Devlette karne dönemi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Mart 2006 14:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlette yan gelip yatma dönemi bitiyor. Kurumların bilançosu çıkarılacak.

Strateji Geliştirme Başkanlıkları ile birlikte devlette, ''zayıf ve güçlü yönlerini belirleme, yaptıklarını ve yapamadıklarının bilançosunu çıkarma'' dönemi başlayacak.

Kamu Mali Yönetim Kanunu'nun en önemli uygulama birimlerinden olan Strateji Geliştirme Başkanlıkları, yapılan atamalara paralel tek tek faaliyete geçiyor.
Üstlenilen mali yükümlülükler nedeniyle uygulamada diğer kamu kuruluşlarına da örnek teşkil edecek olan Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı da, Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdür Yardımcılarından Ahmet Kesik'in Başkanlığa atanmasıyla birlikte çalışmaya başladı.

Kesik'ten alınan bilgiye göre, Strateji Başkanlıkları, ilgili Bakanlıkların strateji yönetimi ve planlama işini yürütecekler. Bu birimler, bütçelerin, girdiye dayalı olmak yerine, sonuçlara, kaliteye yönelimi konusunda çalışma yapacaklar.

Başkanlıklar, bünyesinde görev yaptıkları kuruluşların misyon ve vizyonunu belirleyecek, hizmetlerin yürütülmesini olumsuz etkileyen unsurların ortadan kaldırılmasına dönük tedbirleri araştıracak. Her kuruluşta orta ve uzun vadeli stratejik amaç ve hedefleri belirleyecek olan Başkanlıklar, idareler için bir ''özeleştiri'' mekanizması da oluşturacak. Bu çerçevede, her idarenin zayıf ve güçlü yönleri ortaya konacak, zayıf yönlerin güçlendirilmesine dönük politikalar tespit edilecek.

İdarenin faaliyetleri konusunda bilgi ve veri toplayacak olan Strateji Geliştirme Başkanlıkları, üst yönetime de bilgi ve vergi desteği sağlayacak.
Yeni sistem ile herhangi bir iş ya da işlemin başlamasından, bitişine kadar olan aşamalar tek tek ortaya konacak. İdarenin iş ve işlemlerine hız kazandıracak bu uygulamada, evraklarla ilgili süreçler bile takip edilebilecek. İş ve işlemlerle ilgili süreç basitleşecek ve işlemler hız kazanacak.

Başkanlıklar, iş ve işlemlere ilişkin kalite kriterlerini de ortaya koyacak. İş ve işlemde vatandaşın memnuniyetini ön plana alacak ölçütlerle birlikte, işlerin kaliteden ödün vermeden, hızlı yürütülmesi temin edilecek.

Yeni yapılanma ile birlikte, performans dönemi de başlayacak. Stratejik amaç ve iş kontrolünün ardından, performans kriterleri belirlenecek. Her kurum ve iş için performans göstergeleri olacak. Stratejik planlama ve faaliyet raporları, kurumun performansını da ortaya dökecek. Böylece, kamu kuruluşlarının, ''Ben, ne programlamıştım? Ne yapacaktım? Ne yapabildim? Neyi yapamadım?'' şeklindeki karneleri, gözler önüne serilecek.

Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanı Ahmet Kesik, yeni birimleri ''Kamu Mali Yönetim Kontrol Kanunu ile getirilen reformist yapının ''amiral gemileri'' olarak niteledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber