Maaş bağlanmış emeklinin aylığı düşmeyecek

Haber Giriş : 20 Nisan 2006 08:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de işçi, işveren herkesi ilgilendiren sosyal güvenlik reformu hayata geçti. SABAH bilinmeyen ve merak edilenleri masaya yatırıyor. Bugünden itibaren sorularınıza yanıt vereceğiz.

* Reform sonrası mevcut emeklilerin maaşında bir düşüş, yaşta bir değişiklik olacak mı? Emekli aylıklarının düşmesi söz konusu değil. Bir kişi ne kadar emekli maaşı alıyorsa o maaşı almaya devam edecek. Her yıl emekli maaşlarındaki artışlarla ilgili düzenlemeler yapılmakta. Bu artışların genellikle son 6 ayda gerçekleşen tüketici fiyat endeksi (TÜFE) artışı kadar olması sağlanmakta. Yaş konusuna gelince; emeklilik yaşı 2036'dan itibaren kademeli olarak artırılacak. 2048'e gelindiğinde ise emeklilik yaşı kadın ve erkekte 65 olacak.

*
Sisteme 2007'den itibaren girenler için ne değişecek? Emeklilik yaşı bugünkü gibi kadın için 58, erkek için 60 olacak. Sadece SSK kapsamındaki kişiler için 7 bin gün olan prim ödeme gün sayısı 20 yıl içinde her yıl 100'er gün artırılarak 9 bin güne çıkacak. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur'lular halen 9 bin gün ve 25 yıl üzerinden emekli olabiliyor.

* Devlet memurlarının aylıkları reform nedeniyle düşecek mi? Kamu görevlilerinin prime esas kazanç matrahları bugüne oranla artacağından ve bu matrah üzerinden prim alınacağından ele geçen net ücretlerinin azalabileceği yönünde bir kaygı halen sürüyor. Ancak, net ele geçen ücretin düşmemesi için prim artışının bütçeden karşılanması formülü üzerinde duruluyor. Bu sağlanırsa kamu çalışanlarının net ücretinde bir düşme olmayacak.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber