'Sakıncalı Savcılar' klubü

Haber Giriş : 21 Nisan 2006 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şemdinli iddianamesinde Büyükanıt'ı suçlayan Savcı Sarıkaya ihraç edildi Kritik iddianameleri yüzünden mesleğinden olan savcı sayısı 4'e yükseldi

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Ferhat Sarıkaya hakkındaki kararı 1'e karşı 6 oyla aldı Toplantıya, Adalet Bakanı Cemil Çicek katılmadı Cezanın, ?Kınama? ile sınırlı kalmasını isteyen Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fatih Kasırga karara karşı çıktı

Karar kesinleşirse Sarıkaya avukatlık yapamayacak Önceki yıllarda da bazı savcıların başı iddianemeleri yüzünden derde girdi ?Evren yargılanmalıdır? diyen Adana Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu, Sarıkaya gibi meslekten ihraç edildi...

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Şemdinli olaylarıyla ilgili iddianameyi hazırlayan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'yı meslekten ihraç etti

Sacit Kayasu, Ali Karcı ve Reşat Petek'ten sonra Sarıkaya, iddianamesi yüzünden görevinden uzaklaştırılan dördüncü savcı oldu

Şemdinli'de 9 Kasım'da yaşanan patlamalarla ilgili olarak, ?Hırsız evin içinde olursa kilit işe yaramaz? diyerek askerlerin tepkisini çeken Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun'un görevden alınarak APK Uzmanlığı'na getirilmesinin ardından, özellikle Genelkurmay Başkanlığı'nın ?Gereği yapılsın? odaklı sert bildirisine hedef olan Sarıkaya da meslekten ihraç edilme kararıyla karşı karşıya kaldı...

HSYK'nın dün yapılan toplantısına Adalet Bakanı Cemil Çiçek katılmadı. Çiçek'in katılmaması sebebiyle toplantıya Yargıtay üyesi olarak HSYK'ya giren ve Başkanvekili seçilen Celal Altunkaynak başkanlık etti. Çiçek'in onayı ile Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu'nca Sarıkaya hakkında başlatılan soruşturma raporu, Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'nün incelemesinin ardından HSYK'ya geldi.

HSYK, Sarıkaya'yı 1'e karşı 6 üyenin oyuyla meslekten ihraç etti ve karar kesinleşinceye kadar açığa aldı. Karara, Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga, ?'kınama cezası verilmesi'' görüşüyle katılmadı. Kurul, ayrıca Van Cumhuriyet Başsavcısı Kemal Kaçan ile Başsavcıvekili İbrahim Özer hakkında ise başka müfettiş görevlendirilerek yeniden inceleme yapılmasını istedi.

HSK'NIN 69. MADDESİ

Kurul, Sarıkaya'nın Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 69. maddesinin son fıkrasına göre meslekten ihracına karar verdi. Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun ?Meslekten Çıkarma Cezası? başlıklı 69. maddesinin son fıkrası, ?Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil, suç teşkil etmezse ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir? hükmünü içeriyor. Savcıya yöneltilen bir diğer suçlamanın da iddianamenin sızdırılması olduğu öğrenildi.

İTİRAZ YOLU YİNE HSYK

Savcı Sarıkaya, bu kararın yeniden görüşülmesini talep edebilecek. Bu istemi de yine Kurul karara bağlayacak. Yeniden görüşmede de verilen karar değişmez ise Savcı Sarıkaya'nın buna da itiraz hakkı bulunuyor. Bu itiraz da HSYK'nın 5 yedek üyesinin katılımıyla oluşan 12 kişilik bir üst kurul tarafından karara bağlanacak. Üst kurul da itirazı reddederse Sarıkaya hakkındaki ihraç kararı kesinleşmiş olacak. Kararın kesinleşmesi halinde Sarıkaya'ya avukatlık yolu da kapanacak.

?Sakıncalı Savcılar Kulübü'nün diğer üyeleri:

Meslek hayatı bitti

Van Cumhuriyet Savcısı Sarıkaya gibi HSYK kararı ile mesleklerinden koparak ?Sakıncalı Savcılar Kulübü'nün üyeleri sıfatını kazanan üç savcı durumu değerlendirdi.

Gülhane Askeri Tıp Akademisi Diştabip Tuğgeneral Yalçın Işımer hakkında Mehmet Akif Ersoy'a ve Peygamber'e hakaret ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunan dönemin Hatay Cumhuriyet Savcısı Ali Karcı, HSYK tarafından kınama cezasına çarptırıldı ve daha sonra emekli oldu. Karcı şunları söyledi: ?İhraç meslek hayatını sona erdiriyor. Savcılara gözdağı veriyorlar. Savcı iddianamesini yazmış, bu savcının görüşüdür. Genelkurmay Başkanlığı da izin vermemiş. Savcı görevini yapmış, görüşünü bildirmiş. Bundan sonra hiçbir savcı dokunulmazlığı olanlarla ilgili bir soruşturma yapmaya cesaret edemez.?

Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren hakkında darbe yaptığı ve darbeye kalkıştığı isnatlarıyla iddianame hazırlayan dönemin Adana Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu da şunları söyledi:

?İddianamede Büyükanıt ile ilgili bölüme yer vermemesi gerektirdi ama bu meslekten ihracı gerektirecek bir hata değil. Yalnız onun hayatı değil, ailesinin hayatı mahvoldu. Avukatlık da yapamayacak. Üç çocuğu var, yazık günah değil mi??

SAVCI KENDİNİ SAVUNAMIYOR

Yozgat Cumhuriyet Başsavcısı iken eğitim özgürlüğü engellenen bir grup başörütülü öğrencinin rektörlük ve dekanlık hakkında şikâyette bulunmaları üzerine Erciyes Üniversitesi Rektörü ile Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı hakkında ?eğitim hürriyetini engellemek suçundan? kamu davası açan Reşat Petek, kulübün disiplin cezasına uğramamış üyelerinden. Reşat Petek de HSYK'nın Sarıkaya hakkındaki kararını şöyle değerlendirdi:

?Bizim hakim ve savcılarımızın en büyük sıkıntılarından birisi de kendilerine karşı böyle bir karar alındığı zaman diğer devlet memurları gibi yargı önünde kendilerini savunmaktan mahrum olmalarıdır. Tıpkı Yüksek Askeri Şûra Kararları gibi HSYK kararlarına da yargı yolunun kapalı olması hukuk sistemimizdeki düzeltilmesi gereken bir yanlışlıktır. Şimdi, artık bundan böyle bazı mevki ve makamlardaki kişileri de ilgilendiren soruşturmalara Cumhuriyet Savcıları nasıl cesaret edeceklerdir??

İhraç kararı komisyonu böldü

Van Savcısı Ferhat Sarıkaya ile ilgili karar çalışmaları boyunca tartışma yaratan Şemdinli Komisyonu'nu ikiye böldü. Komisyonun AK Partili üyeleri kararı ?Ağır ve yanlış verilmiş bir karar. Kırmızı ışıkta karşıya geçen bir yayaya idam cezası verilmesi gibi ağır bir karardı? diye değerlendirirken CHP'li üyeler ?Zaten yetki sınırlarını çok aşmıştı? diyerek Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun ?doğru'yu yaptığını savundu. Şemdinli Komisyonu'nun AK Partili Başkanı Musa Sıvacıoğlu ise ?Türkiye'de kuvvetler ayrılığı prensibi var. Yasamanın komisyonu yargının işine karışmaz. Yorum yapmayı doğru bulmuyorum? diye konuştu.

Avukatlar karara tepki gösterdi

Şemdinli davasının müdahil avukatlarından Cüneyt Caniş, Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın şu aşamada görevden alınmasını doğru bulmadıklarını söyledi. Caniş, Şemdinli davasının müdahil avukatlarından Murat Timur ile birlikte yaptığı açıklamada, ?Bunun mahkeme heyeti üzerinde ciddi bir rahatsızlık yaratacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla Sarıkaya'nın şu aşamada görevden alınmasını doğru bulmuyoruz'' dedi. Müdahil avukatlarından Murat Timur da Sarıkaya ile ilgili kararın Türkiye'de yargının bağımsız olmadığını gösterdiğini savundu.

bugün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber