MASAK'tan 'kara' itiraf

Haber Giriş : 20 Nisan 2006 09:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karapara suçlarını araştırmak üzere kurulan Mali Suçları Araştırma Kurumu (MASAK), en önemli görevlerinden biri olan 'ön inceleme yapma'yı, eleman sayısı az olduğu için bırakıyor.

MASAK Başkanvekili Genç Osman Yaraşlı, kuruma çuvallar dolusu belge ve bilgi geldiğini ama inceleme yapacak elemanları olmadığını söyledi. Bu yüzden birçok dosyanın, ön inceleme yapılamadığı için zaman aşımına uğradığını kaydeden Yaraşlı, zamanaşımına giren dosyalar arasında akaryakıt kaçakçılığı ve bankacılıkla ilgili iki dosya da bulunduğunu bildirdi. Yaraşlı, incelemelerin savcılıklar tarafından yürütülmesi gerektiğini savundu.

TBMM'ye geçen yıl sunulan ve Plan ve Bütçe Komisyonu'nda oluşturulan alt komisyonda görüşülen Mali Suçları Araştırma Kurumunun Teşkilat ve Görevleri ile Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı'nda sona gelindi. Ancak, MASAK'ın en önemli görevleri arasında yer alan, karapara suçlarına ilişkin ihbar ve şikâyetlerle ilgili ön inceleme yapma görevi, tasarıdan kaldırılıyor. Bunun yerine MASAK'ın koordinatörlük yapması öngörülüyor.

'Çözüm savcılar değil'
Alt komisyondaki görüşmelerde CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu ve Akif Hamzaçebi, MASAK'ın hem 126 yeni kadro istediğini, hem de görevden kaçtığını öne sürerek, bunun çelişki olduğunu dile getirdi. CHP'li Hamzaçebi, yıllarca yapılamayan incelemeler için çözümün savcılar olamayacağını, çünkü karapara suçlarının takibinin uzmanlık gerektirdiğine dikkat çekti. Maliye Bakanlığı temsilcileri de, MASAK'ın ön inceleme görevinin kaldırılması durumunda kurumun karaparayla mücadele edemez hale geleceğini ifade etti. Tasarı alt komisyonda, ön incelemeye ilişkin hükümler değiştirilmeden aynen kabul edildi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber