SPK Başkanı: Mortgage, mayıs ayında yasalaşır sanıyorum

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Mart 2006 12:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı (SPK) Doğan Cansızlar, Mortgage'nin mayıs ayında yasalaşmasını tahmin ettiğini belirterek, ''Önümüzdeki yılın ikinci döneminde de bu sistem yavaş yavaş çalışmaya başlar'' dedi.

Doğan Cansızlar, Euromoney seminerleri kapsamında düzenlenen ''Türkiye Yapısal Sermaye Piyasaları Zirvesi''nde yaptığı konuşmada, SPK'nın faaliyet gösterdiği alanlardan bahsederek, özellikle son 5 yıl içinde 128 adet düzenlemeyi uluslararası alanda yayınladıklarını söyledi.

Türkiye sermaye piyasalarını teknik ve hukuki anlamda AB standartlarına getirmek için çalışmalar yaptıklarını anlatan Cansızlar, katılımcılara, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), Altın Borsası, Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası, KOBİ'lere yönelik kurmaya çalıştıkları gelişen işletmeler piyasası hakkında bilgi verdi.

Cansızlar, standartlara ilişkin olarak da, ''AB ile müzakere süreci dikkate alındığında Avrupa direktiflerine paralel olarak mevzuatı harmonize etmeye çalışıyoruz. Hedefimiz, daha hesap verebilir ve şeffaf finansal tabloları yatırımcılara sunabilmek'' dedi.

Merkezi Kayıt Kuruluşu'nun, hisse senetlerinin hemen hemen tamamını kaydileştirdiğini, yıl sonu itibarıyla devlet bono ve tahvillerinin de kaydileştirilmesinin tamamlanacağını bildiren Cansızlar, İMKB'nin karlı bir şirket haline getirilerek özelleştirilmesi süreci ve Altın Borsası'nda döviz piyasasının oluşması çalışmalarının devam ettiğini aktardı.

Konuşmasında Mortgage konusuna da değinen Cansızlar, konuya ilişkin 3,5, 4 yıldır devam eden çalışmaların hükümete sunulduğunu belirterek, ''Önümüzdeki günlerde yasalaşmasını bekliyoruz. Tahminim o ki, mayıs ayında yasalaşır. Önümüzdeki yılın ikinci döneminde de bu sistem yavaş yavaş çalışmaya başlar'' diye konuştu.

Doğan Cansızlar, Mortgage sisteminde birincil piyasada verilen kredinin ikincil piyasalarda menkul kıymetleştirilmesi olacağını ifade ederek, Mortgage'in önümüzdeki 20 yıla damgasını vuracak bir reform hareketi olacağını kaydetti.

Vergi avantajı sağlandıktan sonra Türkiye'ye orta ve uzun vadeli bir fon girdisi olacağını kaydeden SPK Başkanı Doğan Cansızlar, iki yıllık bir süre içinde tüm mevzuatın AB ile birebir paralel hale gelmesini sağlayacak çeşitli projeler yürüttüklerini de sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber