'Yaş Şartı', KPSS-A Sınavlarında da Standart Olmalı

Ocak ayı içerisinde önce "'30 Yaşından Gün Almamış Olmak' Şartı Ne Derece Hukuki?", daha sonra da "KPSS'de Yaş Şartından Mağdur Olanlar İçin Örnek Dilekçe" başlığı ile ÖSYM tarafından yapılan merkezi memur yerleştirmelerinde yaşanan yaş mağduriyetini dile getirmiştik. Bu sorun, ziyaretçilerin, tepkilerini yazılı dilekçe yoluyla Başbakan'a iletmesi üzerine, iki ay geçmeden düzeltilmiştir. Ancak, sorun sadece ÖSYM'nin yaptığı merkezi memur yerleştirmeleri için çözülmüş olup, kurumlar tarafından yapılan KPSS-A sınavları için sırun hala devam etmektedir. Peki bu sorun nasıl çözülür?

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 04 Nisan 2006 00:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KPSS-A nedir?

Müfettiş, Uzman, denetmen, kontrolör yardımcılığı ile kaymakam adaylığı gibi kadrolar KPSS-A kadrolardır. Bu kadrolar için ÖSYM yapacağı KPSS sınavına lisans düzeyinde girmiş olmak gerekmektedir. ÖSYM sınavı sonrasında ayrıca kurumlar tarafından yazılı ve sözlü sınav yapılmaktadır.

Kurumlar arasında bir standart yok

Kurumlar tarafından yapılan yazılı sınavlarda bir standart bulunmamaktadır. Kimi kurumlar 30 yaşından gün almamış şartını yeterli görürken kimi kurumlar 35 yaş şartını aramaktadır. Bu konuda bir standart bulunmamaktadır.

Standart olmamasının nedeni ve çözüm yolu

Kamu kurumları arasındaki uygulama farklığının nedeni kurumsal yönetmeliklerdeki hükümlerden kaynaklanmaktadır. Sorunun çözümü içinde KPSS-A kadrolarına yapılacak atamaları düzenleyen bu kurumsal yönetmelik hükümlerinin değiştirilmesi gerekmektedir. Bunun içinde en uygun yol Başbakan tarafından yayımlanacak bir genelgedir. Başbakan tarafından yayımlanacak ve tüm kurumlara gönderilecek bir genelge ile "35 yaş şartı" bir standart olarak belirlenebilir ve kurumların yönetmeliklerini buna göre değiştirmeleri istenebilir. Böyle bir genelge çıkması halinde, kamu kurumları genelgede belirtilen süre içinde yönetmeliklerini değiştirebilirlar.

Ne yapılabilir?

Genelgenin çıkması ise adayların göstereceği tepkiye bağlıdır. Bu konudaki en uygun tepki sorunu Başbakan'lığa yazmak ve çözüm için bir genelge çıkarılmasını talep etmektir. Başbakanlığa gönderilecek dilekçelerin; mail, BİMER, faks gibi yollardan ziyade yazılacak dilekçenin posta yoluyla gönderilmesi çok daha uygun bir yöntemdir. Dilekçelerin ortak bir metin olmaması daha etkili olacaktır. Bu nedenle, herkesin kendi özel sorunu anlatarak ve kurumlar arasında farklılık olduğunu belirterek dilekçesini yazması gerekmektedir.

Sitemizde daha önce KPSS-B kadroları için yayımlanan dilekçeyi görmek için buraya tıklayınız.

Forumda bu konuda açılmış olan bir başlığı görmek ve bu başlıktaki bilgi alış verişini görmek için tıklayınız.

Not: Posta yoluyla yapılacak başvuruların
"Başbakanlık Merkez
Bakanlıklar/ANKARA"
adresine gönderilmesi gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber