Barolar Birliği'nden avukatlık ücretleri için hükümete bir ay süre

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Nisan 2006 13:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Barolar'dan 'Ücretsiz avukat'a son

Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, bu yıl yapılacak görevlendirmeler için 150 milyon YTL'ye ihtiyaç duyulduğunu belirterek, ''meslektaşlarımızın büyük özveri ile yürüttükleri ve angaryaya dönüşen hizmetin devam edebilmesi için gerekli yasal ve parasal düzenlemelerin 9 mayıs 2006'ya kadar gerçekleşmemesi durumunda, CMK kapsamındaki tüm müdafi/vekil görevlendirmelerimizi çözüm sağlanana kadar durduracağımızı kamuoyunun bilgilerine sunarız'' dedi.

"17 bin avukat 3 aydır ücret alamıyor"

Avukatların, 2005 yılı görevleriyle ilgili ücretlerinin bu yıl ve bu yılın ödeneği tüketilerek ödenebildiğini söyleyen Özok, 17 bin avukatın Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nin çok altında belirlenmiş olmasına karşın 3 aydır ücretlerini alamadıklarını ifade etti.

Birlik Hizmet Binası'nda basın toplantısı düzenleyen Özok, 1 nisanda Ankara'da biraraya gelen baro başkanlarının hazırladığı bildiriyi açıkladı.

Özdemir Özok, 18 kasım 1992 tarihli Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nda avukat tayini konusunda düzenlemelerin yer aldığını, bu hizmetin maddi kaynağının da Ceza Muhakemesi Kanunu'nda gösterildiğini belirtti.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve CMK'nın avukatlık görevinin yerine getirilmesinde kabul ettiği 'isteğe bağlı müdafilik' ve 'zorunlu müdafilik' sistemleriyle maddi durumu uygun olmayanlara da ücreti devlet tarafından ödenen avukat/vekil görevlendirileceğini hatırlatan Özok, yasadan ve uygulamadan kaynaklanan sorunlar giderilmeden bu sistemin hayata geçirildiğini söyledi.

Özok, 1 haziran 2005'te yürürlüğe giren CMK ile görevlendirilen avukat/vekil sayısının dört kat arttığını, ayrılan kaynağın bu artış karşısında yetersiz kaldığını savundu.

Sorunları geçtiğimiz yıldan bu yana ilgili makamlara ilettiklerini anlatan Özok, 9 mayısa kadar da Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek'e konuyu ileteceklerini bildirdi.

CNNTÜRK

Ankara'da toplanan 77 baro başkanı 4 kat artırılan avukatlık ücretlerini alamadıklarını belirterek, hükümete 9 Mayıs'a kadar ücretlerin ödenmesi için süre verdi.

Baro Başkanları, ücretlerin ödenmemesi durumunda tüm avukat görevlendirmelerini durduracaklarını açıkladı.

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu ve baro başkanları 1 Nisan 2006'da Ankara'da biraraya gelerek "Müdafi tayini" konusunu görüştü. Toplantı sonrasında 5 Nisan Avukatlar Günü'nde kamuoyuna açıklanmak üzere bir bildiri yayınlandı. Bildiri, TBB Başkanı Özdemir Özok tarafından bir basın toplantısıyla açıklandı. Bildiride eski CMK'daki müdafi tayini konusundaki düzenlemelerin yeni CMK'da 4 kat artırıldığına işaret edildi.

Baro başkanları, yeni CMK uyarınca tayin edilen şüpheli, sanık, şikayetçi, mağdur, suçtan zarar gören ve katılana kadar genişletilen müdafi tayinine ilişkin ücretlerini alamadıklarını dile getirdiler. Başkanlar hükümete şu uyarıda bulundular:

"Ayrılan kaynak görevlendirmedeki bu olağanüstü artış karşısında yetersiz kalmış ve 2005 yılında görev alan meslektaşlarımıza ücretleri ancak 2006 yılında ve 2006 yılı ödeneği tümüyle tüketilerek ödenebilmiştir. 17 bin meslektaşımız, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nin çok altında belirlenmiş olmasına karşın 3 aydır ücretlerini alamamakta. Bir kısım zorunlu giderleri de kendileri karşılamaktadır. 2006 yılında yapılacak görevlendirmeler için yaklaşık 150 milyon YTL'ye gereksinim vardır. Sorun 2005 yılı nisan ayında başlayarak başka Adalet Bakanlığı olmak üzere tüm ilgili makamlara sunulmuş, ancak çözüm sağlanamamıştır. Meslektaşlarımızın büyük özveriyle yürüttükleri ve angaryaya dönüşen hizmetin devam edebilmesi için gerekli yasal ve parasal düzenlemelerin 9 Mayıs 2006 tarihine kadar gerçekleştirilmemesi durumunda Ceza Muhakemesi Kanunu kapsamındaki tüm müdafi-vekil görevlendirmelerimizi çözüm sağlanana kadar durduracağımızı kamuoyumuzun bilgilerine saygılarımızla sunarız"

ÖZOK'DAN YARGIDA SİYASALLAŞMA UYARISI

TTB Başkanı Özok, Yargıtay Başsavcısı Nuri Ok, Danıştay Eski Başkanı Ender Çetinkaya başta olmak üzere yargının üst kademelerine siyasallaşma uyarısı geldiğine dikkat çekti.

Özok, "Yıllardır her türlü etkiye açık, seçici olmayan, gelişi güzel bir hukuk eğitimi, mülakat sınavı yapanın insafına endeksli. Hakim ve savcı atamaları en deneyimsizleri en sorunlu yerlerde göreve gönderen ve onları da çaresiz bırakan bir personel politikası" yürütüldüğünü öne sürdü. Özok buna örnek olarak, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Yücel Aşkın'ın yargılama süreci ile Şemdinli iddianamesini gösterdi.

Özok, yargının siyasallaşmasının yanı sıra, siyasal iktidarın da avukatlar arasında kadrolaşmaya gittiğini ve hükümete bağlı tüm kurum ve kuruluşlarda eski avukatların işine son verilerek, AKP yandaşı yeni vekiller atandığını savundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber