Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı: Kimse emekli olma telaşına düşmesin

Haber Giriş : 22 Nisan 2006 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şu anda emekli olanların düzenlemeden etkilenmeyeceğini belirten Teksöz, emekliliğini hak edenlerin çalışmaya devam etmeleri durumunda, daha yüksek aylık alacaklarını söyledi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Tuncay Teksöz, aylık bağlama oranlarındaki azalmanın emekli maaşlarında kademeli bir düşüşe neden olacağını ancak aylık hesabında tek kriterin bu oran olmadığını belirtti.
Teksöz, "Emekliliğini hak etmiş olan çalışanlar yasa yürürlüğe girmeden önce emekli olma telaşına düşmesin. Bu kesim olumsuz etkilenmeyecek. 2007'den sonra hepimiz artık eşit olarak sisteme tabi olacağız" dedi.
Teksöz, Sosyal Güvenlik Reformu ile yeniden yapılandırılan emeklilik sistemini Milliyet'e değerlendirdi.
Teksöz, yasanın etkilerini üç bölümde ele aldıklarını anlatarak, hali hazırda emekli olanların düzenlemeden etkilenmeyeceğini, mevcut sigortalıların eski ve yeni sistemde geçirdiği süreye göre etkileneceğini, sisteme 2007'de girmiş olanların ise yeni kanuna tabi olacağını söyledi.

Geç emekliliğe teşvik
Yeni yasanın geç emekliliği teşvik ettiğini anlatan Teksöz, emekliliğini hak etmiş olanların yasa yürürlüğe girdikten sonra çalışmaya devam etmeleri durumunda, eskisine oranla daha yüksek aylık alacağını bildirdi.
Tuncay Teksöz, "Mevcut yasa Emekli Sandığı'nda 25 yıldan sonra aylık bağlama oranlarını yüzde 1'e, Bağ-Kur'da yüzde 1.5'a düşüyor. Bu, 'çalışsan da olur çalışmasan da olur' demek. Düzenleme ise, aylık bağlama oranlarının çalışma yılı dikkate alınmaksızın 2016'ya kadar yüzde 2.5, 2016'dan sonra yüzde 2 olmasını öngörüyor" diye konuştu.
Özellikle emekliliği hak etmiş sigortalıların, 'yasa yürürlüğe girmeden emekli olsam mı?' endişesi taşıdığını anlatan Tuncay Teksöz, bu kesimin emekli olup olmayacağına yasadan bağımsız olarak karar vermesi gerektiğini ancak sistemin içinde olmalarının aylıklarını yükselteceğini dile getirdi.

'Sağlıkta açık sürecek'
Asgari ücretle çalışan bir kişinin eline ayda 380 YTL geçtiğini, emekli olduğunda ise 480 YTL aylık bağlandığını belirten Teksöz, şunları söyledi:
"Bir sigortalının emekli olduğunda, çalıştığı dönemden fazla aylık alması kabul edilemez. Bu çarpıklığı düzeltmeye çalışıyoruz. 2007'de emekli olan bir memurun aylık bağlama oranı yüzde 75 oluyor.
Yani çalışırken aldığı brüt ücretin yüzde 75'ini emekli aylığı olarak alacak. 2041'de emekli olan bir memur ise brüt kazancının yüzde 50'si net ücretinin ise yüzde 69'u kadar aylık alacak.
Temel hedefimiz sosyal güvenlik açığını kapatmak değil. Ancak 2036'da bu açığın sıfıra yaklaşmasını bekliyoruz.
Sağlıkta ise, hizmet alan nüfus artacağı için finans açığının süreceğini düşünüyoruz."

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber