Türkiye'de bir ilk: Açık adliye günleri

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye’de ilk defa Mersin’de ‘Açık Adliye Günleri’ etkinliği düzenleyecek.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Aralık 2013 13:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye'de bir ilk: Açık adliye günleri

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye'de ilk defa Mersin'de 'Açık Adliye Günleri' etkinliği düzenleyecek. Temsili dava duruşmalarının sergileneceği ve K-9 köpeklerinin gösterilerinin yer alacağı etkinlikte her yönüyle adliyeyi tanıtacaklarını belirten Mersin Cumhuriyet Başsavcısı Ayhan Turhan, tüm halkı ve özellikle gençleri 7 Aralık Cumartesi günü Adliye Sarayı'na beklediklerini söyledi.

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı, Avrupa Birliği (AB) Projeleri kapsamında Türkiye'de bir ilke imza atacak. Düzenlenecek 'Açık Adliye Günleri' etkinliği ile temsili mahkemeler kurulacak, hakim ve savcılar gün boyu adliyenin işlevlerini anlatacak. 7 Aralık Cumartesi günü gerçekleştirilecek etkinliğin tanıtımını, Cumhuriyet Başsavcısı Ayhan Turhan yaptı. Başsavcı Turhan, Mersin Adliye Sarayı'nda düzenlediği basın toplantısında, daha önce 8 hakim ve savcı ile iki personel birlikte İsveç'e giderek, oradaki Açık Mahkeme Günleri etkinliğini yerinde incelediklerini kaydetti. İsveçlilerin, bu etkinliği yargıya olan güveni artırmak amacıyla düzenlediklerini aktaran Turhan, "Amaçları ve niyetleri çok güzeldi. Uygulamayı da iyi yaptıklarını gördük. Bu etkinliği Türkiye'de ilk defa AB projeleri kapsamında Mersin Adliyesi'nde biz uygulayacağız. Amacımız, vatandaşlarımıza adliyeyi her yönüyle tanıtmak ve adliyenin sıcak yüzünü göstermek" dedi.

Etkinlikte özellikle gençleri hedef kitle olarak aldıklarını ifade eden Turhan, "Özellikle ortaokul ve lise çağındaki gençlerimizi Mersin Adliyesi'ne davet edip, adliyeyi tanıtıp, burada temsili bir mahkeme izletip duruşma nasıl yapılmaktadır, hakim, cumhuriyet savcısı nerede durmaktadır, ne tür fonksiyon ifade etmektedir, şahitseniz mahkemeye geldiğinizde nerede durursunuz, izlemek istiyorsanız nerede oturmanız gerekir gibi ayrıntıları bizzat yerinde göstermek istedik. Bu kapsamda halkımızı ve özellikle öğrencilerimizi dağıttığımız broşürlerle 7 Aralık Cumartesi günü 10.00-16.00 saatleri arasında Mersin Adliyemize davet ettik. Tanıtım çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.

Ayrıca bu proje kapsamında ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik olarak 'Adliyeden ne anlıyorsunuz, adliye nedir?' konulu bir yarışma düzenlediklerini de dile getiren Turhan, yarışmanın sonuçlarını da cumartesi günü açıklayacaklarını ve dereceye girenlere hediyeler vereceklerini bildirdi.

Adliyede sorunu ya da işi olanların zaten bir şekilde adliyeye geldiklerine işaret eden Turhan, temel amaçlarının, adliyede işi olmayanlar, adliyeyi tanımayanlar, hak arama yöntemlerini ve bilincini geliştirmek isteyenler için böyle bir kapı aralamak olduğunu vurguladı. Turhan, "Özellikle gençlerimizi Mersin Adliyemize bekliyoruz. Adliyemizi tanısınlar, adliyemizin sıcak yüzünü görsünler. Genelde adliyeler soğuk yüzleriyle tanınmaktadır. Bizi biraz da sıcak yüzümüzle tanısınlar istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Etkinlikte çok sayıda hakim ve savcının da bulunacağını, gelen insanlara her türlü yardımı sağlayıp, sorulara cevap vereceklerini anlatan Turhan, ayrıca adliye ile birlikte faaliyet gösteren emniyet, jandarma, gümrük ve tüketici hakemleri gibi kurumların da stantlar kurarak kendilerini tanıtacakları bilgisini vererek, "Yani adliyeyle ilgili Türkiye'de faaliyet gösteren tüm birimler cumartesi günü adliyenin içerisinde halkımıza tanıtılmış olacak. Sıcak bir ortam oluşturmaya çalışacağız. Türkiye'de ilk olacağı için de bir hayli emek verildi. Sonuçlarının da iyi olacağını ümit ediyoruz" şeklinde konuştu.

Etkinlik kapsamında iki ayrı temsili mahkeme kurulacağını da belirten Turhan, Aile Mahkemesi duruşmasında bir boşanma davasının, Ağır Ceza Mahkemesi'nde ise uyuşturucu davasının görüleceğini, adli kolluk kuvvetlerinin K-9 köpeklerinin de gün boyunca gösteri yapacaklarını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber