Avcı: 18 bin çocuk Kürtçe'yi seçti

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Genel Kurul'da, Bir Üniversite Adı ile Bir İlçe Adının Değiştirilmesi Hakkında Kanun Teklifi üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Ekim 2013 23:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı, Kürtçe öğretmenlerinin görevlendirilmesi ilgili soruya, "Seçmeli derslerin -Kürtçe dahil olmak üzere- hiçbirisi için kadro tahsis edemiyoruz yani bu, Kur'an-ı Kerim dersi için de böyle, Kürtçe dersi için de böyle çünkü teknik olarak hangi okulda kaç öğrencinin hangi seçmeli dersi seçeceğini bilmediğimiz için, sanki o okulda bütün seçmeli dersler sınıf oluşturacak kadar öğrenci tarafından seçilecekmiş gibi kadro tahsis etmeye kalkarsak işin içinden çıkamıyoruz" dedi.

Özel okullarda bazı derslerin Kürtçe okutulabilmesine imkan veren son düzenlemeye ilişkin soruya Milli Eğitim Bakanı, "Önce, bir Bakanlar Kurulu kararıyla hangi dillerin okutulacağı konusundaki o sınırlamaların kalkması gerekiyor. O gerçekleştikten sonra biz de Milli Eğitimin ilgili kanunlarında onun için gerekli hazırlıklarımızı yaptık. Yani önce Kürtçe dahil olmak üzere diğer dillerin okullarda hangi derslerde okutulabileceğine dair, daha doğrusu, Bakanlar Kurulunun o okutulabilecek dersler kararının Kürtçeyi de içerecek bir şekilde değiştirilmesi gerekiyor" yanıtını verdi.

-"18 BİN KÜRT ÇOCUĞU TERCİH YAPTI"-

"Şimdi, şu anda belli dersleri Kürtçe veren özel okullarımız yok şu anda" diyen Milli Eğitim Bakanı, "2014-2015 öğretim yılından itibaren bunlar olacak. Dolayısıyla, 2014-2015 için" diye ekledi.

Milli Eğitim Bakanı, şöyle devam etti:

"Biz daha çok Kürt çocuğunun tercih yapacağını tahmin ederken 18 bin Kürt çocuğu tercih yaptı.

18 bin çocuğumuz Kırmançi lehçesinde, 1.800 çocuğumuz da Zazaki'de ders almak istediklerini tercih ettiler. Ben de doğrusu o kadar az beklemiyordum yani."

"Ayvalık ilçesinde çarşaf giyen bir öğretmen çocukların önünde hem rol model olmuştu hem de çocuklara şiddet uyguladığına dair bazı bilgiler gelmişti, velilerin şikayetleri vardı. Bundan sonra çarşaf ve peçeyle öğretmenler ve devlet memurları görevlerine devam edebilecekler mi?" sorusuna da Milli Eğitim Bakanı, şu yanıtı verdi:

"Ayvalık'taki öğretmen meselesi, bazı yayın kuruluşlarında köpürtüldüğü gibi bir çarşaf giyme meselesi değil. Türkiye'nin her yerinde giyilen geleneksel manto, biraz daha bol bir manto anladığım kadarıyla. Okul bahçesinin duvarından çekilmiş fotoğraflar üzerinden öğretmenin özel hayatını da rencide edecek yayınlar yapıldı. Doğrusu bu konunun buraya bu şekilde getirilmiş olmasından da üzüntü duydum.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber