Sadece Kuran Kursu Öğreticisinin ek dersi kesiliyor

Resmi toplantılara katıldığı için diğer kurumlarda ek ders kesintisi yapılmazken, Diyanette ek ders kesintisi yapılıyor.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Kasım 2013 12:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sadece Kuran Kursu Öğreticisinin ek dersi kesiliyor

Kamu personeli tarafından, bizlere intikal ettirildiğinde, cevaplamakta en çok zorlandığımız husus, farklı uygulamalardır.

Bu yazının konusu da, bu türdendir.

Bilindiği üzere eğitimcilere verilen derslerin bir kısmı aylık karşılığı bir kısmı ise ek ders karşılığı verilmektedir. MEB'de, Diyanet İşleri Başkanlığında, Emniyette, adalet Bakanlığında, uygulama bu şekildedir.

Öğretmenlerin, ders ve ek ders saatlerine ilişkin esasların uygulama dayanağını, Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan, "Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar" oluşturmaktadır. Tıklayınız.

Kuran Kursu Öğreticilerinin ders ve ve ek ders saatlerine ilişkin esasların uygulama dayanağını ise yine Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan, "Diyanet İşleri Başkanlığınca Düzenlenen Eğitim Faaliyetlerinde Uygulanacak Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar", oluşturmaktadır. Tıklayınız.

Diyanet esaslarında, ek derslerin fiilen yapılma koşulu bulunmaktadır. MEB esaslarında ise ek derslerin yapılmasa dahi, yapılmış sayılacağı haller başlıklı ayrıksı bir maddesi bulunmaktadır. MEB esaslarındaki maddeye göre, öğretmen MEB'in düzenleyeceği toplantı veya seminer türü faaliyetlere katıldığında ek dersin kesilmeyeceği açık olarak hükme bağlanmıştır. Aynı hükmün benzerleri, Emniyet ve Adalet Bakanlığı esaslarında yer almaktadır. Ancak, benzer bir hüküm Diyanet esaslarında yer almadığı için, öğretici katılmasının zorunlu olduğu Diyanet toplantısına katıldığında, ek dersi kesilmektedir.

İki farklı uygulama...

Kuran Kursu Öğreticileri haklı olarak uygulama farklılığının giderilmesini, toplantı da olsa yine Diyanet'in tevdi ettiği görevin yerine getirileceğini belirterek, MEB, Emniyet veya Adalet Bakanlığı esaslarında yer alan "Ek dersin yapılmış sayılacağı haller" başlıklı bir bölümün Diyanet yönetmeliğine eklenmesini istemektedir.

Diyanet Yönetmeliğinde yer alan hüküm

"Ek ders birim ücreti ve görevin fiilen yapılması
MADDE 11 - .. (2) Bu Karar kapsamındaki personele ek ders ücreti ödenebilmesi için, ek ders görevinin fiilen yapılmış olması şarttır. Ek ders ödemelerinden harcama yetkilisi, ödeme emri belgesini düzenleyen gerçekleştirme görevlisi ve bu Kararda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde ek ders görevinin gerçekleştiğine ilişkin belgeyi düzenleyen ve onaylayan diğer gerçekleştirme görevlileri müteselsilen sorumludur."

MEB yönetmeliğinde yer alan hüküm

Ders görevinin yapılmış sayılacağı haller
MADDE 16- (1) Bir öğretim yılında 90 günü geçmemek üzere, bu Karar kapsamında bulunan personelden;

a) Bakanlıkça veya verilen yetki uyarınca valiliklerce yurt içinde düzenlenen her türlü eğitsel gezi, konferans, kurs ve seminerlerde görevlendirilenler; fiilen yerine getirdikleri bu görevleri süresince, görevlendirildikleri tarihte kendilerine verilmiş ek ders görevleri varsa bu görevlerini yapmış sayılırlar ve buna ilişkin ek ders ücretleri kadrolarının bulunduğu kurumca ödenir.

Adalet Bakanlığı yönetmeliğinde yer alan hüküm

Ek ders birim ücreti ve görevin fiilen yapılması
MADDE 13 -

(2) Bu Karar kapsamındaki personele ek ders ücreti ödenebilmesi için, ek ders görevinin fiilen yapılmış olması, ek ders görevinden sayılan veya ek ders görevinin yapılmış sayılacağı haller bakımından ise bu Kararda belirlenen koşulların oluşması şarttır. Ek ders ödemelerinden harcama yetkilisi, ödeme emri belgesini düzenleyen gerçekleştirme görevlisi ve bu Kararda belirtilen esas ve usuller çerçevesinde ek ders görevinin gerçekleştiğine ilişkin belgeyi düzenleyen ve onaylayan diğer gerçekleştirme görevlileri müteselsilen sorumludur.

Emniyet Genel Müdürlüğü yönetmeliği

Ek ders görevinin yapılmış sayılacağı haller
MADDE 16 - (1) Bu Karar kapsamına giren personel;

a) Milli bayramlar, kuruluş yıldönümleri, açılış ve kapanış günü töreni hazırlık çalışmaları ve törenlerine öğrencilerle birlikte katıldıkları takdirde bu günlerde,

b) Genel Müdürlükçe ders kitabı veya yardımcı ders kitabı, öğrenim programı ve materyal hazırlama, geliştirme, inceleme ve araştırma işlerinde çalıştırılanlar, bu görevleri süresince,

c) Yurt içindeki her türlü eğitsel gezi, spor müsabakaları, konferans, kurs ve seminerlerde görevlendirilenler, bu görevleri süresince,

aylık karşılığı ders, ders niteliğinde koordinasyon görevi ile görevlendirildikleri tarihte kendilerine verilmiş ek ders görevleri var ise, ek ders ve ders dışı hazırlık ve planlama görevlerini yapmış sayılarlar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber