SSK'dan bir aydan uzun süreye ameliyat randevusu alan hastalar özel hastanelerde tedavi olabilecek.

Haber Giriş : 11 Ocak 2004 08:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
SSK'dan bir aydan uzun süreye ameliyat randevusu alan hastalar özel hastanelerde tedavi olabilecek.

SSK Başkanlığı Sağlık İşleri Genel Müdürü Prof. Dr. Servet Rüştü Karahan, kurum mensuplarına sağlık hizmeti verirken en çok sıkıntıyı ilaçların dağıtılmasında yaşadıklarını ifade ederek, sorunu çözmek için poliklinik hastalarının ilaçlarını özel eczanelerden temin etmelerini sağlayacaklarını söyledi. Karahan, 'SSK ve Sağlık Bakanlığı hastanelerinin ortak kullanımı', 'hastanelerdeki yoğunluk', 'SSK'lı hastaların yaşadığı ilaç sorunu' ve 'kurum mensuplarının özel sektöre ait sağlık kuruluşlarından yararlanmaları' konularındaki sorularını yanıtladı.

Uygulama yaygınlaşıyor
Sağlık Bakanlığı ve SSK hastanelerinin ortak kullanımı uygulamasına, 1 Temmuz 2003'te yedi ilde başlandığını ve 1 Eylül'de uygulamanın kapsamının 11 ile çıkarıldığını belirten Karahan, protokolün 1 Ocak itibarıyla da Türkiye genelinde uygulanmaya başladığını vurguladı.
Ortak kullanım uygulamasıyla SSK mensubu hastaların, Sağlık Bakanlığı hastanelerinden sevksiz yararlanabildiklerini ifade eden Karahan, Bağ-Kur,
Emekli Sandığı mensupları, yeşil kart sahipleri ve 2022 Sayılı Yasa kapsamında bulunan vatandaşların da SSK hastanelerinden direkt hizmet alabildiklerini belirtti. Bunun 'karşılıklı bir uygulama' olduğunu belirten Karahan, "Hedef, kamunun sağlık tesislerinden bütün vatandaşların eşit olarak yararlanmasıdır" dedi.
Protokolde yapılan son değişiklikle sevk zorunluluğunu kaldırdıklarına dikkati çeken Prof. Dr. Karahan, şunları söyledi: "Artık sevk sadece aktif sigortalılar, çalışanlar için geçerli. Bu da çalışma disiplinini sağlama açısından zorunlu. Emekliler için il ve hastane farkı gözetmeksizin sevke gerek yok. Bu uygulamada önemli olan kaynakların bütün vatandaşlar açısından verimli kullanılmasıdır." Prof. Dr. Karahan, uygulamaya rağmen hastanelerdeki yoğunluğun devam ettiğini ifade ederek, mevcut kuyrukları azaltmak için çeşitli önlemler aldıklarını söyledi.

Anlaşma yapılıyor
SSK mensuplarının özel sağlık tesislerinden yararlanmaları konusuna da değinen Prof. Dr. Servet Rüştü Karahan, uygulama için karar çıktığını, fiyat belirlemesi yapıldığını ve gelecek haftadan itibaren kurumun paket programlarını kabul eden özel hastanelerle anlaşma yapmaya başlayacaklarını söyledi.
Prof. Dr. Karahan, hastanelerde artık randevunun en fazla bir ay sonrasına verileceğini belirterek, "Dünyada, bir aylık ortalama bekleme süresi en makul, en iyi süredir. Dünyanın çoğu ülkesi bu imkânı hastalarına veremiyor. Türkiye'de hastalara 'en fazla bir ay bekleyeceksiniz' denmesi bir devrimdir" diye konuştu.
Bu ay içerisinde SSK'dan bir aydan uzun süreye ameliyat randevusu alanların özel sektörde tedavi olma imkânına sahip olacaklarını bildiren Prof. Dr. Servet Karahan, "Hedefimiz, mensuplarımızı bir ay bir gün bile bekletmemek" açıklamasını yaptı.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber