Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Genel Başkanı Tahir Hatipoğlu, rektörlerin taslağını 'bir ihanet tasarısı örneği' olarak tanımladı ve YÖK'ten taslağı geri çekmesini istedi.

Haber Giriş : 07 Ocak 2004 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Genel Başkanı Tahir Hatipoğlu, rektörlerin taslağını 'bir ihanet tasarısı örneği' olarak tanımladı ve YÖK'ten taslağı geri çekmesini istedi.

Rektörlerin hazırladığı Yükseköğretim Yasa Taslağı üzerindeki çalışmalarını sürdüren YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, yarın öğretim üyeleri dernekleri temsilcilerinin görüşünü alacak. Ama öğretim üyelerinden gelen ilk sinyaller olumlu değil. Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Genel Başkanı Tahir Hatipoğlu, rektörlerin taslağını 'bir ihanet tasarısı örneği' olarak tanımlarken, YÖK'ten taslağı geri çekmesini istedi.

Taslağı Yeni Şafak'a değerlendiren Prof. Dr. Hatipoğlu, toplum değerlerine ve universite birikimine ters düşen bir taslağın, rektör ünvanı taşıyan bilim adamları tarafından hazırlanmasının esef verici olduğunu söyledi. Taslakta devlet üniversitelerine vakıf aracılığıyla 'özel üniversite' kurma hakkının tanındığını belirten Hatipoğlu, 1991'de özel üniversite kurulmasını sağlayan bir yasanın Anayasa Mahkemesi tarafından, Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edildiğini hatırlattı.

Rektör, öğrencisine düşman

Hatipoğlu, "Tasarıyla getirilmek istenen, kamu üniversitelerine rakip kamu özel üniversiteleri yaratmak, kamu üniversitelerini devlet eliyle çökertmektir. Ayrıca rektörler, kendilerine imparatorluk yaratarak, birkaç üniversitenin daha rektörü olabilecekler, holding üniversite patronu olacaklardır" dedi. Üniversite harçlarının üniversiteler tarafından saptanmasının da vicdansızlık olduğunu kaydeden Hatipoğlu, üniversiteden atılan öğrencilerin öğrenim hakkını elinden alan maddenin taslağa alınmasını da eleştirdi. Hatipoğlu şöyle konuştu: "Darbe döneminden kalma 'üniversiteden çıkarılan öğrenciler yeniden okuyamazlar' hükmü korunmuş ve ortaya faşist bir anlayış çıkmıştır. Hükümet tasarısında çıkarılan bu maddenin, rektörler tarafından konmak istenmesi, öğrencisine düşman rektör imajının doğmasına kanıt olmaktadır. İnsan haklarına aykırı olan bu madde mutlaka çıkarılmalıdır."

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber