Emniyet eski yetkilerini geri istiyor

Haber Giriş : 20 Nisan 2006 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Terörle Mücadele Yasası'nda değişiklik yapan tasarı Meclis'e giderken emniyet ve jandarma da kendi yasalarındaki değişiklikler için kolları sıvadı.

Emniyet, Polis Vazife ve Selahiyeteri Kanunu'nda değişiklik yapan bir taslak hazırladı. Taslakta, polis eski yetkilerini geri istiyor.

Emniyet taslağında, polisin savcıdan emir beklemesi yerine, işlem yaparken savcıya bilgi vermesi isteniyor. Polisin parmak izi alabilmesi ve DNA veri bankası kurulması da taslakta yer aldı.

Yasa değişikliğinin amacı, 'demokrasi, insan hak ve hürriyetleri, hukukun evrenselliği ilkeleri ile toplumun güvenlik ihtiyacı arasındaki dengenin iyi ayarlanması' olarak açıklandı.

'Polis savcının emrini beklemesin'
Emniyetin taslağında, polisin bir olayla ilgili savcının emrini beklemesi yerine, yakalama, ifade alma gibi işlemleri yaparken, en seri şekilde Cumhuriyet Savcısı'na haber vermesi istendi.

'Dinleme yetkisi genişletilsin'
Teknik takibin yasal yollarının açılmasıyla ilgili bir düzenlemeye de gidildi. Buna göre, hırsızlık, yağma gibi suçlar için de hakim kararı ile dinleme ve izleme yapılabilecek.

'Polis yine parmak izi alabilecek'

Polisin parmak izi alma yetkisi yeniden getiriliyor. Taslakla, delilden sanığa gidişte vazgeçilmez görülen parmak izi alma ve karşılıştarma yapma olanağı sağlanıyor.

Gökhan Bozkurt / CNN TÜRK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber