Yurtdışına eğitime 10 taksit...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Nisan 2006 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti, yurt dışına gönderilen ve eğitimlerini tamamlayamayanlara yeni bir kolaylık getiriyor. Bu kişilerin ödemesi gereken tazminatın faizi silinecek, borçları 10 yıla kadar taksitlendirilecek.

AK Parti grup başkanvekilleri tarafından hazırlanan, Bazı Kamu Alacaklarının Tahsil ve Terkinine İlişkin Yasa Teklifi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Teklif, daha önce TBMM Genel Kurulu'nda görüşülürken bazı maddeleri komisyona çekilen ''Bazı Kamu Alacaklarının Tahsili ve Terkinine İlişkin Yasa Tasarısı'' içindeki 3 düzenlemeyi içeriyor.

Teklifle, yurtdışına eğitim amacıyla gönderilen ancak eğitimini tamamlayamayanların durumuyla ilgili düzenleme yapılıyor. Buna göre, mecburi hizmet karşılığı yurtdışına gönderilenlerden, eğitimin herhangi bir aşamasında öğrencilikle ilişikleri kesilenler, öğrenim sürelerinin bitiminde mecburi hizmetlerini tamamlamak üzere görevlerine başlamayanlar, görevlerine başlayıp da yükümlü bulundukları mecburi hizmetini bitirmeden görevlerinden ayrılanlar ile göreve başladıktan sonra mecburi hizmetle yükümlü bulundukları süre içinde kadrolarıyla ilişiği kesilenlerden; haklarında borç takibi işlemi devam edenler, faiz yükünden kurtulacak. Bu kişilere, borcunu en fazla 10 yılda taksitlendirerek ödeme imkanı tanınacak.

Bu kişiler, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içinde başvurmaları halinde, kendilerine döviz olarak yapılmış her türlü masraf için imzaladıkları senet hükümleri dikkate alınmadan ve ilgililere ödeme yapma sonucu doğurmaksızın, önceki süreler için faiz uygulanmadan hesaplanacak tutarları ödemekle yükümlü tutulacak. Daha önce ödedikleri miktar, belirlenecek tutardan düşülecek.

Devlet Memurları Yasası uyarınca yurtdışına gönderilen memurlardan mecburi hizmetini yerine getirmeyenler ile Yükseköğretim Kanunu uyarınca lisansüstü eğitim-öğretim amacıyla yurtdışına gönderilenler de aynı haktan yararlanacak.

ATAMA İMKANI

Borçlarını ödeme gücü olmayanlar veya yurt dışına gönderiliş amacına uygun olarak borçlarını yurt içinde mecburi hizmet yaparak ödemek isteyenlere de kolaylık sağlayan teklif, bunların 3 ay içerisinde atamalarının yapılmasını öngörüyor. Atamasının yapılması için başvuran kişiler hakkında her türlü borç takibinden vazgeçilerek tahsilat işlemine son verilmesiyle de bunların yaptıkları ödemelere ait birikmiş faiz borcu da silinerek, mecburi hizmetlerine başlamalarına olanak tanınıyor.

Bu kişilerden, en az yüksek lisans yapanların, daha önce kadrolarının bulunduğu yükseköğretim kurumların öncelik verilmek şartıyla durumlarına uygun öğretim elemanı kadrolarına veya Devlet Personel Başkanlığı'nın uygun göreceği bir kadroya sınav şartı aranmaksızın ve açıktan atamaya ilişkin sınırlamalara tabi tutulmaksızın atanmaları sağlanacak.

HURDA ARAÇLARA VERGİ KOLAYLIĞI

Yasa teklifine göre ayrıca ilgili trafik sicilinde adlarına kayıt ve tescilli bulunan motorlu kara taşıtlarını; bu düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten 31 Aralık 2006 tarihine kadar ilgili yönetmelik hükümleri gereğince kayıt ve tescillerinin silinmesi ve hurdaya çıkarılması suretiyle il özel idarelerine bedelsiz olarak teslim eden gerçek ve tüzel kişilerin, hurdaya çıkarılan taşıta ilişkin olarak tahakkuk etmiş ve ödenmemiş motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi ve vergi cezaları terkin edilecek.

1 Ocak 2004 tarihinden önce yenilenen kadastro işlemleri nedeniyle Harçlar Kanunu'na göre harç tahakkuk ettirilmeyecek. Tahakkuk ettirilmiş ancak tahsil edilememiş olan harçlar ile bunlara ilişkin vergi cezaları ve feri alacaklarının tahsilinden vazgeçilecek. Tahsil edilmiş tutarlar, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde yazılı başvurulması halinde ret ve iade edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber