Ödeme kolaylığı SSK ve Bağ-Kur'un açıklarını büyüttü

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Nisan 2006 13:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü Hasan Gül, yılın ilk üç aylık döneminde sosyal güvenlik kuruluşlarına bütçeden yapılan transferin yüzde 40.7 oranında artmasının, sadece bu kuruluşların finansman açığından değil emeklilere yapılan vergi iadesi ödemeleri, Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerin döner sermayelerine yapılan avans ödemeleri, SSK ve Bağ-Kur prim borçlarına getirilen ödeme kolaylığı gibi nedelerden kaynaklandığını söyledi.

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü Hasan Gül, Muhasebat Genel Müdürü Ömer Duman, Gelir İdaresi Başkanlığı Daire Başkanı Yüksel Karaca ve Bütçe ve Maliye Kotrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Abdülkadir Göktaş basınla bilgilendirme toplantısında biraraya geldi.

Hasan Gül, yılın ilk üç aylık döneminde sosyal güvenlik kuruluşlarına bütçeden yapılan ödemelerin yüzde 40.7 oranında artarak 8.1 milyon YTL'ye ulaştığının anımsatılması üzerine, bu artışın üç temel nedenden kaynaklandığını, tamamının sosyal güvenlik kuruluşlarının açığına bağlanamayacağını söyledi. Gül, Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerin borçlarını ödemekte sıkıntı çekmeleri üzerine, bu kuruluşların döner sermayelerine avans olarak ödenek aktardıklarını belirterek, bunu sosyal güvenlik kuruluşları aracılığıyla gerçekleştirdiklerini anlattı. Gül, bu yolla yaklaşık 2 milyar YTL'lik ödemede bulunduklarını belirtirken, bu ödemenin daha sonra gelecek faturalardan mahsup edileceğini kaydetti. Gül, "Döner sermayelere doğrudan avans verilemeyeği için ödeneği sosyal güvenlik kuruluşlarına döner sermayelere avans vermesi için aktardık" dedi.

Gül, sosyal güvenlik kuruluşlarının açıklarını artıran bir diğer nedenin ise SSK ve Bağ-Kur prim alacaklarının yeniden yapılandırmasını sağlayan yasal düzenlemeden kaynaklandığını söyledi. Gül, söz konusu yasa dolayısıyla prim gelirlerinde azalmalar yaşandığını bu nedenle sosyal güvenlik kuruluşlarına yapılan transferleri artırdıklarını dile getirdi. Gül, prim borçlarının yeniden yapılandırmasına ilişkin yasa kapsamında başvurular bittikten sonra bu konuda daha sağlıklı bir değerlendirme yapılabileceğini söyledi.

Emeklilere vergi iadesi ödemelerinin kaldırılmasının ardından ek ödemenin gündeme gelmesinin de sosyal güvenlik kuruluşlarının açıklarını artıran bir unsur olduğunu kaydeden Gül, "Bu aslında sosyal güvenlik kuruluşlarının bir açığı değildir. Sosyal güvenlik kurumları üzerinden ödeteceğimiz için programda olmayan bir aktarımda bulunduk" dedi. Gül, vergi iadesinden kaynaklanan ödemelerin mart ayında ve geriye dönük olarak yapılmasının, dolayısıyla mart ayında yüksek bir kaynak aktarımının söz konusu olduğunu belirtirken, "Sosyal güvenlik kuruluşlarının açıkları konusunda hedeften çok fazla bir sapma yok. Bu kuruluşlara hedefin üzerinde bir aktarım söz konusu değil" diye konuştu.

"RAKAMLARDA REVİZYONA İHTİYAÇ YOK"

IMF'nin memur maaşlarına yapılan ek zamma ilişkin eleştirilerinin ardından yapılan görüşmeler hakkında da bilgi veren Gül, personel için her yıl bütçede ek personel ödeneği bulunduğunu ve yıl içinde personel harcamalarındaki eksikliklerin burdan giderilebileceğini kaydetti. 2006 yılında memur maaşlarına yapılan zammın bütçeye toplam yükünün 2 milyar YTL olduğunu, bunun 1.2 milyar YTL'sinin bütçede karşılığı bulunduğunu anlatan Gül, geriye kalan 800 milyon YTL'nin ise ek ders ve diğer düzenlemelerden kaynaklanan ek yük olduğunu anımsattı. Gül, bu ek yükü karşılayabilecek ödeneğin ise bütçede bulunduğunu söyledi. Bu konudaki düzenlemeleri IMF'ye anlattıklarını kaydeden Gül, "Bu konuda herhangi birşey yok şu anda, prim ödeme kolaylığından sonra yeniden bakılacak, ama 170 milyar YTL'lik bütçe büyüklüğü içinde 100-200 milyon YTL tartışılan bir rakam" dedi. Gül, IMF'yle yapılan görüşmelerde "şu aşamada rakamlarda revizyona ihtiyaç olmayacağı yönünde" bir görüşe varıldığını aktardı.

"TOPLAM KAMUDA FDF 2005'TE YÜZDE 6.5'E YAKIN BEKLENİYOR"

Gül, 2005 yılında kamu kesiminde elde edilen faiz dışı fazlanın, GSMH oranının yüzde 6.5'e yakın olmasının beklendiğini kaydetti. Konsolide kamu sektörü feaiz dışı fazlasına ilişkin kesin sonuçların gelecek aylarda ortaya çıkacağını anımsatan Gül, "Faiz rışı fazlanın yüzde 6.5'lik hedefe yakın bir rakam olması bekleniyor. Ancak şu anda bir kesinlik yok. Birtakım tahminler yapılıyor ve yüzde 6.5'in gerçekleşeceği gözüküyor" diye konuştu.

OCAKTA BÜTÇEDEKİ FAZLA ESKİ SİSTEME GÖRE 1.5 MİLYAR YTL

Muhasebat Genel Müdürü Ömer Duman ise bütçe sisteminde yapılan düzenleme konusunda bilgi verdi. 2006 yılı ocak ayında mahalli idarelere bir defa pay aktardıklarını ve bunu 2005 yılı Aralık ayı hesaplarında görüldüğünü anlatan Duman, "Yıllık ödenek kaydında ya da aktarımda bir aksama yok. 2006'da mahalli idarelere ocakta bir ödenek öngörmemiştik" diye konuştu. Duman, bütçenin ocak ayında verdiği 2.6 milyar YTL'lik fazlanın eski bütçe sistemine göre 1.5 milyar YTL olduğunu kaydetti.

"BÜTÇE FAZLA VERECEK İDDİAMIZ YOK"

Hasan Gül ise bütçede 14 milyar YTL'ye yakın bir açık tahmini bulunduğunu belirterek, "Bütçe açığının 14 kimlard YTL değil daha az olmasını umuyoruz, ancak bu yıl bütçe fazla verecek diye bir iddiamız yok" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber