Meclis'in bütçe takvimi belli oldu
AK Parti"nin, 2014 yılı bütçe görüşmelerine ilişkin grup önerisi kabul edildi
TBMM Genel Kurulu, AK Parti"nin 2014 yılı bütçe görüşmelerine ilişkin grup önerisi kabul edildi. Bütçe, 10-20 Aralık tarihleri arasında görüşülecek.
TBMM Danışma Kurulu, uzlaşma sağlanamaması üzerine AK Parti, önerisini Genel Kurul'a taşıdı. 2014 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2012 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerine 10 Aralık Salı günü saat 14.00'te başlanacak, resmi tatil günleri dahil her gün saat 11.00'den günlük program bitimine kadar çalışılacak. Görüşmeler 11 günde tamamlanacak. Bütçe görüşmelerinin son günü olan 20 Aralık Cuma günü görüşmelere saat 14.00'ten başlanacak ve bitimine kadar sürecek.
Başlangıçta bütçenin tümü üzerinde gruplar ve Hükümet adına yapılacak konuşma hakkı, Hükümet'in sunuş konuşması hariç, birer saat olarak birden fazla konuşmacı tarafından kullanılabilecek, kişisel konuşmalar ise 10'ar dakika ile sınırlı olacak.
Kamu idarelerinin bütçeleri üzerindeki görüşmeler 12 turda tamamlanacak. Bu görüşmelerde gruplar ve Hükümet'e bazı turlarda 50'şer, bazılarında ise 40"ar dakika, kişisel konuşmalar ise beşer dakika süre verilecek. Görüşmelerin sonunda gruplar ve Hükümet'e birer saat, kişisel konuşmalara ise 10'ar dakika süre verilecek.
-"AKP, kurumları Sayıştay denetiminden kaçırıyor"
MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, bütçe görüşmeleri üzerinde uzlaşmazlık nedeninin görüşme takviminden değil, Sayıştay raporlarından kaynaklandığını söyledi. Günal, bütçe hakkının Meclis'in en önemli hakkı olduğunu ve bunu da Sayıştay aracılığıyla tüm kam idarelerinin denetimiyle yaptığını kaydederek, Sayıştay raporlarıyla ilgili sorunun bu yıl daha da derinleşmiş olarak karşılarına geldiğini söyledi.
Günal, "Bu sorun düzelecek derken maalesef raporların bu yıl da gelmediğini görüyoruz. Hükümet işi yokuşa sürüyor. Sayıştay tarafından sanki rapor hazırlanıyormuş gibi yapılıp, hazırlanamamıştır denilip bize sunuluyor. 358 kamu idaresi için düzenlilik denetim raporu hazırlanmasına rağmen. bize 146'sı geldi. Bunlar da 4-5 sayfa ve içinde hiçbir şey yok, dört satırlık denetim görüşü var. O da 'görüş bildirilmediği' ibaresi, bize rapor olarak sunuluyor. Meclis'in denetim yapma yetkisi elinden alınmış durumdadır. AKP iktidarını Sayıştay ile ilgili iyi niyetli olmadığı kanaatindeyiz. AKP, kurumları Sayıştay denetiminden kaçırıyor" dedi.
-"Kimse denetimden kaçmıyor"
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Karaman Milletvekili Lütfi Elvan, öneri lehinde yaptığı konuşmada, 1927 yılında yürürlüğe giren Muhasebe-i Umumiye Kanunu'nu değiştiren, Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu'nu çıkaran partinin AK Parti olduğunu belirterek, "İlk kez bizim dönemimizde mali saydamlık ve hesap verilebilirlik kavramları hayata geçirilmiştir. Nakit esaslı muhasebe sisteminden tahakkuk esaslı muhasebe sistemine bizim zamanımızda geçilmiştir. Hükümetlerimizi denetimden kaçmakla suçlamak son derece yanlıştır. Uluslararası standartlarda denetim yapılmasına imkan sağlayan AK Parti hükümetleri olmuştur" diye konuştu.
Geçmişte denetim yapılmadığını, teftiş yapıldığını savunan Elvan, şimdi denetim değil, teftiş yapılmasının istendiğini söyledi. Mali raporların kesinhesap ile ilişkilendirilmesinin mümkün olmadığını kaydeden Elvan, 146 raporun Meclis'e geldiğini, 42'sinde mali tabloların oluşturulamadığını belirtti. Elvan, "Çünkü bakanlığın kendisine ait kasası yoktur, bilançosu söz konusu değildir. Sayıştay'ın istediği hususların teknik olarak bakanlık tarafından yerine getirilmesi mümkün değildir. Maliye Bakanlığı ile ilgili kamu kurumları ve kuruluşları, Sayıştay'ın istediği tüm bilgi ve belgeleri vermiştir. 25 milyonun üzerinde bilgi ve belge verilmiştir. Denetim raporlarında 600'ün üzerinde bulgu tespit edilmiştir, bunun 400'ünden fazlası ilgili bakanlıklar ve kurumlarca kabul edilmiştir. 100 kurumun mali tabloları gelmiştir. Kimse denetimden kaçmıyor, bilakis denetimin gerçek anlamında yapılmasını isteyen bizatihi bizleriz" diye konuştu.
Meclis'in yargılama makamı olmadığını, bu nedenle yargıya esas raporların Meclis'e gönderilmesinin söz konusu olmayacağını savunan Elvan, o zaman yargıya müdahale edilmiş olacağını ifade etti. Elvan, "Denetçinin raporunu Meclis'e gönderilmesini isteyemezsiniz. Meclisin isteyeceği rapor, Sayıştay raporudur. O zaman Sayıştay başkanlığını kaldıralım, üç denetçiyi görevlendirelim, bize rapor göndersin. Denetçinin hazırladığı, taslak rapordur" görüşünü kaydetti.
-"Uygunluk denetimi raporları gelmemiştir"
CHP Grup Başkanekili Akif Hamzaçebi, öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, Kamu Mali Yönetim ve Kontrolü Kanunu'nun 2003 yılında AK Parti ve CHP tarafından birlikte çıkarıldığını belirterek, önemli düzenlemeler içeren yasanın 2006 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlattı.
Elvan'ın verdiği bazı bilgilerin doğru olmadığını savunan Hamzaçebi, "Yasa, kamu zararı olup olmasın yasa, bütün raporların TBMM'ye gelmesini emreder. Siz diyorsunuz ki 'bu yasaları yanlış çıkarmışız, kendimizi bağlayan yasalar çıkarmışız, biz bu bağları istemiyoruz, hesap vermek istemiyoruz.' İşin özeti budur. Kamu harcamalarının denetimi sonucunda düzenlenen raporlar, uygunluk denetimi raporlardır. Bu raporlar, asıl gelmemiştir. Diğerleri, Maliye Bakanlığı'nın bilgi vermemesi olmasından dolayı düzenlenemeyenler, mali denetim raporlarıdır. Ama asıl kamu harcamalarının usulüne uygun yapılıp yapılmadığına ilişkin denetim bulgularını içeren raporlar Meclis'e gelmemiştir. Biz o nedenle bütçenin Sayıştay raporları olmadan görüşülmesine karşıyız" dedi.
Konuşmaların ardından AK Parti'nin grup önerisi kabul edildi.