Astsubaylara 'kakafoni' cevabı

''Astsubay'' kelimesindeki ''T'' harfinin çıkarılmasını isteyen Astsubaylara ''Kakafoni'' cevabı geldi.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 10 Kasım 2013 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Astsubaylara 'kakafoni' cevabı

TBMM'ye başvurarak ''Astsubay'' kelimesindeki ''T'' harfinin çıkarılmasını ve kendilerine 'Assubay'' denilmesini isteyen Silahlı Kuvvetler mensuplarına, ''Seste uyumsuzluk'' anlamındaki ''Kakafoni'' cevabı geldi. Türk Dil Kurumu olumsuz görüş bildirdi.

TBMM Dilekçe Komisyonu'na başvuran bir grup emekli Astsubay, meslek adlarındaki 'T' harfinin kaldırılmasını istemişti. 1983 öncesi meslek adlarının ''Assubay'' olduğunu, 12 Eylül sonrası ise ''Astsubay'' olarak değiştirildiğini vurgulamışlardı.

''Ast'' sözcüğünün, ''Birinin buyruğu altında olan, madun'' anlamına gelmesi nedeniyle ''As'' olarak değiştirilmesi ve ''Üsteğmen, Asteğmen, Assolist, Asbaşkan'' örneklerinde olduğu gibi, Astsubay'ların da ''Assubay'' olarak anılması istendi.

Astsubaylar bilgi edinme yasası uyarınca, Türk Dil Kurumuna başvurup görüş de istedi. TDK ise, ''Üstteğmen ve Astteğmen sözlerinde iki ''T'' harfinin yan yana gelmemesi ve dilde kakafoni oluşmaması için, 'T' ünsüzlerinden biri düşürülmüştür. Astsubay sözünde ise, aynı ses olayı görülmemektedir. Aynı ünsüzden iki tanesi yan yana gelmemektedir'' dedi.

Gazeteport

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber