Danıştay, bankalara sınavsız atama imkanı tanıyan düzenlemeyi iptal etti

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 29 Mart 2006 00:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulunca alınan, Bakanlar Kurulu Kararını iptal eden Karara ilişkin haberi aşağıda gönderiyorum. Buna göre; özelleştirme sürecindeki Kamu Bankalarında,

1- Sınavsız işe almayı,
2- Yükseköğrenim şartının kaldırılmasını,
3- Sınırsız (norm kadro olmadan) personel almayı,

sağlayan Bakanlar Kurulu Kararını iptal edilmiştir.


KAMU BANKALARINDA PERSONEL ALIMI SINIRINI KALDIRAN BAKANLAR KURULU KARARINA İPTAL!

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Ziraat ve Halk bankasına yeni alınacak personel sayısını sınırlayan kararı kaldıran Bakanlar Kurulu Kararı'nın yürütmesini durdurdu.

Bu bankalarda çalışan ihtiyaç fazlası olarak belirlenen 32 kişi, ''Ziraat, Halk Bankası ve Emlak Bankası A.Ş'nin Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Usul ve Esasların 2. maddesini değiştiren Bakanlar Kurulu'nun 14 Ağustos 2004 tarihli kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı. Danıştay 5. Dairesi, yürütmenin durdurulması istemini reddetti.

Karara, davacılar itiraz edince dosya Danıştay İdari Daireleri Kurulu'na geldi.

Kurul, dava konusu Bakanlar Kurulu Kararı'nın yürütmesini oyçokluğu ile durdurdu.

Kurul gerekçesinde ''Anılan dava konusu düzenleme incelendiğinde, bankalarda yeni istihdam edilecek personel sayısına bir sınırlama getirilmediği, sınav yapılmadan personel istihdam edilmesine olanak sağlandığı ve belirli bir öğrenim görmüş olma koşulunun öngörülmediği anlaşılmaktadır'' denildi.

4603 sayılı Yasa incelendiğinde bankaların özelleştirmeye hazırlanmalarını sağlayacak şekilde yeniden yapılandırılmalarının amaçlandığının görüldüğü belirtilen gerekçede, bu süreçte istihdam edilecek personele ilişkin usul ve esasların ise Bakanlar Kurulu'nca belirlenmesinin hükme bağlandığı kaydedildi.

Gerekçede, Bakanlar Kurulu'na verilen bu yetkinin yasanın amacına, kamu yararı ve hizmet gereklerine uygun olarak kullanılması gerektiği vurgulandı.

4603 sayılı Yasa ile bu yönetmeliğin birlikte değerlendirilmesi gerektiği belirtilen gerekçede, şöyle denildi: ''Bankalarda yeni istihdam edilecek personel sayısına bir sınırlama getirilmemesi, sınav yapılmadan personel istihdam edilebilmesi ve belirli bir öğrenim görmüş olma koşulunun aranılmaması yasanın amacına, yönetmelikte anılan kurallara ve sonuçta kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırı görülmektedir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber