Başbakan Erdoğan'ın partideki sır küpü

AK Parti'de, milletvekili, belediye başkanı adaylarının kaderi Başbakan Erdoğan'ın partideki 'sır küpü' Mustafa Ataş'ın raporuna bağlı.

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 16 Kasım 2013 11:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Başbakan Erdoğan'ın partideki sır küpü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MİT Müsteşarı Hakan Fidan için "Sır küpüm" demişti. Başbakan Erdoğan'ın partideki 'sır küpü' ise İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş. AK Parti'de milletvekili, belediye başkanı gibi seçimli göreve aday isimlerin hepsinin kaderi Ataş'ın raporuna bağlı. Adaylara yönelik eğilimlerin alındığı 'temayül yoklaması' mekanizmasının başındaki isim olan Ataş, "Bildiklerim benimle birlikte mezara gider" diyor.

İktidar partisi her seçim öncesi 'temayül yoklaması' yapar. Bu yoklamaları yapan Seçim Koordinasyon Merkezi'nin (SKM) başındaki isim Mustafa Ataş. AK Parti kurulduğu günden beri bu işin başında. Başbakan Erdoğan'la belediye başkanlığı günlerinden beri birlikte çalışıyor. Yerel seçime doğru iktidar partisi "temayül yoklamaları" yapıyor. Bazı büyükşehirlerin oy sayımı da tamamlandı. SKM Başkanlığı, AK Parti'de bu günlerde bütün gözlerin çevrildiği yer. Giriş-çıkışın sınırlandırıldığı SKM katında hummalı bir çalışma var. SKM'nin kapılarını Radikal'e açan Mustafa Ataş, çalışmalar hakkında bilgi verdi.

SKM'ler seçim zamanlarında 81 il, 970 ilçede görev yapıyor. Genel merkezde Mustafa Ataş'ın başkanlığındaki SKM'de 6 milletvekili daha görevli. 'Temayül yoklamaları' yapılacak yerlere genel merkezden heyet gönderiliyor. Genel, yerel seçimlerde olduğu gibi kabin ve sandık kuruluyor. Sandık başlarında gözlemciler oluyor. İstanbul'da yapılan temayül yoklamasına 9 bin 200 kişi katılmış. Katılım oranı yüzde 100'e yakın. Oylama sonuçları mühürlenerek genel merkezde toplanıyor. Parti merkezinde 3 ayrı ekip birbirinin görmeyeceği şekilde sayım işlemini yapıyor. Sonuçlar zabıt haline getirilip raporlaştırılıyor. Bütün bilgiler kimsenin erişemeyeceği, sadece Ataş'ın şifresini bildiği kasada korunuyor.

AK Parti'nin yerel seçim adaylarının kimler olacağına Başbakan Erdoğan'ın başkanlığını yaptığı 10 kişilik seçici kurul karar verecek. O kurula SKM Başkanı Ataş da giriyor. Ataş, SKM raporunu Erdoğan'a sunacak. Erdoğan, temayül sonuçlarını tartışmaya açtığı gibi dikkate almama hakkına da sahip.

İktidar partisinde bu günlerde herkesin gözü temayül sonuçlarında. Ataş, sonuçların aday belirlemedeki kriterlerden sadece biri olduğunu vurguluyor. Sonuçlara ilişkin dışarıya yansıyan bilgilerin doğru olmadığını söyleyen Ataş, SKM'nin çalışma prensibinin 'ketumiyet-gizlilik' olduğunun altını çiziyor. 2 genel, 3 yerel seçim öncesi yapılan bütün yoklamaları yöneten isim olan Ataş, "Sonuçları merak edip çok soru soranlar oluyor ama ben sır saklamasını bilen insanım. Bu görevi yapan insanlar ketum olmalı. Sayın Başbakanımızla uzun zamandır birlikte çalışıyoruz ve bu benim için şereftir. 11 yılın arşivlerini saklıyorum. Bildiğim bu sırlar benimle mezara kadar gider" diye konuşuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber