işte böyle bir tecrübenin neticesiydi. Bu tecrübeden yola çıkarak hükümet olarak 11 yıl boyunca ulaştırma yatırımlarına ağırlık verdik. 'Yol medeniyettir' dedik. Cumhuriyet tarihinde 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapılmışken, 11 yılda 17 bin kilometre bölünmüş yolu bunun üzerine ilave ettik. Cumhuriyetin kazanımlarına yenilerini ekledik. Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan yatırımların üzerine kat kat fazlalarını ekledik. Şunu çok iyi biliyoruz ki, inşa ettiğimiz yollarla sadece şehirleri değil, gönülleri de birbirleriyle buluşturduk. İnşa ettiğimiz bölünmüş yollarla, hızlı tren hatlarıyla, herkesin binmesini sağladığımız uçaklarla uzakları yakın ederken, doğuyu batıyla, kuzeyi güneyle kucaklaştırdık. Göreve geldiğimizde 26 havaalanı vardı. Bugün 50 havaalanına ulaşmış durumdayız. Cumhuriyetimizi sadece ulaştırma ağlarıyla ayağa kaldırmak noktasında olmadık. Cumhuriyetimizi aynı zamanda kardeşlik, birlik ve dayanışma ağlarıyla, adalet, eşitlik ve demokrasi ağlarıyla, adeta nakış nakış işleyerek çok daha büyük, daha yüce, daha daha güçlü bir yapıya kavuşturduk. Marmaray, sadece iki kıtayı birbirine kavuşturmakla kalmıyor. Marmaray, 150 yıl öncenin hayallerini gerçekle buluşturuyor. Marmaray, tarih ile bugünü, bugün ile geleceği buluşturuyor. Marmaray, bu aziz milleti, öz güveniyle inandığı zaman neleri yapabileceğini göreceği bir imanla buluşturuyor. Marmaray kıtaları olduğu kadar insanları, halkları, ülkeleri birbiriyle buluşturuyor, kucaklaştırıyor."

-Tüp geçit 2015'te bitecek

Marmaray'ın sadece bir İstanbul projesi olmayıp, aynı zamanda bir insanlık projesi olduğuna işaret eden Erdoğan, Marmaray'ın İstanbul'un olduğu kadar İzmir'in, Trabzon'un, Antalya'nın, Diyarbakır'ın, 81 ilin projesi oldğunu kaydetti.

Törende konuşan Japonya Başbakanı'nın, Japonya ile İstanbul'u birleştirmek istediğini söylediğini ifade eden Erdoğan, "İnşallah Tokyo, Pekin, Londra, Üsküdar. Olur mu, olur. Marmaray, Pekin'den, Tokyo'dan, Londra'ya kadar inşallah tüm dostlarımızın, kardeşlerimizin projesidir. Bir barış, dayanışma projesidir" dedi.

Erdoğan, Japonya ile başka bir adımın daha atıldığını vurgulayarak, Sinop'taki nükleer enerji projesinin Japonya, Fransa ve Türkiye olarak birlikte inşa edileceğini anlattı.

Denizin altından geçecek bu trenlerin yolcuları olduğu kadar sevgiyi, kardeşliği, aşkı da kıtalar arasında taşıyacacağını dile getiren Erdoğan, 2015'te de biraz daha güneyden, içinden otomobillerin geçeceği tüp geçidin de bitirileceğini kaydetti. Denizin altındaki çalışmaların devam edeceğini, aynı yıl 3. köprünün de inşallah bitirileceğini dile getiren Erdoğan, bunların, İstanbul'un ulaşımı için iktidarlarının neler yaptığının ortaya koyulması bakımından önemli olduğunu söyledi.

İstanbul Valisi Mutlu:

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Marmaray ile İstanbul'un tarihine ve ismine layık bir projenin hayata geçirildiğini söyledi.

Vali Mutlu, Üsküdar Meydanı'nda düzenlenen Marmaray'ın açılış töreninde yaptığı konuşmaya, şair Necip Fazıl Kısakürek'in, "Çiçeği altın yaldız, suyu telli pulludur; Ay ve güneş ezelden iki İstanbulludur" şeklindeki dizeleriyle başladı.

Gururlu ve sevinçli olduklarını belirten İstanbul Valisi Mutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün gururluyuz, zira Cumhuriyetimizin 90. yaşını şerefle kutluyoruz. Sevinçliyiz, İstanbul'un cennet Boğazına takılan eşsiz gerdanlık, bu özel günde kıtaları denizin altından birleştiriyor. Tarih şehri İstanbul; bugün insanlık tarihine, kudretli ismine layık, derin bir imza atıyor. Doğu Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarına, ihtişamına ev sahipliği ve şahitlik yapan bu medeniyet merkezi, şimdi yeni bir enerjiyle tarih sahnesinde parıldıyor. İstanbul, Marmaray Projesi'yle kıtaları, ülkeleri ve milletleri buluşturup, güçlü cazibesiyle etkiliyor. İstanbul'a bu gücü ve cazibeyi kazandıran Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımıza, yüksek müsadeleriyle, İstanbul halkı adına şükranlarımızı sunuyorum. Şehrin ulaşım kapasitesini zirveye taşıyan bu projede emeği geçen saygıdeğer bakanlarımıza, tüm ilgililere, yerli yabancı tüm çalışanlara teşekkürlerimi iletiyorum. Marmaray Projesi'nin İstanbul'a, ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyor, Cumhuriyetimizin 90. yılını sevinç ve gururla kutluyorum."

- İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "İstanbul sevdasının bir yansıması olarak Marmaray'ı devreye sokması" nedeniyle İstanbullular adına teşekkür etti.

Bugün "çifte bayramı" yaşadıklarını kaydeden Topbaş, şunları söyledi:

"Cumhuriyetin 90. yılı Marmaray ile taçlanıyor. 100. yıla bir farklı yürüyüşümüz var milletçe. Marmaray, asrın değil, asırların projesi. Marmaray, sadece İstanbul ve Türkiye için değil, dünya için önemli bir proje. Tarihe, medeniyete, barışa ve refaha yeni bir kapı açıyoruz İstanbul'dan. Dünyanın gözü kulağı İstanbul'da. İstanbul'da gelişim var. İstanbul'da hamle var, heyecan var, yatırım var, umut var ve gelecek var. Bugün sadece önemli bir ulaşım sistemini devreye sokmuyoruz, aynı zamanda İstanbul'un 8 bin 500 yıllık geçmişine Yenikapı'daki Arkeopark ile şahitlik ediyoruz. Marmaray, Türkiye'nin tarihine vurduğu bir mühürdür. Bugün beraberce bu mührün tanıklarıyız."

- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım:

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Artık İstanbul, Marmaray'dan önce, Marmaray'dan sonra diye anılmaya başlıyor. Marmaray projesi, İstanbul'un bilinen tarihini 6 bin yıldan, 8 bin 500 yıla çıkarıyor. İstanbul'un tarihini, Marmaray'la yeniden yazıyoruz" dedi.

Yıldırım, Asya ile Avrupa arasında, denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımını sağlayacak, dünyanın alanındaki önemli projelerinden Marmaray'ın Üsküdar Meydanı'nda düzenlenen açılış törenindeki konuşmasına, "Bugün Türkiye 2 bayramı birden kutluyor. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 90'ıncı yıl dönümünü kutluyoruz. Cumhuriyetimizin 90'ıncı yılına, asrın projesi Marmaray'ı armağan ediyoruz" diyerek başladı.

Marmaray'ın Uzakdoğu ile Avrupa'yı birleştiren, en derin tüp tünel projesi olduğunu dile getiren Yıldırım, "Bu proje, mühendislik çalışmalarının son noktaya ulaştığı, boğazın güç şartlarında, balık göç yollarında hatta İstanbul'un bilinen tarihini de değiştiren büyük bir projedir. Artık İstanbul, Marmaray'dan önce, Marmaray'dan sonra diye anılmaya başlıyor. Marmaray projesi, İstanbul'un bilinen tarihini 6 bin yıldan, 8 bin 500 yıla çıkarıyor. İstanbul'un tarihini, Marmaray'la yeniden yazıyoruz. Hayırlı, uğurlu olsun" diye konuştu.

Yıldırım, Ayrılıkçeşmesi'nin yüzyıllarca insanların hacca, yola uğurlandığı, sefere uğurlandığı bir mekan olduğuna değinerek, Marmaray'ın bu mekanı "ayrılık çeşmesi" olmaktan çıkarıp "vuslat çeşmesi"ne dönüştüreceğini söyledi. Yıldırım, "Elbette Ayrılıkçeşmesi, Üsküdar, Yenikapı, Sirkeci, Kazlıçeşme, Yenikapı arasında seyahat süresini 15 dakikaya düşürecek. Marmaray, İstanbul'un iki yakasını bir araya getirecek en önemli toplu ulaşım projesidir" dedi.

Bakan Yıldırım, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın projeye ilk günden bu yana destek verdiğini dile getirerek, projenin bugünlere gelmesinde emeği geçen mühendislere, işçilere, çalışanlara, yüklenci ve altyüklenici firmalara teşekkür etti.

Üsküdar Meydanı'ndaki tören, Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Çiçek, Başbakan Erdoğan ve yabancı konukların yerlerini almasıyla başladı

Asya ile Avrupa arasında, denizin altından kesintisiz demiryolu ulaşımı sağlayacak, dünyanın alanındaki önemli projelerinden Marmaray'ın açılış töreni, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve yabancı konukların yerlerini almasıyla başladı.

Yıldırım: Marmaray büyük depremde evinizden daha güvenli

Üsküdar Meydanı'nda gerçekleştirilen törene, Gül, Çiçek ve Erdoğan'ın yanı sıra Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Viktor Ponta ile 8 ülkeden 9 konuk bakan katıdı. Başbakan Erdoğan, törene katılmak üzere gelen yabancı devlet başkanlarını karşıladı.

Marmaray para basacak

Cumhurbaşkanı Gül, TBMM Başkanı Çiçek, Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, konuk başbakan ve bakanlarla birlikte saat 15.20'de tören alanına geldi.

Vatandaşlar, tören alanında Başbakan Erdoğan'a sevgi gösterilerinde bulunarak, "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganları attı. Başbakan Erdoğan da el sallayarak vatandaşları selamladı.

Tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle başladı.

Törene katılan vatandaşlar, ellerinde Türk ve AK Parti bayrakları salladı. Dedeleri Kurtuluş Savaşı gazisi olan bir grup, gazi kıyafetleriyle tören alanına geldi.

Açılış öncesi Kıyı Emniyeti'ne ait gemiler su fışkırtıp, korna çalarak denizde gösteri yaptı.

Marmaray hakkında herşey

Törende, Başbakan Yardımcıları Bülent Arınç ve Bekir Bozdağ, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da yer aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber