Polisler işkenceden yargılanıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Nisan 2006 13:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yasadışı DHKP-C örgütü üyesi oldukları gerekçesiyle 2002 yılında gözaltına alınan 4 kişiye işkence yaptıkları iddiasıyla, dönemin Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nde görevli 19 polisin yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın bugünkü duruşmasına, tarafların avukatları katıldı.

Mahkeme, işkence iddialarının yaşandığı dönemde, başka bir DHKP-C davası nedeniyle Ulucanlar Cezaevi'nde tutuklu olarak bulunan İsmail Küllükoğlu'nu tanık olarak dinledi.

İşkence yaptığı iddia edilen polis memurlarını tanımadığını söyleyen Küllükoğlu, işkenceye uğradıkları öne sürülen örgüt mensuplarından Tekin Demir'in kendisinin yattığı koğuşa getirildiğini kaydetti. Koğuşa geldiğinde Demir'in ayakta duramayacak durumda olduğunu, kol ve bacaklarının iç kısımlarında büyük morluklar bulunduğunu gördüklerini ifade eden Küllükoğlu, Demir'e morlukların nedenini sorduklarında, ?emniyette işkence yaptılar? dediğini belirtti.

Küllükoğlu'nun anlattıklarını kabul etmediklerini söyleyen sanık avukatları, cezaevine giren herkesin tutuklandıktan sonra cezaevlerinde bir süre ?kapı altı? denilen tecrit koğuşunda tutulduğunu ve daha sonra koğuşlara dağıtıldıklarını, Demir'in vücudundaki morlukların buradayken olmuş olabileceğini ileri sürdü.

Bunun üzerine tanık Küllükoğlu, Tekin Demir ve arkadaşlarının tecrit koğuşunda kalmadan doğrudan tutukluların bulunduğu koğuşlara alındığını söyledi.

Sanık avukatları da şikayetçilerin cezaevinde ilk olarak tecrit koğuşunda kaldıklarına ilişkin cezaevi tutanaklarını mahkemeye daha sonra sunacaklarını kaydettiler.

Müşteki Tekin Demir'in avukatı, müvekkilinin MR'nın Ankara Numune Hastanesi'nde çekildiğini ve incelenmek üzere Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'na gönderilmesini talep etti.

Mahkeme Başkanı Mustafa Danışman da Tekin Demir'in MR'ları ile birlikte İstanbul Adli Tıp Kurumu Başkanlığı'na giderek muayene edilmesine ve dosyadaki diğer eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

Ankara'da yasadışı DHKP-C örgütüne yönelik 3-5 Nisan 2002 tarihlerinde gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan Tekin Demir, Jale Kirman, Bahar Güler ve Serdar Aslan'a işkence yapıldığı iddialarıyla ilgili 19 kişi hakkında, Türk Ceza Kanunu'nun ?memurların kötü muameleleri? başlığını taşıyan ve 3 aydan 3 yıla kadar hapis cezasını öngören 245. maddesinden cezalandırılmaları istemiyle dava açılmıştı.

Ankara 15. Asliye Ceza Mahkemesi, polis memurlarının eyleminin, TCK'nın ?işkence? suçunu düzenleyen ve 8 yıla kadar hapis öngören 243. maddesi kapsamında değerlendirerek, görevsizlik kararı vermişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber