Diyanet İşleri Başkan yardımcısından önemli açıklamalar

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Nisan 2006 15:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Fikret KARAMAN: ?Başkanlığımız, son üç yıldan bu yana personelin özlük ve mali haklarının iyileştirilmesi için gerekli çalışmaları yapmaktadır.?

Bilindiği gibi son yıllarda boş bulunan İmam-hatipkadrolarına vekaleten atamalar yapılmıştı. Bunun sebe-bini açıklar mısınız?

Evet sizin de ifade ettiğiniz gibi uzun süreden bu ya-na taşra teşkilatında boş bulunan cami imam-hatip kad-rolarına açıktan atama yapılamıyordu. Oysa ki 633 SayılıDiyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri HakkındaKanunun l. maddesinde ?İslam Dininin inançları, ibadetve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusundatoplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek? göre-vi Diyanet İşleri Başkanlığına verilmiştir. Bu maksatla hal-kımızın ihtiyacı olan din hizmetini ehil kimselerden Başkanlığımızın denetim ve yönetimi altında yeterli düzeydealabilmesi için ara bir çözüm olarak 2001, 2002, 2003ve 2004 yıllarında yaklaşık 9500 kişinin 657 sayılı Dev-let Memurları Kanunun 86. maddesi uyarınca vekaleten3/2 maaşla atamaları yapılmıştı.

Başkanlıkça bu arkadaşlarımızın aday olarak atan-maları için bir çalışma yaptığınızı biliyoruz. Son durumnedir? Bilgi verir misiniz?

Şüphesiz ki vekil İmam- hatipler bulundukları yerlerde çok önemli hizmetler vermişlerdir. Ancak her geçen gün problemleri de artmaya başlamıştır. Öyle ki vekil İmam-Hatiplerin hiçbir özlük hakları, sicil kıdemleri ve izinleri yoktu. Nakil işlemleri yapılamıyordu. Yarına güvenleri yoktu. Dahası askere gittiklerinde görevle ilişkileri tamamen kesiliyordu. Başkanlığımız hem bunların mağduriyetini gidermek, hem de söz konusu din hizmetinin devamını sağlamak amacıyla kapsamlı bir çalışma başlattı. Birinci aşamada KPSS'ye katılmaları teşvik edildi. İkinci aşamada Maliye Bakanlığı ile Devlet Personel Başkanlığının olumlu görüşleri alındı, Üçüncü aşamada ise kanun teklifi hazırlanarak T.B.M.M'ne sunuldu. Hatırlanacağı üzere kanuna, askerlik nedeniyle görevden ayrılanlar da dahil edilerek kabul edildi. Böylece Kanunun yayımı tarihinde halen görevde olan veya askerliği sebebiyle görevinden ayrılan toplam 10.229 vekil imam-hatip; Diyanet İşleri Başkanlığı Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun'a 03.05.2005 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5338 Sayılı Kanunla eklenen Geçici 11.madde ile aday imam-hatipliğe atandı. Dolayısıyla kanununun yayımından hemen sonra atamalar yapılmış, biraylık süre içinde herkes görevine başlamıştır. Bu olay Başkanlığımız tarihi ve hizmetleri açısından son derece önemlidir.

Bu Görevlilerin Temel Eğitim veya Hizmet içi Prog-ramları için çalışmalarınız nelerdir?

Din hizmeti özellikli bir hizmettir. Bu elemanlarımızsınavla seçilmiş olsalar bile bir kaç kademede görevlerinehazırlanmaları ve sürekli bir eğitim süreci içinde hizmetve bilgilerini yenilemeleri gerekmektedir. Bu konuda Din Eğitim Dairesi müftülüklerle görüşerek eğitim programları-nı yürütmektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığına son üç yılda vekil imam-hatipler dışında başka eleman alındı mı?

Başkanlığımız yurt içi ve yurt dışında çok geniş bir coğrafyada hizmet vermektedir. Bu amaçla bütçe kanunun verdiği imkanlar ölçüsünde 2003, 2004 ve 2005 yıllarında açıktan veya sabık görevli olmak üzere değişik kadrolarda toplam 3000 kadar eleman alındı. Ayrıca yurt dışındaki vatandaşlarımıza hizmet vermek üzere 170 kadro alınmıştı. Dış İlişkiler Dairemiz konu hakkında bir çalışma yaparak ihtiyaç duyulan ülkelere gerekli planlamayı yapmıştır. Eleman seçimi ve eğitimi tamamlandıktan sonra atamalar yapılacaktır. 2006 yılında ise toplam 4.000 kadar eleman alınmak üzere çalışmalarımız devam etmektedir.

Teşkilatımızda Kısmi Zamanlı Geçici Kur'an KursuÖğreticisi kadrosu da yeni bir uygulamadır. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Bilindiği gibi, Anayasanın 24. maddesine göre din ve ahlak eğitim ve öğretiminin, devletin gözetim ve denetimialtında yapılması ön görülmüştür. Bu cümleden olarak 633sayılı Teşkilat Kanunumuza, 4415 sayılı Kanunla eklenen 3. ek madde hükmü uyarınca, Diyanet İşleri Başkanlığınca ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dışında, Kur'an-ı Kerim ve mealini öğrenmek, hafızlık yapmak ve dini bilgiler almak isteyen vatandaşlarımızdan ilköğretimi bitirenler için Kur'an kurs-ları açılmış ve ihtiyaç duyulması halinde açılmaya da devam edilmektedir. İşte Kur'an Kurslarımızdaki eğitim ve öğretimin kalitesini yükseltmek, özellikle kız çocukları vebayanların eğitimine katkıda bulunmak amacıyla Kısmi Zamanlı Kur'an Kursu Öğretici projesi üzerinde durulmuştur. Bu konuda da Başkanlığımız ilgili kurumlarla iş birliği yapmış ve 01.01.2006 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 2500 Kısmi Zamanlı Geçici Kur'an Kursu Öğreticisi Çalıştırılmasına ilişkin izin ve işlemler tamamlanmıştır.

Bu öğreticilerin seçimi nasıl yapılmıştır?

Birkaç yıldan bu yana; yeterli kadrolu öğretici bulunmadığı için müftülüklerimiz mahalli imkanlarla sadece ders ücreti karşılığında bazı elemanları görevlendirmişlerdir. 2005-2006 eğitim ve öğretim yılında sigortaları müftülüklerce karşılanan ve halen görevli olan 4274 fahri Kur'an kursu öğreticisi arasından, yeterlik belgesine sahip olması şartıyla öncelik sırasına göre, İlahiyat fakültesi mezunu, İlahiyat ön lisans mezunu, İmam-Hatip Lisesi mezunu (Ha-fız) ve İmam-Hatip Lisesi mezunu olanlar seçilmişlerdir.Eşitlik durumunda hizmete önce başlayanlar tercih edilmek suretiyle 2500 kısmi zamanlı geçici Kur'an kursu öğ-reticisi belirlenmiş ve görevlerine başlamışlardır.

Görevlilerimizin mali ve özlük haklarının iyileştiril-mesi konusunda Başkanlığımızca yapılan çalışmalar vebugünkü durum hakkında kısaca neler söyleyeceksiniz?

Bilindiği gibi, Başkanlığımız personeli, diğer kamu kurum ve kuruşlarına göre en az ücret alan kurumlar arasında yer almaktadır. Son yıllarda bu denge sürekli aleyhte gelişmiş, aradaki fark daha da artmıştır. Bu yüzden Başkanlığımız merkez ve taşra kuruluşunda çalışanlar yoğun bir şekilde diğer kamu kurumlarına geçiş için izin, yani muvafakat talebinde bulunmaktadırlar. Aslında bu da sağlıklı bir çözüm değildir. Çünkü bu görevli, gittiği kurumada hemen intibak edememektedir. Başkanlığımız açısındanda boş kadro sayısının artmasına neden olmaktadır. Bunun için de Başkanlığımız diğer kamu kuruluşlarına geçişi idari yargı kararı, sağlık kuruluşu raporu ve ilgili valiliğin yazısı gibi bir dizi prosedüre ve çok sıkı şartlara bağlamış olup bu olumsuz gelişmeyi önlemeye çalışmaktadır. Personelimizin özlük haklarındaki iyileşmenin, diğer kurumlara geçme talebini önlemede hayli etkili olacağı açıktır.

Verimli bir din hizmetinin yürütülebilmesi için nitelikli elemana ihtiyaç vardır. Başkanlığımız, son üç yıldan bu yana personelin özlük ve mali haklarının iyileştirilmesi için gerekli çalışmaları yapmaktadır. Bu bağlamda polis ve öğretmenler için ön görülen iyileştirme kapsamına Başkanlığımız mensupları da büyük oranda dahil edilmişlerdir.Böylece ilgili kanunun yürürlüğe girmesi durumunda din hizmetini yürüten personelimiz ortalama 40+40 YTL dışında 100 YTL kadar bir fark alacaklardır. Ayrıca yaz Kur'ankurslarında görev alan personelimize Temmuz ve Ağustos aylarında yaklaşık 250'şer YTL ders ücreti verilecektir.

Ancak hemen ifade edeyim, personelimizin mali ve özlük haklarını iyileştirme konusunda başlangıçtan itibaren Başkanlığın üst yönetimi olarak başlattığımız ve yakındın takip ettiğimiz, bugünlerde de olumlu sonuçlarını aldığımız bu çalışmaları, Teşkilatımız din hizmetleri sınıfına ilave ve ayrıcalıklı bir hak ve zam sağlama olarak değil, emsallerine denkliği sağlayacak bir düzenleme ve denkleştirme çabası ve adımı olarak görmek gerekir. Öyle olduğu için de bizim bu girişimimiz toplumun sivil ve resmi her kesiminden geniş bir destek görmüştür. 15.000 civarında camimizin din görevlisinin bulunmadığı ve bunun ülkemiz için hepimizi yakından ilgilendiren bir sorun teşkil ettiğini ısrarla ifade ederek hem mevcut kadrolarımıza açıktan atama yapılması, hem de yeni kadroların ihdası hususunda aynışekilde çalışmalarımız sürdürülmektedir.

Yaklaşık üç yıldan bu yana teşkilatımızın merkez, taşrave yurtdışı kuruluşu için sağlanan bu kazanımların Başkan-lığımızca doğrudan ilgili makam ve mercilerle görüşülerektemin edildiğini özellikle vurgulamak isterim. Bu vesile ile Sayın Cumhurbaşkanımıza, Teşkilatımızla ilgili sorun vetaleplerimize hep yakın ilgi gösteren Sayın Başbakanımıza ve Devlet Bakanımıza, Hükümet üyelerimize, iktidar ve muhalefet ayrımı olmaksızın konuya destek veren bütün milletvekillerimize ve kamu oyuna teşekkür ediyoruz

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber