Rektör Aşkın, antikalarına kavuştu! Müzeye gidip 441 parçayı tek tek inceleyerek aldı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Nisan 2006 14:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, üniversiteye tıbbi cihaz alımı ihalesinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla açılan soruşturma kapsamında rektörlük konutuna yapılan baskında el konulan bin 19 tarihi eserin bir bölümüne tam 271 gün sonra kavuştu.

Tarihi Eser Kaçakçılığı davasından beraat ettikten sonra, mahkeme tarafından iadesi kararlaştırılan eserlerini Van Müzesi'ne giderek alan Prof. Dr. Aşkın duygusal anlar yaşadı. Yıllardır yaptığı koleksiyonun envantere kayıtlı bölümünü götürdüğü evinde tek tek titizlikle inceleyen Rektör Aşkın, bugüne kadar zaman bulamadığı için eserlerini almakta geciktiğini söyledi. Prof Dr. Aşkın, "Eserlerimizin bir kısmını aldım, bir bölümü de karışık paketlere bırakılmış. Uzunca bir süre uğraşmam gerekiyordu. O yüzden şimdilik bir bölümünü aldım" dedi.

13 SAATLİK BASKINDA EL KONULMUŞTU

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, 25 milyon dolarlık tıbbi cihaz alımı ihalesinde usulsüzlük yaptığı iddiasıyla, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın hakkında geçen yılın Nisan ayında soruşturma başlattı. Savcılık, soruşturma kapsamında ihaleye ilişkin belgeleri tam teslim etmediği gerekçesiyle Aşkın ve eşinin yurtdışında bulunduğu sırada, YYÜ kampusunda bulunan rektörlük konutunda arama kararı çıkarttı.

Polis, 14 Temmuz 2005 günü evrak aramak için girdiği rektörlük konutunda, Kültür Bakanlığı'ndan koleksiyoner belgesi olan Aşkın'ın evinde eserleri görünce tam 13 saat didik didik arama yaparak, savcılık talimatıyla eserlerin tümünü koliler içinde alarak adli emanete teslim etti.

BERAAT ETTİ

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın, ihalede usulsüzlük davasında 76 gün tutuklu kaldıktan sonra tutuksuz yargılanması sürerken, hakkında '2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na Muhalefet' suçlamasıyla Van Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın, 15 Aralık 2005 günü yapılan ilk duruşmasında beraat etti. Mahkeme Van Müze Müdürlüğü'ne bir yazı göndererek, envanterlere kayıtlı eserlerin Prof. Dr. Aşkın'a iadesini istedi.

TEK TEK İNCELEDİ

Rektör Aşkın, halen onarım çalışmaları süren Van Müze Müdürlüğü'ne giderek, mahkemenin iadesini kararlaştırdığı ve müze envanterine kayıtlı 231 tarihi eser ile tarihi eser niteliği taşımayan 210 eserini teslim aldı. Kendisine ait özel minibüsüyle müzeye giden Prof. Dr. Aşkın'ın eserlerini, üniversite görevlileri büyük bir titizlikle koliler içinde araca koyup 271 gün önce polis baskınıyla alınan rektörlük konutuna götürdü. Rektör Aşkın, konutta eserlerinin açıldığı sırada duygusal anlar yaşadı. Eserlerin alındığı bölümlerin boş olduğu gözlenirken, Prof. Dr. Aşkın, ambalajlarından açılan ve büyük çoğunluğunu tabloların oluşturduğu eserleri dakikalarca titizlikle inceleyerek zarar görüp görmediğini kontrol etti.

Prof. Dr. Yücel Aşkın, eserlerin kendisine daha önce iadesine karar verildiğini, ancak bugüne kadar müzeye giderek almaya zaman bulamadığını belirterek şöyle dedi:

"Eserlerimin bir kısmını bugün aldım. Diğerleri karışık paketlendiği için uzunca bir süre uğraşmamız gerekiyordu. Cuma günü tekrar gelip diğerlerini de alacağım. Yargıtay'ın sonucu da gelir gelmez, kayıtlı olmayan eserler de envantere kaydedilip bana teslim edilecek. Müzede onarım çalışmaları yapıldığı için eserlerimi tek tek inceleyemedim. Bu yüzden tahrip olup olmadıklarını söyleyemem. Fazla bir hasarın olmadığını tahmin ediyorum. Gerçek sayı ise kayıtlardan sonra belli olacak. Çünkü bir boncuğu bir eser olarak kaydetmişler, oysa bu boncuklar bir kolye haline getirilip tek eser olarak kaydedilecek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber