Müfettişlerden savcılara iddianame uyarısı

Haber Giriş : 09 Nisan 2006 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni Ceza Muhakemesi Kanunu'yla (CMK) iddianamenin iadesi sisteminin yürürlüğe girmesinin ardından mahkemeler eksik buldukları iddianameleri savcılara geri göndermeye başladı.

Çok sayıda iddianamenin geri çevrilmesi hakimlerle savcılar arasında gerginliğe yol açtı. Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu, müfettişlerin yaptıkları inceleme sonucunda iddianamelerin geri gönderilmesinin nedenlerini tespit ederek savcılar için tavsiye listesi çıkardı. Savcıların iddianame hazırlarken soruşturulan suçun vasfına uygun kanun maddelerinin eksiksiz olarak gösterilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor. Bazı iddianamelerde şüphelilere ait, doğum ve sabıka kayıtlarının soruşturma evrakına eklenmediğinin anlaşıldığı belirtilerek, bu evrakların eklenmesi isteniyor. Tanıkların ad-soyad listeleri ile şüphelinin leh ve aleyhindeki delillerin de mutlaka iddianameye konulmasının önemi vurgulanıyor. Ayrıca uzlaşma kapsamına giren suçlarda suçu kabul eden şüpheliye uzlaşma teklifi yapılmadan dava açılmaması isteniyor.

Ceza davalarına ilişkin yargılama usulünü düzenleyen CMK'nın temel amacının, kamu davasının tek duruşmada veya birbirini izleyen oturumlarla sonuçlandırılmasını sağlamak olduğunu vurgulayan Teftiş Kurulu Başkanlığı, iddianamedeki eksikliklerin, iadeye yol açtığına ve davaların uzamasına neden olduğuna işaret ediyor. Bu nedenle iddianamede gerekli bilgilerle leh ve aleyhteki delillere yer verilerek davaların uzamasına neden olabilecek hatalardan kaçınılması gerektiği belirtiliyor. 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren yeni CMK'yla getirilen iddianamenin iadesi sistemine göre, savcıların iyi bir hazırlık soruşturması yaparak iddianamede suça ve suçluya ilişkin gerekli bilgi ve delillere yer vermesi zorunlu hale getirildi. Savcı tarafından hazırlanan dosyada eksiklik bulunması ya da gerekli hususlara yer verilmemesi halinde mahkeme, iddianameyi 15 gün içinde geri çevirebiliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber