Merkezi sınavların ikinci oturumu yapıldı
Seviye Belirleme Sınavı (SBS)'nın yerine getirilen Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG), merkezi sınavların ikinci oturumu yapıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan merkezi sınavlarının ikinci oturumu saat 09.00'da başladı. 8. sınıflar için ilk kez düzenlenen ortak sınavların ikinci gün oturumunda öğrenciler Fen ve Teknoloji, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil sınavlarına girdi. TEOG sınavlarının ilki dün gerçekleştirilmişti. Bugün de sınavın ikinci aşaması yapıldı. Sınava girecek öğrenciler sabah erken saatlerde aileleriyle beraber okula koştu. Sınav yapılan okullardan biri de Bahçelievler Kumport Ortaokulu'ydu. Sınavdan çıkan öğrenciler, heyecanlarını aileleri ile paylaştı.
Ankara'da 78 bin 562 öğrenci sınava girdiSınavdan çıkan öğrenciler, okul bahçesinde veliler tarafından karşılandı. Öğrenciler, sınavların kolay olduğunu söyledi. Okul bahçesinde sınava giren çocuğunu bekleyen velilerden Aybek Akyüz, sınavlar sırasında ara verilmesinin öğrencileri olumsuz etkilediğini söyledi. Akyüz, "Verilen aralarda çocukların cevaplarını karşılaştırması yanlışı çıktığı zaman diğer sınava moralsiz girmesine sebep oluyor. Keşke hiç ara olmasaydı." dedi.
SINAV BAŞLADI
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Türkiye genelinde 1 milyon 290 bin ortaokul 8. sınıf öğrencisi için ilk kez düzenlenen merkezi ortak sınavların ikinci gün oturumu başladı.
Saat 9.00'da başlayan sınav öncesinde öğrenciler, saat 8.30'dan itibaren sınıflara alınmaya başlandı. Sınava, 1 milyon 290 bin 717 8. sınıf öğrencisi katılıyor. 14 bin 407 sınav merkezi, 86 bin 25 salonda yapılan sınavda, 172 bin salon görevlisi de hizmet veriyor.
Sınavlar Türkiye'de ve yurt dışında ise KKTC ve bakanlığa bağlı okulların bulunduğu, sınav yapılması uygun görülen merkezlerde, 9.00, 10.10 ve 11.20 saatlerinde yapılacak.
Sınavların yapıldığı okul girişinde okul görevlisi ve polis bulundu.
-30'ar dakika dinlenme süresi
Öğrenciler, sınav salonlarına yanlarında kullanımı saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saat haricinde, sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz, radyo gibi iletişim araçları ile her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar bulunmaksızın alındı.
İkinci gün oturumunda fen ve teknoloji, T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil soruları yer alacak. Her bir ders yazılısı için sınav süresi 40'ar dakika, ders yazılıları arası dinlenme süresi ise 30'ar dakika olacak. Sınavlar saat 12.00'de tamamlanacak.
Ancak özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin alacakları sınav hizmetinden dolayı sınav süresi, 55'er dakika, sınavların aynı anda başlaması gerektiğinden ders yazılıları arası dinlenme süresi ise 15'er dakika olabilecek.
Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak, değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek.
-Geç gelene ek süre yok
Sınavlarda öğretmenler, kendi okullarından farklı bir okulda görevlendirildi.
Öğrenciler, sınıf öğrenci yoklama listesinde belirtilen sınıf ve sıra numarasında göre oturtuldu. Yerleştirme işlemlerinden sonra sınavda görevli öğretmenler sınavda uyulacak kuralları hatırlattı. Görevli öğretmenler sınav evrakının bulunduğu güvenlik torbalarını öğrencilerin önünde açarak cevap kağıtlarını ve soru kitapçıklarını dağıttı. Sınavda, A ve B kitapçığı olmak üzere iki çeşit kitapçık verildi.
Her bir ders için yapılacak sınav başladıktan sonra ilk 15 dakika içerisinde gelen öğrenciler sınava alınacak. Geç gelen öğrencilere ek süre verilmeyecek.
Her dersin sınavında ilk 20 dakika süresince öğrenciler sınıflarından çıkmayacak, ilk 20 dakika tamamlandıktan sonra sınavını tamamlayan öğrenci sınıftan çıkabilecek. Her derse ait sınav süresinin tamamlanmasına 5 dakika kala, öğrenciler sınıftan çıkarılmayacak. Sınavlar tamamlanana kadar özel eğitim tedbiri olan öğrenciler hariç sınıfta en az iki öğrencinin kalmasına dikkat edilecek.
Öte yandan, sınavın yapıldığı bugün de 5, 6 ve 7. sınıflar için okullar tatil edildi.