Tutuklu milletvekilleri için muhalefetin 60+1 formülü

Kendisi de tutuklu olarak seçilen CHP’li Haberal, tutuklu vekil sorununun çözümü için MHP’li Oktay Vural ile görüştü. İki parti, Anayasa Komisyonu’nda uzlaşılan 60 maddeden hariç olarak, tek maddelik anayasa değişikliği formülünü masaya yatırdı.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 10 Kasım 2013 19:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tutuklu milletvekilleri için muhalefetin 60+1 formülü

Nevin Bilgin


Tutuklu milletvekillerinin anayasaya eklenecek bir geçici maddeyle cezaevinden çıkarılması konusunda kulis başladı. CHP Milletvekili Mehmet Haberal, konuyla ilgili olarak MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'la Meclis'te görüşme yaptı. Vural, "Pazarlık içinde olmayız, soruna bütüncül yaklaşıyoruz" dedi.

Siyasi kulislerde dün cezaevindeki milletvekillerinin çıkarılması için tek maddelik bir anayasa değişikliğinin Meclis'ten geçirilmesi konusu tartışıldı. Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "Herhalde Sayın Haberal kendisiyle ilgili durumu kurtarabilmek için MHP Grup Bakanvekili'ni ziyaret etmiş. Bizden o konuda ziyaret talebi var mı, randevu verildi mi, bilgi sahibi değilim" dedi.

Liderler 'ıslak imza' atmalı

Gündemlerinde tutuklu vekillerle ilgili bir konu olmadığını belirten Elitaş, görüşmelerin tüzel kişilikler arcılğıyla ve resmi kanallardan yapılması gerektiğini söyledi. Elitaş "Muhalefet bir gelsin bakalım. Sayın Kılıçdaroğlu herhalde Başbakan'dan bir randevu ister bu konuda. Bir kere ıslak imzalı kağıtlarının olması lazım Halkın huzurunda imza atacak. Üç siyasi partinin genel başkanı dahil. Çünkü sabah başka, akşam başka söylüyorlar."

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop ise anayasa çalışmalarının tutuklu milletvekilleriyle ilgili soruna indirgenmesinden üzüntü duyduğunu söyledi. Bunun yanlış olacağını belirten Şentop, "60 maddenin yüzde 90'ı 4 partinin mutabakatı ile geçmiş. 60 maddeyi değil, tek maddeyi yapalım diyorsanız, kişiye özel düzenleme istiyorsanız bu yanlış olur" dedi.

Vural: Bir mutabakat mı var?

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural uzlaşılan 60 maddeyle ilgili tutumlarının net olduğunu söyledi. Vural, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ile görüştüğünü ifade ederek, "Tutuklu vekillerle ilgili geçici düzenlemeye dair AKP ile mutabakatınız varsa, önce bunu görelim" dediğini belirtti.

60 madde ayı bu ayrı konu...

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise, sorunun, anayasaya eklenecek geçici maddeyle çok rahat çözülebileceğini söyledi. Altay, anayasada uzlaşılan 60 madde konusunun ayrı olduğunu belirterek 60 maddeyle ilgili görüşmelerde ön şart olarak sunmadıklarını iddia etti

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber