Hükümet KEY'den kişi başı 500 YTL kırpıyor

Haber Giriş : 22 Nisan 2006 10:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KEY ödemesi için çıkan rakam hükümetin gözünü korkuttu. Çare hesap yöntemini değiştirip, 500 YTL indirim yapmakta bulundu

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın KEY (Konut Edindirme Yardımı) hesaplarının hak sahiplerine ödeneceği müjdesinin ardından başlatılan çalışmada ortaya çıkan rakamlar hükümetin gözünü korkuttu. KEY ödemelerinin toplam maliyeti, tahminlerin üzerine çıkınca hükümet yeni bir hesap yöntemi belirleyerek maliyeti düşürmeye karar verdi. Hesaplarda biriken ana paralara işletilecek faiz oranıyla ilgili belirlenen yeni yöntemle, 9 milyar YTL'lik toplam ödeme, 6.6 milyar YTL'ye indirildi. Aynı yöntemle ödemelerini aksatmadan yapan hesap sahiplerinin alacağı kişi başına tutar ise 1.99 bin YTL'den 1.4 bin YTL'ye düştü.

Yapılan hesaplara göre, l milyon 560 bin hak sahibinin kaydında hiçbir sorun yok. Ancak SSK'nın bugüne kadar bildirmediği hesap sahibi sayısının, ilk belirlemelere göre 3 milyonu aşacağını belirtti. Toplam ödeme yapılacak kişi sayısı 4 milyon 750 bin olarak hesaplanıyor.

Mevduat faizi olmaz
KEY'le ilgili hazırlıkları belirleyebilmek için ilgili kurum ve kuruluşlardan bürokratlar geçtiğimiz hafta boyunca bir dizi toplantı yaptı. Teknik hazırlığın başlangıcında ağırlık kazanan eğilim, 1987'den 1995 tarihine kadar kesilen tutarlara "banka 6 aylık faiz oranının işletilmesi" oldu. Bu hesaba göre 9 yıl boyunca kesintisiz para ödeyen bir hak sahibinin
anaparası 6 milyon lira, dokuz yıl için işletilen faiz oranı da 299 milyon lira olmak üzere toplam 305 milyon lirayı buldu. Ancak bu tutara 1995 yılından bu yana geçen süre için de bir faiz işletilmesi gerekiyor. Bu oranın banka mevduat faiz oranı olması durumunda tutar kişi başına 1.9 bin liraya ulaştı.

Kişi başına 1.500 YTL
Sözkonusu rakamın öngörülenin çok üzerinde olması nedeniyle bürokratlar maliyeti aşağı çekmek üzere yeni bir yöntem üzerinde çalıştı. Belirlenen yönteme göre, KEY Hesaplarının karşılığı olarak Emlak Gayrimenkul'e devredilen taşınmazlardaki değer artış oranından bir katsayı belirlenmesi benimsendi. Net olmamakla birlikte sözkonusu değer artiş katsayısı aşığı yukarı 4-4.7 olarak tahmin edildi. Kişi başına tutarlar da bu katsayıyla çarpıldı. Buna göre tüm ödemelerini eksiksiz yapan bir hak sahibinin 1.43 bin YTL alacağı öngörüldü.

VATAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber