657'nin 28. maddesinde değişiklik

657'nin 28. maddesinde değişiklik öngören hükümde, verilen bir önerge ile değişiklik yapıldı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 05 Aralık 2013 13:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
657'nin 28. maddesinde değişiklik

Torba sağlık Kanun tasarısıyla, 657 sayılı Kanunun 28. maddesi, yani ticaret ve kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağını düzenleyen maddede değişiklik yapılmıştır.

Maddenin, Meclis Genel Kuruluna gelen hali şu şekilde idi

"Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri görevleri, özel kanunlarda belirtilen görevler ile kurumlarına bildirmek kaydıyla yapılan insani ve sosyal amaçlı gönüllü çalışmalar bu yasaklamanın dışındadır."

Genel Kurulda verilen önerge ile madde şu hale gelmiştir:

Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri ile özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır

Yapılan değişikliğin anlamı:

Daha önce bir devlet memurunun bir insani yardım deneğinde gönüllü çalışması için kuruma bilgi verilmesi yönünde hüküm getirilmişti. Yeni getirilen düzenlemede ise bu zorunluluk kaldırılmıştır. Teklifi veren Mahir Ünal, gerekçe olarak şu hususu belirtmiştir: "Maddede düzenlenen "insani ve sosyal amaçlı gönüllü çalışmalar" ibaresinde belirtilen çalışmalara katılmak için kuruma bildirim yapılmasına ihtiyaç duyulması anlamsızdır, bu bireyin kurum dışı sosyal yaşamının denetlenmesi ve karışılması anlamına gelmektedir. Çalışanlar, kurum yönetimlerinden farklı düşünüp bağımsız hareket edebilirler. Bu düzenleme Anayasada korunan kişi hak ve özgürlüklerine aykırıdır. Bu nedenlerle maddenin tasarı metninden çıkarılması gerekmektedir."

Önerge aynen kabul edilmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber