Hükümetten Sezer'e net yanıt

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Nisan 2006 15:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Cumhurbaşkanı Sezer'in dünkü sert açıklamalarıyla ilgili canlı yayında bir basın açıklaması yapıyor:

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Cumhurbaşkanı Sezer'in dünkü açıklamalarıyla ilgili olarak bir basın toplantısı yaparak, iddialara cevap verdi. Şahin şöyle konuştu:

"Sayın Sezer dün devlet kurumlarında irticai akımların hızlandığını açıkladı. Devlet kurumlarına elamanlar sınavlar vasıtasıyla alınıyor. Bu uygulama 1999 yılından beri uygulanıyor. Kamuya sınavla elaman alınyor. Bizim devlet kurumlarına elaman alımı ile ilgili bilgimiz olmaz. Memurlar hemen göreve başlamazlar. Bunlar hakıknda güvenlik soruşturması yapılır. eğer problem yoksa göreve başlarlar. Uygulama budur. Bu sistem ile birlikte torpili ortadam kaldırıyoruz. Ayrıcva devletin birliği ve bütünlüğü konusunda zararlı olanların da böylece devlete alımının önüne geçilmektedir. sayın Sezer'in açıklamaları Milli Eğitim bakanlığı ile ilgildir. Ama bütün bu tutumlarımaça rağmen Sayın Sezer'i elinde irticai faliyetlere kalkışmış olanların isimleri varsa, Sayın sezer beni Köşk'e çağırsın, ve bana bu isimleri açıklasın. sayın sezer, bu isimleri bana intikal ettirise ben hemen devreye gire ve gerekeni yaparım. Ama Sayın sezer, basın vasatasıyla konuştu, bu konudaki düşüncelerini bize iletebilirdi. Ben Devlet personelinden smorumlu olan bir bakan olarak laiklik ilkesinin okorunması konusunda sayın Sezer kadar titizim. O bakımdan bu tür devletimizin birliği aleyhine faliyette bulunan insanlara karşı yapılacak mücadele devletin bütün kurumlarını ilgilendirir. Ben memurların devlete nasıl atandığını açıklamak için bu toplantıyı yapıyorum. Amacım Sayın Sezer'e cevap vermek değil. Ama bu tür açıklamalar yapıldığı zaman vatandaşın kafasında soru işaretleri doğuyor. Bu intibahı uyandırmak çok da doğru değil... Kamuya elaman alırken her türlü titizliği gösteriyoruz. Bunun aksinde elinde belge olan varsa açıklasın. Gerekeni yapalım.

Yargının siyasallaşması konusuna gelince hakim ve savcıları kim atar?. hakim ve Savcılar yüksek kurulu. Bu kurula kim bakıyor. Adalet Bakanlığı. Bu bizim dönemimizde olan bir şey değil. Bu kurulda seyasi olan sadece Adalet Bakanı ve müsteşarıdır. Geri kalanlar ise Sayın sezer tarafından atanan üyelerdir. Bu beyanlar yargı bağımsızlığına, yargıçlara büyük bir ithamdır. Halkın üzerinde bu tür söylentiler yaymak, kafalarda soru işareti yaratmak yanlıştır. Bu tür beyanlarla yargı organlarına zarar verilmemeli.Bizim yargıyı siyasallaşkırma gibi bir düşüncemiz yok. Kamuoyu bu konuda müsterih olsun. Bizi eleştirenler aynaya baksın. (CHP Genel Başkanı'nı kastediyor)"


Sezer'e hükümetten resmi yanıt geldi: Elinizde bilgi varsa iletin

Harp Akademileri Konferansı'nda irticanın devlete sızdığı eleştirisinde bulunan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e Hükümet adına Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin yanıt verdi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den kanıt ve isim isteyen Şahin, konunun açık tartışılmasına sitem etti, mütedeyyin insanları mutazarrır etmeyecek şekilde demokrasinin geliştirilmesi gerektiğini bildirdi, kimsenin vatandaşın kafasında soru işareti oluşturmaya hakkı olmadığını söledi.

Mehmet Ali Şahin, Başbakanlık'ta kamera karşısına geçerek Ahmet Necdet Sezer'in "İrtica devlete sızıyor" eleştirisini yanıtladı.

1999'dan bu yana devlete ÖSYM'nin merkezi sistemiyle personel alındığını, kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadrolarına da bu sınava giren ve yüksek puan alanlardan başlamak üzere yine yerleştirme tercih kılavuzlarınndaki tercihlerine göre ÖSYM tarafından eleman alındığını kaydeden Şahin, "Ne bakanlığımızın, ne Devlet Personel Başkanlığı'nın, ne açık kadrolarla ilgili yerleştirme talep eden kamu kurum ve kuruluşlarının bu kadrolara kimlerin yerleştirileceği konusunda bir bilgisi vardır" dedi. Memur adaylarının da güvenlik soruşturmasından sonra görevlerine başlatıldıklarını kaydeden Şahin, "Biz bu uygulamayı giderek yaygınlaştırmayı hatta başta kamu bankaları olmak üzere eğer eleman alacaklarsa bu yolla almalarını da tavsiye ediyoruz. Böylece kayırmacılığı torpili ortadan kaldırmaya çalıştığmız gibi, bir takım, devletin, ülkenin vatanın, birliği ve bütünlüğü konusunda zararlı düşünceleri olan emelleri olan kişilerin de devlette görev almaması konusuna da azami gayret gösterdiğimizi ifade etmek istiyorum" dedi. Şahin şöyle devam etti: "Şimdi eğer Sayın Cumhurbaşkanımın elinde eğer devlete, kendisi eğitimden bahsetti, tabii ki Milli Eğitim Bakanlığı'nı kastetmiştir, oraya da nasıl personel alındığını biliyorsunuz. Yine merkezi sınav sistemiyle yapılmaktadır. Ve bilgisayar ortamında öğretmenler tayin edilmektedirler. Bütün bu titizliğe rağmen eğer Sayın Cumhurbaşkanımızın elinde irticai faaliyetler içerisinde bulunduğu tesbiti yapılan kişiler varsa, bütün bu titizliğe rağmen gözden kaçmış insanlar varsa bunları sayın Cumhurbaşkanımızın beni Çankaya Köşkü'ne davet ederek bana bildirmesini arzu ederdim. Ama kendileri öyle takdir ettiler, bu konudaki düşüncelerini dün kamuoyuyla paylaşma ihtiyacını duydular. Ben de aynı yolla sayın Cumhurbaşkanı'mın eğer elinde, irticai faaliyetler içerisinde, bölücü faaliyetler içerisinde bulunduğu tesbit edilen kamuya girmiş veya girmek üzere olan kişiler var ise, bunları devlet personelden sorumlu bakan olarak bana intikal ettirirlerse derhal gereğinin yapılacağını, bu konuda yasaların yönetmeliklerin bana vermiş olduğu görevi, yerine getireceğimizi ifade etmek istiyorum."

MÜTEDEYYİNLERE ZARAR VERMEMEK

Devletin temel niteliklerinin Anayasa'nın ikinci maddesinde yazıldığını, bu niteliklerin bir tanesinin de Cumhurbaşkanı Sezer'in özenle üzerinde durduğu laiklik ilkesi olduğunu belirten Şahin, "Gerçekten laiklik ilkesini titizlikle korumak ancak inançlı, mütedeyyin insanları da mutazarrır etmeyecek şekilde türkiye'de demokrasiyi yine temel nitelikleriyle birlikte geliştirmek hepimizin görevidir" dedi.

Kendisinin ve Hükümetin laiklik ilkesinin doğru tatbik edilmesi, titizlikle korunması konusunda en az Cumhurbaşkanı Sezer kadar titiz olduğunu kaydeden Mehmet Ali Şahin, "Bu konuya herkesten her zamankinden daha çok önem verdiğimizi, titizlikle ifade etmek istiyorum. O bakımdan, bu tür devletimizin, ülkemizin birliği ve bütünlüğü aleyhine faaliyetlerde bulunanlarla yapılacak olan mücadele topyekün yapılacak bir mücadeledir" dedi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e yanıt vermek için toplantı düzenlemediğini kaydeden Şahin şöyle devam etti:

"Sayın Cumhurbaşkanı devletimiz başıdır, birliğimizin, beraberliğimizin simge makamıdır o makam. Kamuoyunda kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilgili bu tür endişeler dile getirildiğinde, vatandaşlarımızın kamuya, devlete, devlet erkine ve hükümetimize karşı kafalarında bir takım soru işaretleri gündeme gelebilir. Bu soru işaretlerini vatandaşlarımızın kafalarında oluşturmaya hakkımızın olmadığını düşünüyorum. Devletimiz güçlüdür, Anayasamız, kanunlarımız, yönetmeliklerimiz, bu konuda nasıl, ne şekilde hareket edilmesi gerektiğiyle ilgili hükümlerle doludur."

ŞEMDİNLİ İDDİANAMESİ YANITI

Cumhurbaşkanı Sezer'in Şemdinli iddianamesinin yargının siyasallaşmasına örnek olduğu yolundaki eleştiriyi anımsatan bir gazeteciye ise Şahin, "HSYK hakim ve savcıları atar. 7 kişiden oluşur, burada siyasi olarak sadece Adalet Bakanı var.

AK Parti iktidarı iktidara geldikten sonra mı Adalet bakanı görev yapmaya başladı. Hayır öteden beri HSYK bu şekilde görev yapar. Diğerleri Sayın Cumhurbaşkanı tarafından atanır.

Yargıtay'dan ve Danıştay'dan seçilmiş yargıçlarımıza bühtandır. Onların siyasi kanaatleriyle atama yaptıklharı düşüncesini akla getirmektedir" dedi.

CHP'nin "Yargı siyasallaştı" iddialarına da Mehmet Ali Şahin, SHP'li eski Adalet Bakanı Mehmet Moğultay'ın bir parti toplantısında, "O atamaları yapmayacaktım da MHP'lileri mi atayacaktım" sözleriyle karşılık vermesini ad vermeden anımsatan Şahin, "'MHP'lileri mi alacaktım' sözünü bizim bakanlarımızdan duymayacaksınız, ama bu söz geçmişte söylendi.

Şimdi o gelenekten gelen bir genel başkan bizi siyasallaştırmakla itham ediyor, önce kendileri aynaya baksınlar. Yargıyı siyasallaştırmak gibi bir niyetimiz

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber